Hlavní obsah
Cestování

Kam se hrabe Egypt nebo Řecko, za stejnou cenu můžete zažít pláže jako v Karibiku na Kapverdách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: jana vesela

pláž na ostrově Sal

Kapverdy jsou souostroví deseti ostrovů a pěti malých, neobydlených ostrůvků. Až do příchodu Portugalců v 15. století byly neobydlené. Portugalci je pojmenovali Cabo Verde. Zelený mys.

Článek

Konec léta a podzim jsou nejlepší doba na dovolenou na Kapverdských ostrovech.

Kapverdy jsem coby letuška navštívila mnohokrát. Máme to štěstí, že v této destinaci zůstáváme po letu vždy několik dní. Let trvá přibližně šest hodin a pokud bychom letěli rovnou zpět do Prahy, nevešli bychom se do třináctihodinové doby služby. Ubytují nás na ostrově a čekáme do příletu dalšího letadla, kdy nás na hotelu vystřídá nová posádka. Na ostrov Boa Vista se před lety přestěhoval můj dobrý známý, otevřel mi tím zajímavý pohled do života Kapverďanů.

Ještě před covidovou dobou byla dovolená na Kapverdách jedna z těch dražších. Ceny za pobyt se pohybovaly kolem 50 tisíc. Teď, kdy se na ostrovech rozmáhá turistický ruch a stoupá konkurence hotelů, spadly ceny na 20-30 tisíc. Je to jedinečná příležitost! Kapverdy se totiž mění. Ještě nedávno téměř neznámá destinace láká stále víc turistů. Kapverdy se začínají měnit do podoby turistické. A to je škoda. Pokud ještě chcete zažít autentickou, čistou přírodu a krásnou africkou a kreolskou kulturu, neváhejte!

Foto: jana vesela

rybářské molo u městečka Santa Maria na Salu

Kapverdy jsou souostroví deseti ostrovů a pěti malých, neobydlených ostrůvků. Až do příchodu Portugalců v 15. století byly neobydlené. Portugalci je pojmenovali Cabo Verde. Zelený mys. Územně spadají do Afriky a skokem přes oceán to máte kousek do Dakaru. Dříve byly Kapverdy portugalské. Od roku 1975 jsou samostatnou Kapverdskou republikou. Turisté je ale začali více objevovat až po roce 2000. Původně sloužily portugalským a holandským námořníkům na doplnění zásob a hlavně jako překladiště otroků z Afriky. Mnoho otroků na ostrovech zůstalo a jejich potomci zde žijí dodnes. Sami Kapverďané jsou na svůj původ hrdí a často se chovají přezíravě k současným emigrantům z kontinentální Afriky. Kapverďané mají v krvi směs Afričanů a Portugalců. Poznáte je. Jsou to krásní lidé. Vysocí a štíhlí, mají dlouhé kosti a krásné, jemné rysy. Někteří mají africké rysy a přitom modré oči nebo světlé vlasy. Připomínají mi trochu vysoké, hrdé Masaje.

Naprostá většina Kapverďanů je křesťanského vyznání. Pokud budete na ostrově v neděli, jděte do kostela. I když nevěříte v Boha, je to krásný zážitek. Na zdech kostela jsou neumělé obrázky místního malíře a Kapverďané zpívají a tleskají tak, jak to znáte z filmů. Ale rozhodně se slušně oblékněte! Kapverďané jsou nesmírně čistotní a potrpí si na čisté, sváteční oblečení. A to nejen v neděli. Mezi upocenými turisty v tílkách potkáte v uličkách štíhlé, krásné ženy v barevných šatech, s krásně upravenými vlasy a na vysokých podpatcích. To jsou Kapverďanky. Přesto, že žijí v primitivních podmínkách s nedostatkem vody, nepotkáte je špinavé nebo neupravené.

Foto: jana vesela

Santa Maria na ostrově Sal

Kapverďané milují děti. Čí které dítě je, to tolik neřeší. Rodiny se starají najednou o kupu dětí. Ostrov Santiago je ostrovem žen a dětí. Všechno je zde asi o polovinu levnější, skoro tu nejsou turisté. Ženy, které pracují na dvou turistických ostrovech Salu nebo Boa Vistě, po porodu posílají své děti příbuzným na Santiago. Ne vždy, samozřejmě. Ale žena, která dostane práci v hotelu, živí celou rodinu žijící na Santiagu, a tak jí nic jiného nezbývá. Muži pracující v hotelech mívají rodiny také na Santiagu. Je běžné, že si muži přivydělávají „péčí“ o evropské turistky. Někteří animátoři, hoteloví fotografové atd. mají rodinu na Santiagu, k tomu mají několik žen z Evropy, se kterými udržují kontakt, dostávají balíčky, peníze, čekají, až žena opět přiletí na dovolenou a po celou její dovolenou se jí věnují. Výdělek posílá muž na přilepšenou manželce a dětem. Je to standardní způsob výdělku, o kterém jeho žena ví.

Všechny ostrovy jsou sopečného původu, ale jediný aktivní vulkán je na ostrově Fogo. Jmenuje se Pico do Fogo (hora na Fogo) a měří skoro tři tisíce metrů. Nejzajímavější je na něm to, že zde Kapverďané pěstují výborné víno a hlavně kávu! Kávu vůbec pěstují na většině ostrovů a pak zrna svážejí, praží a balí na ostrově Santiago. Káva z Kapverd je výborná. Většinou koupíte směs zrn z více ostrovů, ale jestli mohu doporučit, hledejte papírové balení s obrázkem sopky a názvem Fogo. Je na něm ručně napsané datum a jedná se o jednodruhovou kávu z ostrova Fogo. Kilové balení stojí asi 30 euro, je dražší, ale stojí za to! Silná a přitom hedvábně jemná káva s vůní sluníčka a lávy. I velcí znalci kávy si pro ní jezdí a tvrdí, že lepší nenajdete.

Foto: jana vesela

pláž na ostrově Sal

A který ostrov si pro svou dovolenou vybrat? V současné době nabízí naše cestovní kanceláře dva ostrovy. Ostrov Sal a ostrov Boa Vista.

Ostrov Sal se jmenuje podle soli, která se na ostrově získává z oceánu. Ostrov Sal prakticky nemá vlastní pramenitou, pitnou vodu. Vodu získávají obyvatelé odsolováním. Ostrovy jsou všechny větrné a obyvatelé nosí na hlavě pletené kulichy. Není to proto, že by jim byla zima, ale protože chrání vlasy před prachem a pískem. Na hotelech máte ale vody dost, můžete si mýt vlasy klidně několikrát denně. Většina hotelů na ostrově Sal je jen kousek od mola, kam přijíždí každý den kolem 11h dopoledne rybáři. Je to místní turistická atrakce. Z malých, barevných loděk vytahují obrovské tuňáky a spoustu dalších ryb. Ženy tam sedí u kbelíků s vodou, čistí ryby a prodávají je rovnou z mola místním kuchařům. V restauraci pak večer dostanete nejlepší tatarák z tuňáka, kterého jste možná ještě ráno viděli na molu. Tatarák bývá podle místního receptu položený na vrstvě krájené papáji a tenké vrstvě rýže. Jestli si vyberete ostrov Sal, jděte kousek za molo a na okraji pláže najdete restauraci Baracuda. Chodí sem všechny letecké posádky, lepší ryby jsme na Salu nejedli. Bíle prostřené stoly pod palmami, nohy v teplém písku pláže a po skvělém jídle popíjíte místní výborné víno a pozorujete oceán. Někdy se v dálce objeví malý vodostrysk. Ano, to jsou velryby, které je možné na Kapverdách pozorovat.

Foto: jana vesela

výlet na koni na ostrově Sal

Na Salu budete nejspíš u městečka Santa Maria. Nedávno zde vybudovali pro turisty kolonádu. Začíná kousek od mola a končí na náměstíčku. Je lemovaná malými bary, obchody se suvenýry (dřevěné sošky nejsou z Kapverd, ale ze Senegalu), je tu pár obchůdků s potravinami, zmrzlinou. Nečekejte ale promenádu jako v Evropě. Jste pořád v Africe a domečky kolem vás jsou jen barevné kostky, jen málo z nich už je nových, tak jak je známe u nás. Ty většinou patří Italům. Pokud čekáte turistické letovisko s nočním životem, dávejte pozor. Noční život a bary sice najdete, ale v africko-portugalském stylu. Kapverdy nejsou nebezpečné, jen jiné.

Na výlet se na Salu můžete nechat zlákat na Salinas de Pedra de Lume. Je to solné jezero a je srovnatelné s Mrvým mořem! I tady se můžete natřít léčivým, solným bahnem, které má stejné účinky. Za návštěvu stojí i Žraločí zátoka. Své známé pak můžete ohromit videem se žraloky, kteří vám plavou kolem nohou. Jsou to úplně neškodní, malí a plaší tvorové a jsou krásní. Můžete se také nechat dovézt k Blue eye, Modrému oku. Také se mu říká Magické oko. Je to lávová podvodní jeskyně a vy budete stát nad ní. Když slunce svítí dolů do vody, působí jeskyně jako magické, modré oko. My si od místní ekofarmy zaplatili výlet na koních v chráněné oblasti solných polí. Stál nás 50 euro na osobu a stálo to za to. I bez výletů si ale užijete nádherné pláže, můžete jít několik kilometrů podél oceánu a potkáte jen pár lidí. Pláže jsou světlounké a oceán je především na konci léta a na podzim příjemně teplý. V říjnu a listopadu je tu pořád ještě krásných třicet stupňů a koupání ideální.

Foto: jana vesela

místo, kde na Salu získávají mořskou sůl odpařováním

Hotely jsou čisté a pěkné. Jídla jsou formou bufetových stolů a nabídka obrovská. A chutná! Musím přiznat, že jsem navštívila hodně hotelů a jsem dost zmlsaná, ale sem se vždy těším!

Skvělé hotely a jídlo je i na ostrově Boa Vista. Ten byl pro turisty objeven o něco později a nenajdete tu rušný noční život. Vlastně městečko tu je, ale z hotelu si tam musíte dojet. I tady jsou restaurace a bary. Okolí hotelů je ale jen čistá pláž. A ta je ještě krásnější než na Salu. Pokud hledáte klid, vyberte si Boa. Na Boa Vistě je jedna z nejkrásnějších pláží na světe, Santa Monica. Můžete si k ní udělat výlet. My tam pozorovali velryby a několik stovek metrů jsem šla sama podél oceánu a pozorovala dvoumetrovou karetu, která plavala kousek ode mě. Budete si tam připadat jako robinsoni, až na to, že budete mít zázemí krásného, čistého hotelu se skvělým jídlem.

Užijete si krásnou dovolenou, kde si opravdu odpočinete!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz