Hlavní obsah
Názory a úvahy

Smutná pohádka o dnešním Špindlu a Krakonošovi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: jana vesela

Krkonoše

Špindl se stal rájem pro Trautenberka a jeho hamižnou kapsu. Co si o tom myslí Krakonoš?

Článek

„Anče, Kuba, hajnej! Nestát, nekoukat, dělat!“ Sezóna začala, namastíme si kapsy! Chleba s tvarohem za zlaťák, kyselo za dva! Že nám to nikdo nedá? Kdepak! To byste koukali, jak se posypou dukátky! Krakonoš už dávno přenechal údolí pod horami lidem. Schoval se vysoko v horách a k lidským obydlím se vůbec nepřibližuje. Však je to taky blázinec! Co by si Trautenberk v Německu nebo Rakousku nedovolil, tady projde jako nic. Zbouráme pár roubenek, aby si mohli místní oligarchové postavit hotel! Proč ne? Když to cinká! Kdo nebyl ve Špindlu, nepatří k elitě!

Foto: pixabay

Špindl je v létě klidnější

Elita se vyznačuje především značkovým oblečením, kabelkami, přifouknutými rty a spoustou cingrlátek. A taky tím, že ukazují, že na „to“ mají. Čím dražší všechno je, tím lépe. To se pak lépe ukazuje, že na to máme. A Trautenberk se plácá po pupku. Občas vyndá z nablýskané vesty hodinky na řetízku a zkontroluje, jak mu ta sezona pěkně ubíhá. Anče a Kuba, oba studenti na brigádě si můžou nohy uběhat. Kdyby měli chvilku času, šli by oba nahoru, do hor. Za Krakonošem. Nechali by se vést sojkou hlídačkou. Přišli by do zasněžené Krakonošovy zahrádky, posadili by se a vyprávěli.

Foto: jana vesela

Vlevo Sněžka, uprostřed kruhová duha, aureola

Krakonoš by pokýval svou šedou hlavou a z vousů by mu vypadlo pár smrkových šišek. Smutně by se na ně podíval a řekl: „To jste vy, lidé. Tam moje síla nesahá. Už dávno jsme si s Trautenberkem rozdělili hory. Já se starám o les, o zvířata, o ztracené lidi na běžkách, co se zastaví a dívají se na tu krásu kolem. Ten blázinec dole, to je vaše věc. To mi sem do hor nenoste. Jednou, a já pamatuju hodně, jednou, se to zase změní. Ti nablýskaní lidé půjdou dál. Zůstanou ti, co mají rádi hory, ne sebe.

Foto: jana vesela

Luční bouda

Zůstanou a budou chodit sem za mnou. Na čaj s rumem, tak jako vy dva. A pak i já přijdu dolů na návštěvu k nim. Budeme hrát žolíky u kamen a vyprávět si o nafrněných princích a princeznách ze zámků, které si tu kdysi postavili. Kde je jim teď konec?“ Jenže, než se tohle stane, proteče ještě mnoho vody v horských potůčcích. Protože, když si lidé najdou nějaké místo, kde se mohou předvádět, hned se jich tam seběhne celý houf. Nejsou tam proto, aby obdivovali tichou krásu hor.

Foto: jana vesela

Když budete mít štěstí, potkáte tam nahoře Krakonoše. Aureola, kruhová duha.

Jsou tam proto, aby se ukázali. Kdo nebyl letos ve Špindlu, jako by ve společnosti nebyl. Kdo by se divil Trautenberkovi, že se plácá po tučném pupku? A kdo by se divil Krakonošovi, že se mu dolů k lidem nechce?

Takoví jsme my, lidé. A proč ne? Jen ať se předvádí, když je to baví. Já si počkám na čaj s rumem s Krakonošem. Možná mu ho donesu nahoru sama.

Konec pohádky, dobrou noc!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz