Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Jak se vzpamatovat z rozchodu? Fáze, kterými si musíme projít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels monstera production

Rozchod s partnerem je skutečnost, přes kterou se někteří nemohu dostat celé roky. Znalost toho, co v naší mysli probíhá a jednotlivých fází, kterými procházíme, nám pomůže se rychleji osvobodit.

Článek

Rozchod/rozvod, ztráta milovaného partnera je jednou z nejvíce stresujících situací, která nás v životě čeká nebo již potkala. Je to bohužel situace, které se takřka nemůžeme vyhnout. Čeká nás v životě prakticky všechny. Přitom čím více jsme vložili očekávání do vztahu, který se nám rozpadL, tím hlubší utrpení pak prožíváme. Přistupovat ke vztahům předem s tím, že se mohou rozpadnout a neotevřít se partnerovi, je jednou z metod, kterou zklamaní lidé používají. Aby se sami ochránili před potencionální bolestí volí uzavřenost. Ta pak samozřejmě přináší zklamání a bolest jejich partnerovi. Kde není důvěra ve společnou budoucnost, tam vztah budoucnost nemá. Je předem odsouzen k zániku. Místo toho, abychom ubližovali našemu partnerovi, měli bychom se naučit přistupovat zrale k rozchodu. Když pochopíme, co prožíváme a dokážeme s našimi pocity pracovat, dostaneme se rychleji z prožitého zklamání a můžeme být skutečně šťastní a svobodní. Jenom tak můžeme být otevření nové lásce a užít si radostně nový vztah. Nezapomeňme, že jsme lidé a ne roboti, každý může být v konkrétní porozchodové fázi jinak dlouhou dobu. Můžeme mezi jednotlivými fázemi i přeskakovat nebo se do nich vracet. A i když už budeme mít pocit, že jsme něco zvládli, může přijít den, který nám rány opět otevře. Nevzdávejte to, ze smutku a zklamání se člověk dostává ve vlnách a propady jsou časem stále kratší a méně hluboké. A jak samotné fáze, které naše mysl prožívá po rozchodu, vypadají?

První fáze: Popírání skutečnosti, připoutanost. Naše připoutanost k partnerovi, který nás opustil, je tak silná, že stále hledáme skulinky, jak vztah obnovit. Dokážeme být neskutečně kreativní ve vymýšlení možností, jak vztah spravit. Omluvíme partnera, který ze vztahu odešel. Hledáme vinu za krach našeho vztahu v jeho okolí a v neposlední řadě i u sebe. Přemýšlíme, co jsme udělali špatně. Pokud máte přítele, který poukazuje na to, jak vám bývalý parter ublížil, nechcete ho ještě poslouchat. Je příliš brzy. Na bývalém partnerovi nechcete vidět chyby a doufáte, že když všechno špatné „vygumujete“, vše bude jako na začátku vztahu. Co pozitivního si z této části vzít? Můžete si vybavit situace, které vám váš „ex“ vyčítal, pokud se nejednalo o psychopata, a těch zase až tolik není, mohl mít pravdu. Zvlášť pokud mu něco vadilo opakovaně. Je pak na vaší sebereflexi, jestli se jedná o něco, co by mohlo vadit i dalším partnerům. Můžete se rozhodnout na sobě v tomto směru pracovat. Za rozchod/rozvod mohou většinou oba partneři. Není dobré vidět sám sebe jen jako oběť, ale ani jen jako toho, který může za všechno špatné. Buďte zdravě sebekritičtí. Při zvládnutí této fáze se objeví moudrost která velmi jasně rozlišuje souvislosti. Tuto schopnost pak můžeme využít i v jiných situacích.

Druhá fáze: Fáze smutku, truchlení. V této fázi nám dochází, že už se partner nevrátí, naše mysl prožívá smutek. Je to normální, očistná věc. Když jsme se dostali z první fáze a začínáme reálně uvažovat, měli bychom se se vztahem důstojně rozloučit. Stejně jako když nám odejdou děti z domu nebo se odstěhuje blízký přítel a víme, že jej ztrácíme. Záleží na nás, jestli nám pomůže stvrdit konec předchozí fáze popírání to, že uklidíme vše, co nám partnera připomíná. Uklidíme nebo dokonce vymažeme jeho fotky, prostě vyčistíme po našem „ex“ prostor. V tuto chvíli si klidně poplačte. Nezapomínejte vždy přát svému bývalému do života bez vás štěstí a radost. Cokoliv dobrého přejete jemu se splní i vám. Když statečně projdete touto fází, objeví se moudrost laskavosti a začnete se těšit na nové zážitky a budete mít radost z potenciálu, který se před vámi otevírá.

Pokud je pro vás těžké projít truchlením rovnou k okamžiku, kdy budete přát bývalému štěstí, objeví se ještě třetí „mezifáze“: hněv. Někdo prostě tuhle fázi potřebuje. Zvlášť pokud rozchod neprobíhal zrovna přátelsky. Hněv má tu výhodu, že přichází jako vichřice a může sice dost věcí zničit, ale také vyfouká všechny zbytky sebelítosti a připoutanosti pryč. Zvedne se vám adrenalin, vidění se zúží a jednáme velmi rychle a často bohužel neuváženě. Čím víc utrpení jste cítili, tím bude hněv silnější. Pokud to půjde, pokuste se hněv usměrnit do něčeho užitečného. Ukliďte dům, zryjte zahradu, zničte fotky svého ex, sbalte mu všechno, co u vás nechal. Hněv vám dá obrovské množství energie to vše zvládnout. Jakmile zvládnete tuto fázi, objeví se u vás moudrost, která vám dává svobodu, nadhled, štědrost a radost.

Obě posledně jmenované fáze porozchodového trápení končí tím, že je vám váš bývalý buď lhostejný, nebo mu dokonce ze srdce přejete štěstí. V tuto chvíli jste plně připraveni na nový vztah, do kterého si nebudete tahat ublížení z toho předchozího. A to je to, co si váš nový partner určitě zaslouží.

Jedno moudré přísloví říká: „Když někoho miluješ, dej mu svobodu. Když se vrátí, dobře. Když se nevrátí, taky dobře.“ Přeci nechcete, aby s vámi byl někdo ze soucitu. Jen vztah, ve kterém jsou spolu partneři proto, že to tak sami chtějí a je jim tak dobře, může být šťastný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz