Hlavní obsah
Cestování

Severní pobřeží Bulharska: Varna, Zlaté Písky, Balčik a Byala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

koupání v Černém moři

Bulharské severní pobřeží a jeho centrum Varna jsou pro turisty historicky zajímavější nežli jižní Burgas. Kam se podívat a proč?

Článek

Bulharské severní pobřeží si můžeme rozdělit do tří částí. Střední, turisticky nejvíce živou část s městem Varna, Albena nebo Zlaté Písky, jižní část s často opuštěnými plážemi a klidnými letovisky jako Obzor nebo Byala a část severní, s opět klidnými, autentickými letovisky a členitým pobřežím. Sem patří místa jako Balčik nebo mys Kaliakra. Pláže celého severního pobřeží jsou většinou písčité s pozvolným vstupem do moře. Pláže bývají hlídané plavčíky. Dochází zde k jevu zvanému „Mrtvé moře“. Hladina moře vypadá naprosto klidně, ale spodní proudy dokáží člověka odnést až kilometry daleko od pobřeží. Visí-li černá vlajka, respektujte to a do moře nevstupujte.

Foto: pixabay

tohle je ještě v pořádku, při černé vlajce ale koupání nezkoušejte!

Na severní pobřeží se dostanete přímým letem z České republiky do Varny. Let trvá asi hodinu a čtyřicet minut. Pokud hledáte autenticitu Balkánu a klid, vyplatí se vám z Varny ujet do již zmiňovaných klidnějších částí Bulharska. Naopak milovníci rušného nočního života, restaurací, barů, ale i aquaparků zůstanou ve střední části v okolí Varny. Jen v této části najdete čtyři velké aquaparky! Jeden z nich je v turisticky nejrušnějších Zlatých Píscích. Samotná Varna je historicky zajímavější nežli Burgas (centrum jižní části Bulharského pobřeží).

Foto: pixabay

Varna, pláž

Varna: je největší přístavní město a třetí největší město Bulharska. Ve Varně je více historických památek nežli v Burgasu. Nachází se zde i Primorskij park. Park založil roku 1878 český botanik Anton Novák podle vzoru parku v Belvederu. Dodnes park patří mezi největší svého druhu v Evropě. Park vede podél moře a na délku měří 8 kilometrů. V létě zde najdete dostatek stínu pro klidnou procházku.

Foto: pixabay

západ slunce nad Varnou

Během ní můžete navštívit ZOO, námořní muzeum, akvárium Černého moře nebo vyhlášené delfinárium. Dominantou města je bezesporu katedrála Nanebevzetí Panny Marie, vystavěna již v roce 1886 bulharským architektem Genčo Kunevem na počest nově nabyté nezávislosti nad Osmanskou říší. Samotný kostel byl vysvěcen až o mnoho let později (1910). Je to 2. největší pravoslavný kostel v zemi. Ve Varně najdete opravdu hezké a čisté městské pláže, které kopírují v délce zhruba 2 km celý Primorskyj park. Jsou značně přeplněné, ale mají dobré zázemí v podobě plážových restaurací a barů.

Foto: pixabay

Delfín, delfinárium Varna

Zlaté Písky: první hotely na Zlatých píscích začaly vyrůstat už na konci 50. let 20. století. Zlaté Písky jsou sice cca 18 km od centra Varny, fakticky jsou ale její součástí vzhledem k zástavbě mezi těmito dvěma městy. Okolní příroda je hornatá a Zlaté Písky jsou proto fotogenické. Jedná se o tradiční turistické letovisko plné hotelů nejrůznějších druhů. Hlavní důvod, proč jet na Zlaté Písky, je místní přes 4 km dlouhá pláž. Jak název letoviska napovídá, pokrývá ji jemný zlatavý písek, který je i přes vysokou návštěvnost vzorně udržován. Pláž i moře jsou na Zlatých Píscích opravdu čisté.

Foto: pixabay

Pláž

Byala: je velmi poklidné městečko, dříve vyhlášené pěstováním vinné révy. Leží na vyvýšeném útesu (Belite skaly) na úpatí pohoří Stara Planina. Oceníte tak úžasnou fotogeničnost místa, kdy bílé útesy vysoké až 15 metrů poměrně strmě padají do moře a vytvářejí krásné scenerie

Foto: pixabay

loď na pláži

Balčik: je nejsevernější z letovisek, rozprostírá se kolem zálivu s klidnou a průzračně čistou vodou. Malý přístav je jednou z nejstarších rybářských vesnic Bulharska, jejíž počátky se datují do 6. století před naším letopočtem. Přímo v Balčiku jsou jen 2 malé pláže. Jedna přímo v centru, druhá u Paláce královny Marie poblíž botanické zahrady. Vzhledem k jejich velkosti bývají často přeplněné. Obecně je Balčik ideální pro ty, kteří vyhledávají soukromí a klid. Je vhodným místem k poznávání Bulharska, výletům po okolí.

Přeji krásnou dovolenou!

Zdroj: https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Bulharská_lidová_republika

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz