Hlavní obsah
Cestování

Lanzarote, ostrov s ďáblem ve znaku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Lanzarote, pláž, soukromí

Krásné pláže mnoha různých barev, luxusní letoviska, měsíční krajina Národního parku i skvělé jídlo a milí lidé. To je Lanzarote.

Článek

Lanzarote, ostrov, který má ve znaku ďábla, je ostrovem pro skutečné labužníky. Je pravděpodobně prvním z obydlených Kanárských ostrovů. První zmínky o obydlení patří Féničanům a jsou z období 1100 před naším letopočtem. Sopečný ostrov na své nejdelší přímce měří 60 km. Ostrov zvládnete poznat i během týdenní dovolené. Ideální je půjčit si auto, třeba hned po přistání na letišti v Arrecife.

Foto: pixabay

Arrecife, přístav

Další možností je autobusová doprava, jejíž linky zajíždějí téměř do každého města i vesnice na ostrově. Ostrov sice zvládnete projet, ale téměř jistě se jej nedokážete dost nabažit. Většina turistů se na ostrov pro jeho jedinečné kouzlo vrací. Čím je tak jedinečný? Setkává se zde hned několik podmínek, které vám zajistí výjimečnou dovolenou.

Foto: pixabay

El Golfo

Poloha a počasí: Na Lanzarote se dostanete letecky z Prahy přibližně za pět hodin. Všechny Kanárské ostrovy mají stabilní počasí po celý rok. I v zimě je zde kolem 25 stupňů. Žádné velké horko, ani chladno. Stále můžete strávit den na pláži v plavkách. Díky větru, který zde po celý rok fouká, vám nebude horko ani na slunci. Ale pozor! I přes mírnou teplotu má slunce kousek od Afriky pořádnou sílu. Ještě, že právě tento ostrov je vyhlášený pěstováním aloe. Kosmetiku i léčivé gely z této rostliny seženete všude a popálenou kůži rychle zahojíte.

Foto: pixabay

Lanzarote

Hotely a pláže: kromě jediného hotelu jsou všechny hotely na ostrově nízké. Většinou mají jen pár pater. Postaral se o to geniální architekt César Manrique. Nejen, že na ostrově zanechal svou stopu v podobě domů, památníků nebo překrásné vyhlídky, ale také velmi bojoval za to, aby na celém ostrově nebyly výškové budovy. Ostrov si tak ponechal kouzlo tradičních menších, bílých domků zasazených v krajině černé zvětralou lávou. Jedinou výjimkou je Gran hotel v hlavním městě Arrecife.

Foto: pixabay

Gran hotel Arrecife

Místní nám vyprávěli, že tento vysoký hotel rozestavěl developer navzdory opatření chránícímu vzhled ostrova. Jeho stavbu ovšem provázely velké komplikace. Jako by sám ostrov hotelu nepřál. Rozestavěná stavba vyhořela a pak po mnoho let zůstala nedokončená. Nakonec budovu zakoupil jiný developer a stavbu dokončil. V hotelu jsem několikrát spala. Je z něj nádherný výhled na oceán i ostrov. Přesto máte pocit, že je tam hotel trošku nevhod. Lépe jsem se cítila v typickém lanzarotském apartmánu. Bílé zdi, čistá terasa, cestičky z lávových kamenů, kolem kaktusy a aloe. Jen pár kroků po schodech a za chvíli jste u oceánu.

Foto: pixabay

typický apartmán

Pláže jsou na ostrově jedinečné. To myslím doslova. Každá je totiž jiná. Díky zvětralé lávě můžete poznat pláže černé, červené i bílé. Ty poslední jsou dílem navátého písku ze Sahary. Poznáte mírné, písečné pláže, dlouhé i malé zátoky uzavřené ve skalách. Skutečně divoký oceán najdete na severu ostrova. Tmavě modrý oceán se zde doslova tříští o černé útesy zvětralé lávy. Nenechte si tento zážitek ujít. Až budete ležet na písečné pláži na jihu ostrova, kochat se tyrkysovou vodou a mírnými vlnkami, nebudete věřit, že jste před chvílí pozorovali divokou sílu oceánu.

Foto: pixabay

Playa Francesca

Příroda a architektura: Na jihozápadě se nachází rozsáhlé pohoří zvané Montañas del Fuego. To je součástí Národního parku Timanfaya. Pod ostrovem stále dýmá činný vulkán, jehož přítomnost je předváděna turistům v podobě horkého písku těsně pod povrchem, vznícením suchého křoví vhozeného do jámy či gejzírem horké vody, vlité do úzkého otvoru v zemi. Dalšími nádhernými místy, která byste měli navštívit, jsou unikátní, dodnes takřka nedotčené, biosférické rezervace La Geria, El Golfo nebo La Graciosa.

Foto: pixabay

Národní park

Při návštěvě Národního parku budete mít pocit, že jste se ocitli v měsíční krajině. Nebo díky červené barvě na Marsu. Filmaři tuto oblast s oblibou používají jako kulisu k filmům. Nenechte se zmýlit pouštní krajinou. Na ostrově je početná fauna i flora. Lanzarote je vyhlášené svým pěstováním vína na lávových polích. Každý vinný keřík je schován před větrem zídkou z lávových kamenů ve tvaru půlměsíce. O architektuře jsem se již zmiňovala, ale přidám zajímavost.

Foto: pixabay

bílé domy

Lanzarote byl prvním z Kanárských ostrovů, kde začali natírat své domy na bílo. Doslova svítí na černém pozadí do dálky. A to byl právě účel. Ostrovy byly před španělskou nadvládou často sužovány nájezdy pirátů. Lidé se snažili před piráty své domy schovat tím, že je stavěli z lávových kamenů a ony tak na dálku splynuly s krajinou. Poté, co Španělsko poslalo své vojáky chránit ostrov, lidé se začali pirátům posmívat tím, že své domy natřeli na bílo. Vidíte nás, ale máte smůlu! Dnes tvoří bílé domky charakteristický obraz pokojného ostrova.

Foto: pixabay

vinice

Lidé, jídlo, nákupy: Zatímco sever ostrova nabízí překrásný zážitek z divoké přírody, jih a východ ostrova vám nabídne krásné pláže a letoviska. Vybere si každý. Hlavní město Arrecife, kde díky tomu, že jsou Kanáry bezcelní zónou, nakoupíte levné parfémy, kosmetiku, značkové kabelky i oblečení. Největší letovisko Puerto del Carmen,se svým divokým nočním životem nebo klidnější Playa Blanca, či luxusem oplývající Costa Teguise. Lidé jsou zde pohodoví a usměvaví. Jste přeci ve Španělsku. Dobré jídlo, víno, pohoda.

Foto: pixabay

ďábel Volcano, symbol Lanzarote

Bavilo mne pozorovat skupinu španělských dědů hrajících domino. Před nimi vínečko, kousek od nich šuměl oceán a oni hráli, povídali si a dohadovali se. V restauracích vám kuchař hrdě nabídne červenou a zelenou omáčku ke Kanárským bramborům. Kanárské brambory jsou malé brambůrky ve slupce, vařené v mořské vodě. Podávají se s těmito omáčkami. Každý kuchař má trochu jiný recept na omáčky a těší se, že právě ty jeho vám budou chutnat nejvíc. Ochutnáte zde fantastickou španělskou kuchyni. Tapas, mořské plody, čerstvé ryby, ale i dokonalé steaky. Menu včetně předkrmu a zákusku stojí mezi 10-15 eury.

Přeji krásnou, slunečnou dovolenou!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz