Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Je čas myslet na jaro, vysaďte jarní cibuloviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels co sch

Je nevyšší čas vysadit jarní cibuloviny. Není to nic těžkého a na jaře z nich budete mít radost vy i včely.

Článek

Chtěli byste mít jarní zahradu plnou narcisů, tulipánů krokusů nebo hyacintů? Je nevyšší čas vysadit pár cibulek. Teď, na podzim je nejlepší období pro sázení jarních cibulovin. Stačí je strčit do země tak hluboko, aby nebyla cibulka vidět, nemusíte vymýšlet žádné složité sázení. A přízemních mrazíků se nelekejte. Takové cibulky narcisů kvetou obzlášť, když je trochu „šlehne“ mráz.

Foto: pexels pixabay

cesta modřenců lemovaná narcisy

Ale nejdřív se trochu zasněte pi pohledu na vaši zahradu, záhon nebo balkon. Důležité je, co se líbí vám. Máte rádi rovné záhony nebo přesné ornamenty? Nebo dáváte přednost anglickému typu zahrady, která působí jako by všechny květiny a keře rostly přirozeně? Když se na takovou zahradu podíváte, máte pocit, že jste v rozkvetlé přírodě, nikoliv na pěstěné zahradě. Ale i taková zahrada potřebuje naplánovat a vysadit s citem. Jednou ze zásad je vysázení květin tak, aby nižší květiny byly před těmi vyššími. Jednoduše, aby byly vidět. S barvami si můžete hrát jak sami chcete.

Foto: pexels larry siegel

barevný mix

U jarních cibulovin najdete obrovský výběr barev. Přejete si zahradu žlutou, bílou, růžovou nebo dokonce modrou nebo fialovou? Nic není problém! Počítejte s tím, že jako první začnou na zahradě kvést sněženky, bledulky a krokusy. Po nich přichází doba narcisů. I ty bývají brzké, jako například ty nízké, trsové narcisky, které se vám budou v trávníku množit a každý rok z nich budete mít větší trs drobných, žlutých květů. Můžete mít i pozdní narcisky, ty plnokvěté nebo bílé kvetou často až v době květu tulipánů. Po narciskách přichází tulipány a hyacinty.

Foto: jana vesela

Hyacinty vysazené v trávě

Hyacinty vydrží kvést skoro měsíc a silně, sladce voní. Fantazii se meze nekladou a obchody jsou teď cibulek plné. Jestli chcete mít jistotu, že vám cibulky v zemi neschroupou hlodavci, spolehněte se na narcisky. Ty jsou jedovaté a myši je nejedí. Ale pozor, pokud máte kočky, které rády oždibují květiny, mohly by se vám přiotrávit. Ne každá kočka okusuje květiny, to musíte posoudit sami. S jarními květinami se dají dělat zázraky. My jsme jednou překvapili babičku a vysadili jí na chalupě spoustu krokusek.

Foto: jana vesela

Krokusy jsou jedny z prvních květů jara

Pěkně na jedno místo v rohu dvorku. Když na jaře přijela odzimovat chalupu, čekala ji spousta barevných květů. Jarní kytičky potěší i proto, že kvetou v době, kdy se ještě ani pořádně nestihne zazelenat tráva. Každý květ je pro nás radost, připomínka konce zimy. Potěšíte i včely a probudíte zahradu. A jak se o kytičky postarat když odkvetou? Nijak! To je na tom to nejlepší. Nechte je odkvést a listy uschnout. Nestříhejte je. Postupně totiž stahují sílu zpět do cibulky. Ta se zase pěkně schová do země a vy můžete jednoduše posekat zbytky květin až ve chvíli, kdy budete sekat trávník. Ty vysazené v záhoně ostříhejte až když budou úplně zvadlé. Příští rok vám všechny zase krásně pokvetou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz