Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejtajemnější hrad Česka ukrývá bránu do pekla. I jeho poloha je záhadou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: shutterstock

Pravděpodobně náš nejstarší hrad je hradem nejtajemnějším. Podle legendy ukrývá bránu do samotného pekla.

Článek

V romantické krajině Kokořínska, nedaleko Máchova jezera u obce Blatce stojí tajemný hrad Houska. Podle legend se jedná o nejtajemnější hrad u nás. A to hned v několika směrech. Historici si lámou hlavu s jeho polohou. Tak rozsáhlá stavba se nestavěla jen tak. Ale hrad Houska leží na místě, které nemá ze strategického hlediska žádný význam. Nevedla tudy žádná zemská stezka, nebyl hradem královským ani neplnil funkci hraničního hradu. Ba co víc, nejen že byl postaven v naprosté pustině, nemá ani vlastní zdroj vody. Neexistuje tedy žádný důvod, proč by měl být zbudován. Kromě toho tajemného..

Hrad svou stavbou naznačuje, že nebyl vystaven aby bránil nebezpečí z vnějšku, ale aby bránil nebezpečí které přicházelo zevnitř. Přímo ze skály která se nachází pod celým hradem. Podle legendy měla v roce 878 puknout zem a z průrvy ve skále měly za silného zápachu sirného vystupovat hovada pekelná. Podivná stvoření měla mít podobu polozvířat-pololidí. Pro ochranu lidí musela být tato průrva uzavřena a nad průrvou byla vystavěna kaple. Ta byla zasvěcena archandělu Michaeli, ochránci a strážci bran pekelných. Traduje se, že v podzemí hradu je množství podzemních chodeb a prostor, kde mají být pohřbeny kostry „jistých věcí, nelidí“. Místo, kudy bylo možno do podzemních chodeb vstoupit bylo označeno na dnes již neexistující hradní bráně. Jedna z chodeb by měla vést dokonce až na hrad Bezděz, který je odsud vzdálený celých 12 km. Podle jiné legendy se na hradě zjevuje postava v mnišské kápi bez obličeje. Mnich dává pozor, aby žádný odvážlivec nevstupoval do hradu za tmy nebo zde dokonce nechtěl přenocovat. Pravdou je, že na okolní hrady chodí lidé čerpat energii pozitivní, ale na zdejším hradě vnímají citlivější osoby silnou negativní energii. Hrad Houska je jedním z našich nejstarších hradů, pravděpodobně je starší i než sousední Bezděz, který je nejstarším dochovaným hradem u nás. Je možné, že ještě před jeho postavením bylo místo, kde stojí natolik zvláštní, že připoutalo pozornost tehdejší vládnoucí třídy? Snad zde opravdu existuje brána do jiného světa, dimenze, odkud k nám přicházely bytosti tak podivné, že byly považovány za obyvatele pekla.

Foto: Deposit photos

Hradní kaple

Podle archeologického průzkumu byl hrad založen v první polovině 13.století Přemyslem Otakarem II., téměř souběžně s blízkým Bezdězem. Hrad vyrostl v lokalitě původně dřevěného, později kamenného hradiště z konce 9. století, které vévoda Pšovanů Slavibor založil pro svého syna Houseka. Během své existence prošel původně gotický hrad mnoha úpravami. Na Housce se tak můžeme setkat se všemi slohy, nejvíce dominantní je jeho podoba renesanční. Na hradě se vystřídalo mnoho majitelů. Kromě panovníků a pánů z Dubé také Jan Ze Smiřic, Hrzánové z Harasova, Valdštějnové, Veronika ze Sulzu, Hypolita z Hofkirchenu, princezna Hohenlohe a hraběnka Andássy. V roce 1924 hrad zakoupil prezident Škodových závodů, senátor pan Josef Šimonek. Do roku 1939 byl užíván jako letní a reprezentační sídlo jeho rodiny. Vzhledem k jeho poloze v Sudetech byl od roku 1939 až do roku 1945 využíván německou armádou. Od roku 1950 zde byl umístěn archiv Státní knihovny v Klementinu. Hrad byl v 90 letech navrácen v restituci původním majitelům, panu Ing. Jaromíru Šimonkovi a paní MUDr. Blance Horové. Od roku 1999 byl hrad poprvé otevřen veřejnosti. Kromě mnoha zajímavých akcí pro veřejnost je na hradě k vidění takzvaný Peklem, ručně vyřezávané dílo z lipového dřeva, inspirované Danteho Božskou komedií. Jak už název napovídá, jeho první částí, Peklo. Dílo je 12 metrů dlouhé, dva metry široké a znázorňuje pekelné tresty a pozemské hříchy.

Zdroj: hradhouska.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz