Hlavní obsah
Cestování

Santorini, perla v Egejském moři zrozená z bájné Atlantidy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

městečko Oia

Homérův popis Atlantidy odpovídá bývalé podobě Théry. Soumrak Bohů nastal před třemi a půl tisíci lety. Dnes je Santorini jedním z nejkrásnějších ostrovů na světě.

Článek

Souostroví Santorini se pravidelně objevuje na prvním místě žebříčku nejkrásnějších ostrovů Řecka. Hlavním a zdaleka největším ostrovem, obepínajícím obloukovitě celý sever, východ a jih souostroví je Théra. Na ostrov se dostanete buď lodí z blízké Kréty nebo přímým letem. V posledních letech sem z Prahy létá napřímo Smartwings. Cesta trvá asi dvě a půl hodiny.

Foto: pixabay

Santorini, Oia

Modrobílá krása i pohnutý osud samotného ostrova Théra přitahuje každý rok velké množství turistů. Jedná se nejspíš o nejfotogeničtější ostrov v Egejském moři. Samotný ostrov není příliš veliký, ale přesto je doslova nabitý překrásnými scenériemi. Najdeme zde několik městeček, archeologické muzeum Akrotiri, přístavy a samozřejmě pláže. Každý rok na ostrově mnoho párů uzavře manželství. Ostrov je přímo stvořený pro romantiku. Západy slunce, které můžete na Théře pozorovat jsou vyhlášené svou krásou.

Foto: pixabay

Západ slunce na Santorini

Tento romantický a poklidný ostrov zasáhl přibližně před třemi a půl tisíci lety do dějin celého lidstva. Existuje velmi pravděpodobná teorie, že právě Théra byla bájnou Atlantidou a její zánik je spojován s deseti egyptskými ranami. Kdyby k nim nedošlo, cesta víry mnoha miliard lidí by byla možná zcela jiná. Teorii o Atlantidě výrazně podpořil nález minojské fresky v Akrotiri. Tato freska znázorňuje námořní slavnost a její zobrazení původního ostrova před výbuchem sopky odpovídá Homérově popisu bájného ostrova.

Foto: pixabay

mapa Atlantidy dle fantazie umělce

Ostrov tvořený soustřednými kruhy s vodním kanálem uprostřed, na níž stojí palác. Lodě na fresce plují z kruhového ostrova na další ostrov, jehož tvar odpovídá sousední Krétě. Vzhledem k tomu, že uprostřed ostrova byla kdysi kruhová sopka, je uspořádání Atlantidy logické. Teorii podporuje i fakt, že Homér informaci o Atlantidě dostal od Egypťanů. Ti v době rozkvětu Minojské civilizace s Mínojci čile obchodovali. A také si vedli pečlivé zápisky. Mohli proto předat podrobné informace o zániku této vyspělé civilizace. Jak napsal Homér, která zanikla během jediné noci.

Foto: pixabay

archeologické vykopávky, Minojská kultura, palác Knóssos, Kréta

Uvnitř zbytků ostrova je nyní 17 km dlouhá oválná kaldera zatopená mořem. Co se tenkrát stalo a jak katastrofa probíhala se pokusili zrekonstruovat vulkanologové ve spolupráci s archeology. Na ostrově se nenašly cennosti ani lidské pozůstatky z doby katastrofy. Domnívají se proto, že Théřané poznali, že se blížilo neštěstí a ostrov opustili. Bohužel většina z nich utekla jen na nedalekou Krétu.

Foto: pixabay

pozůstatky velkého ostrova, souostroví Santorini

Výbuch byl tak mohutný, že neměli šanci přežít. První výbuch byl sice silný, ale ostrov vypadal ještě neporušeně, pak se ale zhroutil sopečný kužel dovnitř a došlo k zatopení magmatického krbu studenou vodou z moře. Následovala tak silná exploze, že ostrov doslova rozmetala na kousíčky. Podle vědců dosáhl výbuch na stupnici VEI stupeň 7. (VEI = Volkan Explosivity Intensity). Stupnice VEI je logaritmická, stupeň 7 je desetkrát silnější než stupeň 6. Pro příklad stupně 6 dosáhla sopka Krakatoa. Síla výbuchu Théry se odhaduje kolem 2 400 megatun TNT.

Foto: pixabay

Santorini

Théra by se vyrovnala svou silou 160 000 hirošimských bomb. Výbuch navíc způsobil 150 m vysokou vlnu tsunami a pyroklastický mrak o teplotě mnoha set stupňů Celsia. Následky byly děsivé. Není doloženo, kolik obětí tato katastrofa měla, ale pro Minojskou civilizaci to znamenalo konec. Pro přeživší výbuchu utrpení teprve začalo. Do vzduchu bylo vyvrženo 100km3 sopečného materiálu. Popel byl zaznamenán dnešními vědci i v antarktických ledovcích. Slunce zmizelo a Krétu pokryl sopečný popel. Atmosféra byla plná jedovatých sopečných plynů. V mracích pak vznikl kyselý déšť, který zničil úrodu. Následky katastrofy trvaly celé roky.

Foto: pixabay

Firostefani

Ve stejném období se odehrál i příběh Mojžíše a deseti biblických ran. Proto jej mnozí vědci spojují s touto katastrofou. Ostrov takřka zmizel, z původního paláce nezbylo nic, zůstal jen prstenec okolo kaldery. Dnešní Santorini je pohádkově krásné. Bílé domy s modrými kopulemi střech se mačkají jeden na druhý. Pravý úhel zde ani nehledejte. Úzké uličky, strmé schody a přes tři stovky kostelů vytváří nezapomenutelnou scenérii ostrova. Hotely s nejlepšími výhledy jsou opravdu, ale opravdu drahé. Na ostrově ale naleznete i krásné, stylové ubytování za normální cenu.

Foto: pixabay

ostrov je rájem pro rozmazlené kočky

Západ slunce nemusíte pozorovat ze soukromého bazénu drahého hotelu, ale třeba z jedné z vyhlášených taveren nebo kaváren, kterých je na ostrově nepočítaně. Vzhledem k převýšení počítejte s neustálým stoupáním a klesáním. Ale právě díky tomu budete mít všude krásný výhled. Na ostrově je několik městeček. Snad kromě městečka Oia, které je barevné jako dětská stavebnice jsou všechna města tradičně bílo-modrá. Navštivte třeba Firostefani se třemi zvony kostela Agios Minás. Nebo Imerovigli, odkud můžete podniknout pěší výlet na skalní útes jménem Skaros.

Foto: pixabay

pláž Kamari

Ve středověku na něm stávalo město s hradem, které se jedné bouřlivé noci celé zřítilo do moře. Ideální možností je půjčit si auto nebo motocykl a poznat celý ostrov. Všechna místa jsou totiž jedinečná. Naleznete zde nejen města, ale také archeologické muzeum v Aktrotiri, které je vůči návštěvníkům velmi vstřícné. Je totiž přikryto střechou a je zde klimatizace. A pohybovat se můžete i mezi odkrytými památkami. Na ostrově naleznete i pozůstatky Římské říše.

Foto: pixabay

jedno z mnoha posezení s výhledem

A samozřejmě přístavy a pláže. Pláže jsou tu rozmanité. Jeden den se můžete koupat pod jasně červenými útesy, další den se opalovat na černém písku. Naleznete zde i kamínkovou pláž nebo pláž s pískem světlým. Pláže jsou udržované a lehátka si můžete pronajmout na den za poplatek nebo za to, že využijete občerstvení v místním plážovém baru. Na ostrově se pěstuje vynikající víno. Jeho hrozny jsou drobné a velmi sladké. Víno z něj vyrobené je lahodné a vyhlášené. Pod značkou Vinsanto neboli Svaté víno je dodáváno do Vatikánu. Má temně jantarovou barvu a výjimečný medově citronový bouquet s příchutí rozinek a sladkého koření.

Foto: pixabay

Santorini víno

Celým ostrovem prochází Vinná stezka, pokud se po ní vydáte, navštívíte postupně všechna vinařství. Ať už navštívíte ostrov jako běžní turisté, nebo v jeho překrásné scenérii a tajemné atmosféře oslavíte svůj velký den, nebudete zklamaní. Santorini jako by ani nebylo z tohoto světa. Duch dávné, civilizované a mírumilovné Atlantidy je zde pořád znát.

Přeji krásnou dovolenou!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz