Hlavní obsah
Cestování

Rada letušky: Pivo nám na palubu nenoste

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Dovolená nemusí začínat alkoholem

Koupili jste si na letišti pivko nebo malou lahev šumivého vína a chcete si připít vysoko v oblacích? Porušujete tím přepravní podmínky. Hrozí i pokuty.

Článek

Vyrážíte na dovolenou, na letišti projdete celní kontrolou, a protože máte ještě chvíli času, zamíříte do letištního duty free obchodu. Manžel si koupí nějaké to pivko na cestu a pro dámu pár lahviček šumivého vína. Nebo se rozhodnete oslavit začátek dovolené přípitkem něčeho silnějšího? Koupíte si lahev dobrého moku a šup do letadla. Jen co letušky vyrazí s vozíkem do uličky, poprosíte je o pár prázdných kelímků a třeba trochu vody na zapití. V případě letu mimo EU si ani nemusíte kupovat lahev na letišti, prodají vám velkou lahev z duty free na palubě. Vypadá to velmi nevinně, říkáte si, kde by mohl být problém? Ale ono to nepůjde. Konzumovat jakýkoliv vlastní alkohol, včetně toho z duty free, dokonce i toho zakoupeného na palubě letadla, je zakázané. A ano, i pivo je alkohol. To, že si vašeho pivka letuška „nevšimne“ je od ní velkorysé, nicméně to, že vám to projde jednou neznamená, že to projde pokaždé. Zákaz alkoholu je napsaný v přepravních podmínkách leteckých společností. To je to, co odkliknete nebo podepíšete spolu s koupí zájezdu nebo letenky. Zavazujete se tím, že je budete dodržovat. A za jejich nedodržení vám hrozí docela vysoké pokuty. Určitě vám nenaúčtují několik tisíc euro za to, že jste si otevřel vlastní pivo, ale letuška vám ho může zabavit. Když se s ní kvůli tomu budete hádat, už vám pokuta hrozí. Lahve s alkoholem zabavujeme docela často. Vracíme je cestujícím při vystupování z letadla. Stále více cestujících si bohužel dopravní prostředek, kterým je letadlo především, plete s restaurací. Ve skutečnosti je letuškám úplně jedno, jestli si cestující nakoupil alkohol jinde a v letadle už utrácet nebude. Nehoníme tržbu. Nejsme hospoda.

Foto: pixabay

Kvůli některým cestujícím je pití alkoholu v letadle hlídané

Vlastní alkohol je zakázaný jen a jen kvůli bezpečnosti. Už při nastupování si letušky všímají, jestli nastupuje někdo v podroušeném stavu. Pokud se jim nezdá stav cestujícího bezpečný, mohou ho jednoduše nechat vyloučit z přepravy. Rozhoduje o tom kapitán letadla. A věřte mi, když už za kapitánem posádka přijde s tím, že se jí někdo „nelíbí“, kapitán váhat nebude. Předejít riziku je vždycky jednodušší, než řešit agresivního opilce deset kilometrů nad zemí. Takových případů bohužel neustále přibývá. Skoro každý, kdo často létá, už se s nějaký tím opilým spolucestujícím setkal. V lepším případě je jen hlučný, v nejlepším případě brzy usne. Sedět nedaleko opilého člověka, kterého vůbec neznáte a nevíte čeho je schopný, je peklo. Zvlášť, když s sebou máte děti. Posádky se tyhle situace snaží řešit. Není to jednoduché, věřte mi. Každá letuška, která stojí proti opilému chlapovi, bude vděčná za podporu ostatních cestujících. Proto ráda létám s Čechy. Zatím pokaždé, když se objevil na letu někdo nepříjemný, zvedlo se zároveň i několik chlapů s nabídkou, že ho případně „usměrní“. Díky! Mimochodem, na palubě platí takzvaná Tokijská dohoda. Tato dohoda zaručuje beztrestnost každému, kdo pomůže zajistit bezpečnost letu.

Foto: pixabay

pivko si dejte až na pláži

Jednoduše, ochránci jsou sami chráněni před jakoukoliv žalobou za ublížení nebo poničení majetku od agresora. Další prevence kromě sledování nastupujících cestujících je kontrola toho, co požívají během letu. A právě proto je povolený jen alkohol z palubního servisu. A jen ten v malých lahvičkách. Velké lahve z duty free už jsou nebezpečné. Půl litru a víc tvrdého alkoholu může znamenat začátek velkého problému. Málo kdo si koupí pro sebe deset malých a drahých lahviček tvrdého alkoholu. Pokud přeci jen někdo na palubě začne být opilý a dožaduje se koupě dalšího alkoholu, má posádka možnost s okamžitou platností ukončit prodej veškerého alkoholu na palubě. Takovou situaci jsem několikrát zažila a kupodivu ostatní cestující reagovali velmi vstřícně a s pochopením. Zažila jsem i to, že opilce po letu vyvedla policie a během několika hodin už bylo jeho jméno na černé listině všech evropských leteckých společností. To už je ale velký extrém, a to myslím vám, kteří jen chcete oslavit přípitkem začátkem dovolené, rozhodně nehrozí.

Všem cestujícím přeji krásnou dovolenou bez nepříjemných zážitků s alkoholem a děkuji za pochopení i za nás, letušky a stevardy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz