Hlavní obsah
Cestování

Osmý div světa; monastýry Meteora v Řecku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Monastýry (pravoslavné kláštery) Meteora

Monastýry Meteora jsou právem označovány za Osmý div světa. Dostanete se sem na jednodenní nebo dvoudenní výlet ze Soluně nebo Athén.

Článek

Nevydržíte ležet celou dovolenou na pláži a chcete poznat zemi, ve které trávíte dovolenou? Pojďme se podívat do Řecka, odkud si můžete přivézt nejen vzpomínky na průzračné moře a pěkné pláže, ale také nezapomenutelný zážitek z prohlídky místa, kterému se po právu říká Osmý div světa.

Foto: pixabay

Meteora

Mám na mysli monastýry Meteora (monastýry se správně česky říká pravoslavným klášterům) na vrcholcích slepencových skal v oblasti Thesálie. Meteory leží poblíž města Kalambaka, kde najdete plné zázemí včetně mnoha restaurací, taveren i cenově dostupného a pěkného ubytování.

Foto: pixabay

Kalambaka

Na tento výlet si rezervujete celý den, ale lépe dva, stojí to za to. Mimo turistickou sezónu zde najdete božský klid, který mniši vyhledávali. Ti tu mimochodem obývají monastýry dodnes. Přestože jsou monastýry veřejně přístupné, mniši zde trvale bydlí a je tak třeba dodržovat respekt vůči klidnému místu k rozjímání a modlitbám. Monastýrů je celkem sedm a na jejich prohlídku budete potřebovat celý den. Lépe dva. Počítejte s tím, že během prohlídky je třeba zdolat velké převýšení v podobě mnoha schodů.

Foto: pixabay

Meteora

Podívejme se ale nejprve do historie. První lidé osídlili skály v místě dnešní Meteory až v průběhu byzantského období. Mniši a poustevníci se zde začali usazovat od 11. století. Dodnes jsou viditelné pozůstatky těchto obydlí vytesané ve skalách. Není přesně známo, kdy byl vybudován první monastýr, proto se za nejstarší považuje Megalon Meteoro ("Velký vznášející se ve vzduchu" - odtud pochází pojmenování v množném čísle "Meteora") s dochovanou historií a jasný datem vzniku v roce 1356, když jej založil mnich Ahtanisus z mnišského státu Athos na Chalkidiki. Megalon Meteoro se „vznáší“ ve výšce 613 metrů nad mořem a od parkoviště k němu vede 115 schodů. Monastýry byly vyzdobeny nádhernými ikonami, mimo jiné i od Theofana Krétského, a zařízeny drahocenným vyřezávaným nábytkem.

Foto: pixabay

Megalon Meteoro

V průběhu 14. až 16. století zde vyrostlo celkem 24 monastýrů, do dnešních dob se dochovalo pouze 7, ze zbylých jsou patrné ruiny nebo jen malé části staveb. V době turecké nadvlády se zdejší monastýry staly útočištěm pro řadu Řeků. Tady se zachraňovala byzantská kultura. Opisovaly se knihy, schraňovaly náboženské relikvie, učilo se zde a dbalo na dodržování tradic. Úpadek monastýrů započal od 18. století, kdy mnozí církevní hodnostáři monastýry opustili a přesídlili do mnišské republiky Athos. Dnes je jich trvale obydleno pouze pět. Zbylé dva jsou určeny jen k modlitbám.

Foto: pixabay

Dovedete si představit stavbu monastýru pouze s pomocí kladky?

Výstavba monastýrů byla nesmírně náročná a jediným nástrojem, kterým si mniši pomáhali, byla kladka. Dodnes není jasné, jak byly monastýry v těchto podmínkách postaveny. Veškerý materiál se vynášel po žebřících v nůších. S rozvojem turismu byla během 20. století k monastýrům postavena silnice, od parkovišť pak k některým vedou můstky nebo oplocené cestičky. Oblast monastýrů svaté Meteory je od roku 1988 zapsána na seznamu UNESCO a řecká vláda dokonce roku 1995 vydala samostatný zákon na ochranu kulturního dědictví. Zákon, který řecký parlament schválil, prohlásil Meteoru za místo svaté, nezměnitelné a nedotknutelné.

Foto: pixabay

monastýry se „vznášejí ve vzduchu“

Seznam monastýrů:

Monastýr Velká Meteora (Megalo Meteoro) – nejstarší monastýr je zároveň největší. V monastýrů uvidíte bohaté fresky v centrálním kostele a Muzeum Meteory.

Monastýr Varlaam – druhý nejstarší monastýr je zasvěcen všem svatým a pochází z roku 1350 otcem Varlaamem, v roce 1518 byl kompletně přebudován. Uvnitř zaujme zdobná malba na stěnách i stropu v kapli Catholicon, která se řadí k nejkrásnějším ze všech. Ke vstupu vede 195 schodů od parkoviště.

Foto: pixabay

lebky mnichů v monastýru Varlaam

Monastýr Roussanou – druhý nejmenší monastýr byl vybudován nejspíš ke konci 14. století, ale hlavní kostel mniši postavili až roku 1545. Interiér nadchne především krásnou zahrádkou. I když je Roussanou 2. nejmenší a nejméně zajímavý, otevře se od něj jeden z nejkrásnějších výhledů, kdy jsou v jednom jediném směru vidět hned 3 další monastýry. Do Roussanou nevedou schody, ale jen asi 200 metrů dlouhá příkrá dlážděná cesta od silnice.

Foto: pixabay

monstýr Roussanou

Monastýr sv. Štěpána (Agios Stefanos) – jediný ženský monastýr v Meteoře pochází nejspíš z konce 14. století a za návštěvu stojí jeho hlavní kaple, která se pyšní těmi nejkrásnějšími freskami ze všech. Agios Stefanos je jediný monastýr viditelný z Kalambaky, protože je nejníže položený a nejsnáze dostupný. Nevedou k němu schody, jen lávka z parkoviště.

Foto: pixabay

nahlédnutí do klášterní kuchyně

Monastýr sv. Trojice (Agia Triada) – vystaven byl mezi lety 1438 až 1476 a patří mezi nejméně navštěvované a nejhůře dostupné. Od silnice vás čeká nejprve asi 400 metrů po dlážděné cestě a pak ještě 140 nepravidelných schodů. Zaujme bohatě zdobený hlavní kostel.

Foto: pixabay

výhledy jsou naprosto fascinující

Monastýr sv. Mikuláše (Agios Nikolaos Anapasfas) – nejmenší monastýr se tyčí nad vesnicí Kastraki a zároveň krčí pod mohutnými skalními masivy. Právě mimořádné výhledy na okolní krajinu sem přitahují nejvíce lidí. Interiéry zaujmou zejména nástěnnými malbami, ale kvůli velikosti je projdete během pár minut. Monastýr pochází pravděpodobně z konce 15. století, ale stojí na zbytcích kostelů ze 13. století. Od silnice musíte vystoupat přes 130 schodů.

Foto: pixabay

zahrada u monastýru Roussanou

Monastýr Yapantis – dál na sever od hlavní oblasti Meteory narazíte na dnes již nepoužívaný, ale stále velmi zachovalý malý monastýr doslova vmáčknutý do skalní stěny. Na rozdíl od ostatních není umístěn na vrcholu skal. K monastýru se dostanete pouze pěšky po značené cestě z vesnice Kastraki (3,6 km) nebo od parkoviště u klášteru Velká Meteora (1,5km). Ypapantis je zavřený pro veřejnost, ale z turistické cesty si jej i tak prohlédnete krásně.

Foto: pixabay

Meteora jsou doslova magické

Každý z monastýrů má jeden den v týdnu zavřeno, i proto je dobré naplánovat si návštěvu na dva dny a předem si rozvrhnout kam a který den půjdete. Rozdílné jsou i návštěvní hodiny! Návštěvní dny i hodiny najdete na webu. Přehledně a česky jsou například na cestujlevne v sekci průvodci. Je zde i popsáno, jak se k monastýrům dostat a kolik stojí jízdenky. Veškeré informace také najdete přímo na stránkách meteora (com).

Ještě pár užitečných rad:

V interiérech monastýrů se nesmí fotografovat ani filmovat

Vezměte si s sebou svačinu a pití, nahoře už není moc možností koupit si občerstvení

V některých monastýrech jsou pouze turecké záchody

Vstup do každého z monastýrů je 3,-eura, pro děti do 12 let zdarma.

Foto: pixabay

Roussanou

Je třeba dodržovat respekt vůči mnichům a mniškám, tedy neběhat, nehlučit, a především si vzít správné oblečení. U pánů je povinnost mít zakrytá kolena a ramena, dámy totéž, navíc musí mít dámy sukni! Sukni lze nahradit šátkem ovázaným kolem pasu. Můžete si jej i u vstupu koupit za cenu okolo 3,- euro. U některých monastýrů vám jej zapůjčí zdarma.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Meteora

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz