Hlavní obsah
Cestování

Srovnání cen Chorvatska a Řecka v r.2024. Stále se vyplatí jet do Chorvatska autem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Chorvatský Trogir

Přechodem na euro se zvedly v Chorvatsku ceny. Jaké jsou ceny v Chorvatsku a jaké v Řecku? Vyplatí se ještě cestovat do Chorvatska autem? A jaká jsou pravidla a ceny na chorvatských silnicích?

Článek

V minulém roce přešlo Chorvatsko na euro. Všeobecně se předpokládalo mírné zdražení cen kvůli převodu na novou měnu. Mnozí turisté byli nepříjemně překvapeni vysokým nárůstem cen. A to především v oblasti turistického ruchu. Ceny jídel v restauracích se oproti předchozímu roku až zdvojnásobily. Jaké jsou ceny v Chorvatsku pro rok 2024? Vyplatí se ještě dovolená v Chorvatsku oproti stále oblíbenější dovolené v Řecku? Nebudeme si nic nalhávat, na ceně samozřejmě záleží. Pokud máte několikačlennou rodinu, dovolená u moře vyjde na desítky tisíc. Vyplatí se proto udělat si čas, prohlédnout nabídky cestovních kanceláří a vzít do ruky kalkulačku. Pak už je na každém z nás a našich preferencích, pro jakou dovolenou se rozhodneme. Přináším pár informací, které by vám mohly s rozhodováním pomoci.

Foto: pixabay

Řecký ostrov Zakynthos

Řecko: na ostrovy se dostanete letecky za dvě a půl až tři hodiny. Žádné trmácení deseti a více hodin v autě. Na druhou stranu počítejte s omezeným množstvím kufrů. Pokud byste dovolenou v Řecku skládali z ubytování na vlastní pěst, koupě letenek a vlastního stravování, vyplatí se přivézt si vlastní potraviny. Ceny potravin jsou v Řecku vyšší než v Česku, ale často již o něco málo nižší než v Chorvatsku. Je dobré srovnat si takto poskládanou dovolenou s cenou dovolené all in od cestovní kanceláře. V ceně dovolené na míru budete mít i letenku, která stojí cestovní kancelář o hodně méně nežli vás.

Foto: pixabay

Trh s ovocem a zeleninou v Řecku

Cestovní kanceláře si totiž kupují celé lety nebo třeba polovinu kapacity letu za mnohem nižší cenu. Často se proto vyplatí zakoupit si dovolenou od cestovní kanceláře. Ceny v Řecku se liší jako jinde v turistických destinací podle místa. Platí, že levněji nakoupíte na pevnině nežli na ostrovech. Vyplatí se nakupovat potraviny v supermarketech. V Řecku najdete Carrefour, Plus nebo Lidl. Vyplatí se využít i místní tržiště, kde je obvyklé smlouvat.

Foto: pixabay

Řecká taverna

Ceny Řecko:

voda (1,5l) 1 EUR, Coca-Cola (1,5l) 1,5 EUR, pivo (1 l) 1,5 EUR, víno (lahev) od 2 do 8 EUR, mléko (1 l) 1 EUR, sýr (100 g) 2,6 EUR, máslo (250 g) 3 EUR, jogurt 1,5 EUR, chléb (1 kg) 1,2 EUR, ovoce a zelenina: meloun (1 kg) 0,5 EUR, rajčata (1 kg) 1,2 EUR

Ceny občerstvení: káva 2 EUR, kopeček zmrzliny 1,5 EUR, pizza (osmina) 1,8 EUR, gyros 2 EUR

Restaurace: v průměrné cenové relaci je jídlo kolem 10 EUR, v luxusnějších i za dvojnásobek

Cena za vypůjčení auta: 30–50 EUR na den,

Cena pohonných hmot za litr: nafta: 1,45 EUR, Natural 1,8 EUR

Cena taxi: 1 EUR na kilometr

Jízda autobusem: 1,5 EUR za jednorázový lístek

Foto: pixabay

Cestování po Chorvatsku autem

Ceny Chorvatsko:

Chléb 1,15 EUR, máslo (250 g) 3,1 EUR, jogurt 0,5 EUR, Pivo (0,5l) od 1,2 EUR, víno od 4 EUR, meloun (1 kg) 3 EUR

Občerstvení: káva 1,5 EUR, kopeček zmrzliny 2 EUR, hamburger 5,5 EUR ve stánku / 11 EUR v restauraci, pizza (celá) 12 EUR, čepované pivo (0,5l) 4,5 EUR, láhev vína 30 EUR

Cena za jídlo ve stánku je kolem 12 EUR, v restauraci i dvojnásobek, v restauraci počítejte s tím, že se jídla u stolu při placení nerozpočítávají. Vždy číšník inkasuje celý stůl dohromady. Pokud chcete platit zvlášť, požádejte o samostatný účet předem. V ceně jídla není započtené dýško, obvyklá výše spropitného je 10 %.

Foto: pixabay

Prodejní stánek v Chorvatsku

Cena za taxi je v Chorvatsku jedna z nejvyšších v Evropě, vyplatí se použít hromadnou dopravu. Také cena za služby například u vodních atrakcí je jednou z nejvyšších v Evropě.

Ceny pohonných hmot a informace k dopravě: podobně jako u nás se cena v sezóně zvedá, obecně platí, že je o něco vyšší než u nás. Stejně jako u nás se vyplatí sjet z dálnice a natankovat levněji jinde. Pumpy na dálnicích bývají otevřené nonstop, ty ostatní většinou od 6 do 22 h. Rozmístěné jsou přibližně po 50 km. Dálnice v Chorvatsku jsou zpoplatněné. Cena za 100 km je zhruba 6 EUR. V Chorvatsku není v létě povinné denní svícení. Oproti České republice je v Chorvatsku povolená tolerance alkoholu a to maximálně 0,5 promile (pro neprofesionální řidiče osobních vozů nad 24 let), na předním sedadle nesmí cestovat děti do 12 let a děti do 150 cm musí být v autosedačce nebo musí mít podsedák.

Foto: pixabay

Na dovolenou autem

Povinná výbava do auta: výstražný trojúhelník, autolékárnička, tažné lano, rezervní pneumatika, reflexní vesta pro řidiče a sada náhradních žárovek.

Pokud využijete vlastní autodopravu a povezete si i zásoby potravin, stále se nejspíš finančně vyplatí dovolená v Chorvatsku. Jak vysoký je ale rozdíl ceny a vyplatí se ještě strávit dva dny z dovolené na cestě v autě? To je otázka.

Každopádně přeji krásnou dovolenou!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz