Hlavní obsah
Lidé a společnost

Příběh karlštejnského zlatého a stříbrného pokladu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

hrad Karlštejn odkud poklad pochází

Ve kamenných zdech hradu Karlštejn byl na přelomu 20.století nalezen zlatý a stříbrný poklad. Jaké byly jeho osudy a kde je poklad dnes?

Článek

Hrad Karlštejn, možná nejpopulárnější český hrad získal svou typickou siluetu až při rekonstrukci mezi v letech 1887 – 1905. Během této rekonstrukce našli dva zedníci v karlštejnských zdech poklad. Skutečný poklad ze zlata a stříbra.

Okolnosti nálezu jsou nejisté, protože v karlštejnských stavebních denících se tato událost nezmiňuje. Podle psané historie se předměty z pokladu objevily v Berlíně v aukci. Jak se tam dostaly, a jaký byl jejich příběh do té doby není známo. Jisté je, že poklad zakoupil a umístil do své sbírky Jindřich Waldes (1876 – 1941). Že vám jeho jméno nic neříká? Jistě víte, o koho jde. Přezdívalo se mu „světový král knoflíků“.

Foto: pixabay

sbírka knoflíků, živnost Jindřicha Waldese

Jeho firma se jmenovala Koh-i-noor a měla ve znaku dívčí tvář s patentkou místo oka. Jindřich Waldes byl židovského původu, přesto z Německa před začátkem války neutekl a připojil se k odboji. Jenže ho již v září roku 1939 zatkli a uvěznili. Americká část rodiny jej sice za obrovské peníze vykoupila, ale zemřel na útěku do Spojených států. Jeho smrt je dosud nevysvětlená. Je pravděpodobné, že jej úmyslně zabil německý lékař z jeho doprovodu. Nacisté nechtěli, aby v Americe podal výpověď o jejich koncentračních táborech.

Karlštejnský poklad mezitím zabavili nacisté. A po nich komunisté. Až po roce 1989, po převratu, jej stát vrátil Waldesovým dědicům. Ti jej nezištně věnovali Uměleckoprůmyslovému muzeu v Praze.

Jako správný poklad se skládá z předmětů ze zlata a stříbra. Nejedná se ovšem o šperky a mince jako v pohádkách, ale o luxusní předměty denní potřeby. Příbory, kuchyňské náčiní a ozdoby oděvů včetně knoflíků. Nedivme se panu Waldesovi, že si přál vlastnit sbírku historických knoflíků. Vždyť šlo o jeho živnost! Možná z nich dokonce čerpal inspiraci pro své výrobky.

Poklad se skládá celkem z 387 položek a bývá občas vystavován. Naposledy roku 2016 právě na hradě Karlštejně. Předměty pocházejí pravděpodobně podle stylu zpracování z doby Karla IV. a jeho syna Václava IV. Jak, a za jakých dramatických okolností se předměty dostaly do hradních zdí, není přesně známo. Pravděpodobně k tomu došlo během husitského obléhání hradu, stejně tak jako u opatovického nebo milovického pokladu. Pokud tomu tak je, je možné, že i ve zdech dalších českých hradů čeká neobjevený poklad.

Zdroj: Kniha: Tajemství našich hradů, pevností a tvrzí. Autor knihy: Jan A. Novák

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz