Hlavní obsah
Cestování

Dovolená v ráji: Bílé pláže, čisté hotely a tyrkysový Atlantik, to jsou Kapverdy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: jana vesela

Pláž Santa Maria

Široké bílé pláže, tyrkysový oceán i čisté hotely s výbornými službami. To jsou Kapverdy. Oblíbený turistický ráj je cenově stále dosažitelnější.

Článek

Sníte v rozpáleném Česku o ochlazení v azurovém oceánu, příjemném vánku, lehátku se slunečníkem z palmových listů a vychlazeném exotickém koktejlu? Přesně tohle, a ještě víc vás čeká v Kapverdském ráji. Atlantský oceán bývá obecně chladnější. Rozhodně chladnější než moře, na jaké jsme zvyklí z Chorvatska, Řecka nebo třeba Egypta. Nicméně koncem srpna už je i oceán příjemně teplý ke koupání a vodu, která schladí rozpálené tělo, ale přitom se vám z ní nechce ven, si zachová až do konce října. Pokud milujete koupání v čisté vodě, a přitom nemusíte studenou vodu, právě teď je nejlepší čas navštívit kapverdské pláže.

Foto: pixabay

dokonalé pláže, to jsou Kapverdy

Cena zájezdů s all inclusive se pohybuje okolo 25 tisíc a cesta do ostrovního ráje trvá letecky kolem šesti hodin. Turistika je pro Kapverdy stále poměrně nová věc, většina hotelů vznikla v posledních deseti letech. Kapverďané si velmi dobře uvědomují, jak je pro ně turismus důležitý. Zakládají si na čistotě a dobrých službách. Místní heslo Hakuna Matata, neboli No stress je vyhlášené a velmi důležité.

Foto: pixabay

Plavení koně na veřejné pláži

Na ostrovech vás nikdo nebude obtěžovat, ano, zkusí se zeptat, jestli si nechcete koupit suvenýr, ale když nebudete jevit zájem, jen se usmějí a nebudou to dál řešit. No stress platí i pro místní.

Podívejme se blíže na jeden z nejznámějších ostrovů. Ostrov Sal, který v překladu znamená sůl, nalezneme v severovýchodní části tohoto překrásného souostroví. Své jméno nezískal jen tak – ještě do největšího turistického rozmachu byla těžba soli největším zdrojem příjmu celého ostrova. Ostrov zabírá území o rozloze 216 km², což je přibližně stejná plocha, jakou disponuje město Brno. Na délku měří přibližně 30 kilometrů, na šířku potom nejvíce cca 10 kilometrů.

Foto: jana vesela

Pouliční prodej banánů

Svým domovem ho nazývá asi 40 tisíc stálých obyvatel. K prvnímu osidlování došlo v roce 1461, kdy byla na ostrově Santiago vybudována vojenská základna. Stal se zásobovací stanicí pro Portugalce během jejich cest do Indie. Netrvalo dlouho a roku 1496 bylo toto souostroví přiřazeno k portugalským koloniím.

Následovala doba otroctví, přičemž ostrovy byly důležitou přestupní stanicí pro otroky mezi Afrikou a dalšími zeměmi. Vlna národní hrdosti se vzedmula až ve 20. století, kdy se Kapverdám podařilo změnit status z kolonie na zámořskou provincii. V roce 1975 došlo k úspěšnému vyhlášení nezávislosti na Portugalsku. Od té doby jsou parlamentní republikou. Na ostrovech se mluví portugalštinou a kreolštinou. Ta vznikla právě z portugalštiny a směsi afrických jazyků. Zajímavé je, že na různých ostrovech má rozdílný dialekt. Snaha o zasazení kreolštiny jako úředního jazyka Kapverd byla doposud marná. Hlavním městem ostrova Sal je Espargos, kde bydlí více než tři čtvrtiny populace celého ostrova.

Foto: jana vesela

Na ostrově je mnoho zdánlivě opuštěných psů. Nenechte se zmást, většinou mají své majitele za kterými občas zajdou. Poznáte to podle obojku nebo vytetovaného písmene na břiše. Žijí volně a loudí u hotelů, ale svůj pelech a péči od majitele mají.

Espargos leží téměř v jeho samotném středu a zajímavé je snad jen tím, že se zde nachází mezinárodní letiště, které je nejdůležitějším leteckým přístavem celého souostroví. To je způsobeno zejména délkou přistávací dráhy, která je se svými 3 272 metry nejdelší na celých Kapverdách, a přistávají zde zejména dálkové lety. Zajímavostí je, že toto letiště bylo v minulosti považováno za jedno z letišť v této oblasti pro nouzové přistání amerických raketoplánů. Sousední ostrov Boa Vista čeká v nejbližší době prodloužení letištní dráhy nad 3000 metrů. Zatím na něj největší letadla nemohou.

Foto: pixabay

jeden z hotelových resortů

Pokud si na ostrově Sal půjčíte čtyřkolku a pojedete se do hlavního města podívat, připravte se na kulturní šok v podobě chudinské čtvrti. Je to zvláštní, ale přestože tam místní obyvatelé žijí prakticky ve slumech, jejich děti jsou vždy upravené a maximálně čisté. Holčičky mají zapletené vlásky s barevnými sponkami. Obyvatelé zde žijí jako jedna velká rodina a své děti milují.

Nejvyhledávanějším cílem turistů je městečko zvané Santa Maria, které leží na jihu ostrova a naleznete zde jak celou řadu ubytovacích možností, tak služeb, které k turismu patří. Je zde překrásná zlatá pláž se stejným jménem jako městečko a také většina hotelových resortů.

Foto: jana vesela

Santa Maria na ostrově Sal

V nedávné době byla v městečku, které připomíná mix Afrických malých domků a portugalské architektury v koloniálním stylu vybudována nová pěší zóna. Ta je, stejně jako procházka po písku podél městečka s přilehlými restauracemi centrem místního dění.

Foto: jana vesela

večeře se připravuje..

Městečko je opravdu malé, ale k tomu, abyste si udělali procházku, podívali se na místní, africký život, dali si kávu nebo zmrzlinu naprosto stačí. Velkou atrakcí je místní molo. To dříve sloužilo jako nákladiště pro sůl. Dokonce na něm pro tyto účely byly koleje pro vozíky se solí. V jeho čele stojí bývalá celnice. Dnes je molo využívané místními rybáři a turisty, kteří se na jejich každodenní úlovky chodí dívat. Rybáři vyjíždí na moře brzy ráno a vrací se k molu mezi 10–11 hodinou dopoledne.

Foto: jana vesela

maketa původního mola na Salu

Tam vyloží své úlovky a většinu rovnou i prodají. Pokud si dáte večer v místní restauraci tatarák z tuňáka, bude to nejspíš právě ta ryba, kterou jste ráno viděli na molu. Mimochodem tatarák tu mají úžasný.

Foto: jana vesela

tatarák z tuňáka po kapverdsku

Malé kousky masa jsou namarinované v jemné omáčce, která je ochutí. Na talíři dostanete rýži, na ní nakrájenou papáju a na ní pak maso z tuňáka. Chuťově je to dokonalé.

Na ostrově je několik atrakcí, které můžete navštívit, pokud vás omrzí ležení na pláži. Počítejte ovšem s tím, že ostrov je suchý, téměř bez zeleně. Nemá ani vlastní pramen vody. Zajímavosti i díky velikosti ostrova zvládnete vidět během jednoho dne. Navštívit můžete slaniska, kde se stále ještě těží sůl odsolováním mořské vody. Salines Pedra de Lume jsou nejen hezké na pohled, ale můžete se tu i vykoupat ve vodě, která svými účinky i slaností připomíná Mrtvé moře.

Foto: pixabay

Salines

Další zajímavostí je poušť, která vytváří Fata Morganu. I bez dehydratace vašeho těla uvidíte tento zajímavý jev. Ostrov není ani tak zajímavý sám sebou, ale svým pobřežím.

Foto: jana vesela

brouzdání mezi žraloky

Nabízí naprosto nepřekonatelné, široké, písčité pláže i útesy vzniklé stékající lávou do moře. Ty vytvořily přirozená jezírka, kde je také možné koupání. Široká mělčina, která vznikla stejným způsobem je dokonalým hřištěm pro mláďata žraloků citronových.

Foto: jana vesela

výhled na pláž z baru

Nejsou člověku nebezpeční. A kdo by nechtěl mít fotku mezi žraloky? Jedním z nejkrásnějších, avšak pečlivě hlídaných zážitků, pak může být pozorování želv. Nachází se zde hnízdiště karety obrovské, která v létě klade vajíčka. A právě kladení vajec případně líhnutí želviček můžete při jednom z organizovaných výletů sledovat.

Foto: jana vesela

romantika západu slunce do oceánu

I přes svou nehostinnou krajinu je ostrov Sal bez nadsázky turistickým rájem. Díky 350 slunečným dnům v roce zde máte prakticky jistotu, že strávíte překrásnou dovolenou bez kapky deště. Teplota se tu navíc celoročně pohybuje okolo třiceti stupňů a prakticky nikdy neklesne pod 20 °C!

Vše ještě umocňují ty nejkrásnější pláže s jemným, světlým pískem a průzračně čistým azurovým oceánem, které láká milovníky vodních sportů. Po celý rok zde vane vítr, který je pro mnoho sportů ideální.

Foto: jana vesela

Santa Maria, pláž

Ať už si budete užívat oceán v zátoce na prkně nebo se budete slunit na plážovém lehátku, přeji vám krásnou dovolenou. Hakuna Matata!

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sal_(ostrov)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz