Hlavní obsah
Cestování

Dovolená na Azorech: modrý ostrov Faial a bílá Graciosa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

ostrov Faial nabízí krásný výhled na sousední Pico.

Souostroví Azory uchvátí milovníky aktivní dovolené. Z ostrova Faial je nezapomenutelný výhled na sousední Pico s dvoutisícovým vulkánem. Maličký ostrov Graciosa vás dostane nejen přírodou a milými lidmi, ale i skvělými víny a sýry.

Článek

Smaragdově zelené Azorské ostrovy očarují každého, kdo je navštíví. Milovníkům přírody nebude stačit jen jedna návštěva těchto magických ostrovů. Najdete zde nejexotičtější vegetaci Evropy, jedinou čajovou a ananasovou plantáž v Evropě. Budete uchváceni zelení ostrovů a syrovostí její přírody.

Foto: pixabay

Čajová plantáž na ostrově Sao Miguel

Azorům se přezdívá evropská Havaj nebo také Ostrovy věčného jara. Můžete zde pozorovat velryby a delfíny dovádějící ve vodách Atlantského oceánu. Ochutnáte skvělé místní sýry i víno, které místní pěstují na úbočí vulkánu. V jedné části ostrova si budete připadat jako na Havaji a jen o několik kilometrů dál připomíná krajina Nový Zéland. Najdete zde ostrovy s vodopády padajícími z výšky mnoha desítek metrů. Budete obdivovat volně kvetoucí modré koule hortenzií.

Foto: pixabay

Azory

Ostrovy mají vysokou vlhkost vzduchu, proto se zde tolik daří zeleni. Zelená barva je také to, co vás zaujme na první pohled po přistání. Odstíny zelené kontrastují s černou barvou ztuhlé lávy a královsky modrým oceánem. Ostrovy patří k Portugalsku. Vulkán na ostrově Pico (2351 m) je nejvyšší horou Portugalska. Ostrovy jsou zároveň nejodlehlejším koutem EU. Zajímavostí je ti to, že část ostrovů leží na euroasijské a část na severoamerické litosférické desce. Ostrovy nadchnou milovníky horkých minerálních vřídel. Prameny vyvěrají dokonce i v blízkosti pobřeží a můžete se vykoupat ve vodě oceánu prohřáté horkým vřídlem.

Foto: pixabay

Azory jsou ideální pro pěší turisty

Láva stékající do moře vytvořila přírodní jezírka, některé jsou ještě upravená pro větší pohodlí turistů. Koupání v dosahu oceánu v přírodním vřídle má dozajista své kouzlo. Na ostrovy jezdí především milovníci aktivní dovolené. Na pevnině nachodíte desítky kilometrů překrásnou krajinou s úchvatnými výhledy. V oceánu se můžete potápět, mořský život je zde velmi pestrý.

Foto: pixabay

pozorování velryb

Dokonce můžete i plavat s delfíny nebo vyrazit na výpravu za pozorováním velryb. Mezi ostrovy je možné cestovat letecky nebo lodí. Leteckou dopravu zajišťuje místní dopravce SATA Azores, jízdní řád lodí mezi ostrovy najdete na Atlanticonline.pt.

V předchozích článcích jsem již podrobněji popsala některé ostrovy. Tentokrát vás zavedu do střední části souostroví na ostrovy Faial a Graciosa. Každému z ostrovů souostroví byla přidělena jedna barva.

Na ostrově Faial, Modrý ostrov, vás zaujme výhled na sousední Ponta do Pico na ostrově Pico. Na sopku, často zahalenou kolem svého více než dvoutisícového vrcholu oblaky. Vysoko se zdvíhá z oceánu.

Foto: pixabay

výhled na ostrov Pico z Faialu

Pohled na Pico právě z ostrova Faial je asi nejúchvatnější. Samotný ostrov Faial měří 173 kilometrů čtverečních a obývá jen přibližně 15 tis stálých obyvatel. Nepatří mezi hlavní turistické ostrovy, putování po jeho cestách si užijete v naprostém klidu. Ale najdete zde i živé hlavní město Horta s přístavem. V Hortě jsou zajímavé malby námořníků. Ti malbou na zdi nebo kameny přístavy stvrdili svůj příjezd a teprve pak jej šli oslavit do vyhlášeného baru Petr´s Cafe Sport.

Foto: pixabay

Faial, přístav

Na zdi je i česká stopa, nebo bych měla říci malba. Na ostrově je mnoho turistických stezek. Uprostřed ostrova je kráter, kaldera vyhaslé sopky zarostlá endemickým keřem faja. Podle něj dostal ostrov své jméno.

Foto: pixabay

Horta, Faial

Z vysokého okraje kaldery je nádherný výhled na nedaleké ostrovy zasazené do oceánu barvy modrého safíru i na zelená údolí. Kaldera je hluboká 400 m a turistická cesta po jejím obvodu je dlouhá 8 km. Pohybovat se budete ve výšce nad 1000 m.

Foto: pixabay

Faial, kráter

Ostrov Graciosa, Bílý ostrov, je podstatně menší, měří je 62 kilometrů čtverečních. Je tak druhým nejmenším ostrovem v souostroví. Na svou velikost je poměrně hustě zalidněná. Tedy na azorské poměry. Má necelých 4 400 obyvatel. Leží v centrální části souostroví nedaleko Terceiry. Místní mají tento ostrov obzvlášť rádi.

Foto: pixabay

mlýn, Azory

Turismus je zde až na druhém místě. Na prvním místě je zemědělství. Chov skotu, pěstování obilí a vína a také zpracování mléka a výroba vyhlášených sýrů. Graciosa je známá svými barevnými větrnými mlýny a rozlehlými pastvinami. Mlýny jsou skandinávského původu a pochází z 19. století, kdy byla Graciosa sýpkou ostrovů a pěstovalo se zde nejvíc obilí ze všech ostrovů.

Foto: pixabay

Koupání na pobřeží s přírodními termálními prameny

Na ostrově nepotkáte mnoho turistů, zato místní jsou velmi milí lidé. Turisté jsou pro ně stále oblíbeným zpestřením a rádi si s vámi budou povídat. Hlavním městem ostrova je Santa Cruz da Graciosa. Na ostrově můžete využívat taxi, ale vzhledem k tomu, že ostrov měří pouhých 12,5 km na délku a 6 km na šířku, zvládnete jej poznat i pěšky. Na Graciose ochutnejte bílé víno. Pěstuje se zde jedno z nejlepších vín z celého souostroví.

Foto: pixabay

Rozlehlé pastviny

Vynikající je i místní sladká specialita Gueijadas da Graciosa. Na tomto maličkém ostrůvku najdete vulkanický fenomén mezinárodního věhlasu Furna de Enxofre. Nejmenší vulkán celého souostroví Azory leží na jihovýchodě ostrova. Jeho rozloha je 2 km čtverečních a hloubka kaldery 270 m. V kaldeře se nachází les, který je jinak na ostrově velmi výjimečný.

Foto: pixabay

O duhy není na Azorách při častém, krátkém dešti a vysoké vlhkosti vzduchu nouze

Turisty ovšem láká především jeskyně uvnitř kaldery. Do jeskyně se vstupuje přes návštěvnické centrum hluboko po točitých schodech. Na dně naleznete jezírko a fumaroly se sirnými výpary. Ideální čas pro návštěvu jeskyně je mezi 11 a 14 h, kdy ji prostupuje svými paprsky slunce a vytváří kouzelnou scenérii. Na jihu ostrova pak na úpatí sopky naleznete termální lázně Carapacho s možností venkovních i vnitřního, krytého bazénu.

Přeji kouzelnou dovolenou!

Zdroj: https://zuzanahabanova.com/about/carovne-azory

https://cs.wikipedia.org/wiki/Azory

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz