Hlavní obsah
Cestování

Dovolená na Krétě; Heraklion, palác Knossos a pláž Matala s jeskyněmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Moře okolo Kréty je příjemně teplé a ideální ke koupání

Na ostrov Kréta vyráží každoročně tisíce českých turistů. Navštivme Heraklion a blízké archeologické naleziště paláce Knossos. Pojďme se slunit na pláži Matala s jeskyněmi obývanými již 2000 let před n.l.

Článek

Ostrov Kréta je u českých turistů nejoblíbenější řeckou dovolenkovou destinací. Je také největším řeckým ostrovem a pátým největším evropským ostrovem. Z Česka můžete letět na letiště Heraklion nebo na letiště Chania. Chania byla dříve hlavním městem Kréty, než ji vystřídal přístav Heraklion. Ostrov je nejen velký, ale také strategicky položený, a proto je tu mnoho míst, které můžete obdivovat pro jejich historickou hodnotu.

Foto: pixabay

Řecko, Kréta. V ulicích Heraklionu potkáte mnoho přítulných koček

Příroda na Krétě, krásné pláže, skvělé jídlo i víno, příjemně teplé středomořské klima a nespočet míst, která můžete navštívit a dotknout se historie, jsou dokonalou kombinací pro nezapomenutelnou dovolenou. Severní pobřeží ostrova, kde leží přístav Heraklion, je pozvolné, na jihu je však pobřeží strmé, s útesy. Kréta je hornatý ostrov, který tvoří vápencová kra, která byla vytvořena při stejném vrásnění jako Balkánské pohoří. Pojďme dnes navštívit Heraklion, palác Knossos a jednu z nejkrásnějších pláží na ostrově, pláž Matala.

Foto: pixabay

Heraklion, přístav

Heraklion: V největším městě Kréty žije přibližně 200 tis obyvatel. Vyjíždí odsud většina autobusových linek po celém ostrově. Pokud plánujete výlety, je skvělým výchozím bodem. Ceny autobusů se pohybují od 1,5 euro (po městě) po 10,- euro (jednosměrný lístek na druhou stranu ostrova) Většinou se dostanete s cenou do deseti euro. Heraklion je rozhodně zajímavý sám o sobě a stojí za návštěvu. Nicméně na prohlídku historického centra vám nejspíš stačí jeden den. Pláže v okolí nejsou moc hezké. Je tedy lepší bydlet kousek za městem. Co můžete v Heraklionu navštívit?

Foto: pixabay

Benátská pevnost, Heraklion

Třeba Benátskou pevnost Koules – fotogenickou kamennou tvrz u starého přístavu přímo v centru města. Láká k procházce po molu, z hradeb pevnosti je nádherný výhled na celý Heraklion. Vstupné stojí 4 eura. Katedrálu Agios Minas – katedrála patří ortodoxní církvi a je největší katedrálou na Krétě. Heraklionské archeologické muzeum – místní archeologické muzeum překvapí svojí velikostí i sbírkami artefaktů. Největší důraz je kladen na historii minojské civilizace, děti do 6 let a studenti do 25 let mají vstup zdarma. Nedaleko katedrály Agios Minas najdete malé náměstí se vzrostlými stromy, které poskytují stín pro návštěvníky místních taveren a kaváren.

Foto: pixabay

Kréta

V klidu si zde můžete dát ledovou kávu anebo vychlazené bílé víno. Projděte se potom úzkými uličkami a sejděte dolů k přístavu. V centrální části přístavu je větší park. Okolo něj vede silnice. Tady najdete centrum pro zastávky autobusů. Takřka všechny městské autobusy včetně autobusu, který vás zaveze na letiště, staví zde. Jezdí odsud i autobus do pět kilometrů vzdáleného archeologického naleziště slavného paláce Knossos.

Foto: pixabay

Knossos

Knossos: je nejnavštěvovanější památkou na ostrově Kréta a jednou z nejvýznamnějších v celém Řecku. Knossos byl pravděpodobně hlavním správním centrem minojské civilizace. První palác na současném místě vznikl už v 19. století př.n.l., největší vrchol Knossos zažil okolo roku 1400 př.n.l., kdy byl zničen. Nejprve jeho zničení přispěl výbuch sopky Thera, který doslova rozmetal sousední ostrov Santorini. Následná drastická změna počasí, kterou erupce způsobila, téměř zničila prosperující civilizaci. Historici se domnívají, že by přeci jen minojská civilizace přežila, kdyby nedošlo k násilnému vpádu Mykénců.

Foto: pixabay

dnešní Santorini

Oslabení Minojci neměli šanci jim vzdorovat. Od roku 1200 před n.l. již neexistují žádné důkazy o existenci minojské civilizace. Po více než 3000 let přežíval Knóssos jen v legendách a příbězích. Koncem 19. století objevil ruiny starodávného města krétský obchodník s příznačným jménem Minos Kalokairinos. Rozsáhlé archeologické naleziště leží kousek od hlavního města Heraklionu. V dobách největší slávy zde žilo až 100 000 lidí. Pod slovem „palác“ si mnozí z nás představí luxusní sídlo bohatých a mocných. Tehdejší paláce však sloužily všem. Plnily správní a ceremoniální funkce, skladovaly se v nich potraviny, bydleli v nich lidé a byly zde soudy a úřady. Samotný Knossos sestával ze čtyř křídel a více než 1000 místností.

Foto: pixabay

Knossos

Plný křivolakých uliček připomíná bludiště. Minojská kultura je spojována s uctíváním býka. Báje o Minotaurovi se ne náhodou vztahuje právě k tomuto místu. Vznikla však až po zániku minojské kultury. Úzké uličky hustě zastavěného paláce připomínají bludiště, labyrint. Zobrazení býka na zdech pak mohlo vést k vytvoření báje. Podle báje labyrint nechal vystavět král Minos, Modlil se k bohu moří Poseidonovi, aby mu seslal sněhobílého býka jako důkaz požehnání. Ten tak učinil a král měl na jeho počest zvíře obětovat. Minos si však býka ponechal pro jeho nadprůměrnou krásu. Poseidon krále ztrestal kletbou, díky které se jeho žena do býka zamilovala a počala s ním bájného Minotaura – napůl člověka, napůl býka.

Foto: pixabay

Knossos

Král pak na rady delfských věštců pověřil vynálezce Daidala stavbou labyrintu, ve kterém by krvežíznivého tvora uvěznil. Aby nikdo nezjistil, jaký je důvod stavby labyrintu, uvěznil král Daidala s jeho synem Ikarem ve věži. Geniální Daidalos ale vyrobil křídla z vosku a ptačího peří a z vězení se synem uletěli. Ikarus navzdory radám otce letěl vysoko, až se přiblížil Slunci natolik, že roztavilo vosk v jeho křídlech a zřítil se k zemi. Minotaura zabil až athénský hrdina Theseus, kterému princezna Ariadna dala klubko s nití, kterou odvíjel, a tak poznal, kudy v labyrintu jít. Samotný palácový komplex Knossos je rozlehlý, strávíte v něm i několik hodin. Na cestu si vezměte vodu, nejsou zde žádné restaurace. Jste přeci jen v oblasti archeologického naleziště. Vstupné do areálu stojí 15,- euro.

Foto: pixabay

pláž Matala

Po výletu za historií si můžete udělat výlet za odpočinkem. Tentokrát navštívíme překrásnou pláž. Dojedete sem z Heraklionu autobusem asi za dvě hodiny. Je od něj vzdálená 75 km. Jednosměrná jízdenka stojí 8,5 euro. Vezměte si batůžky a vyrazte na celodenní výlet. Stojí to za to!

Foto: pixabay

pláž Matala

Čeká vás totiž pláž Matala. Leží na jižním krétském pobřeží a pravidelně se umisťuje v první desítce nejkrásnějších pláží na Krétě. Svůj půvab získala především svým zátiším, které tvoří monumentální skalní masiv, který pláž obklopuje.

Foto: pixabay

jeskyně u pláže Matala

V jednom z jeho útesů najdete desítky malých jeskyní, z nichž některé jsou snadno přístupné a je od nich krásný výhled na celou pláž. Jeskyně jsou uměle vyhloubené a pocházejí zhruba z období kolem roku 2000 př. n. l. V 70. letech 20. století jeskyně obsadilo několik členů hnutí hippies. Povrch pláže tvoří hrubší písek s oblázky, u pláže je veškeré vybavení od půjčoven lehátek přes sprchy po plážové bary a taverny.

Foto: pixabay

výhled z jeskyně na pláž Matala

Přeji krásnou dovolenou!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz