Hlavní obsah
Cestování

Stane se pro Čechy Albánie novým Chorvatskem? Albánská riviéra a její nejkrásnější pláže

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Albánská riviéra

Písečné pláže, tyrkysové Jónské moře a ceny mnohem nižší než v Chorvatsku. To je Albánská riviéra, vzdálená jeno pár hodin cesty autem dál než oblíbené Chorvatsko.

Článek

Výhody dovolené v Albánii objevuje stále více českých turistů. V loňském roce byla Albánie na žebříčku novinek mezi prvními v oblíbenosti. Albánie má rozhodně co nabídnout! Albánie se stále řadí mezi rozvojové země, ceny půjčoven, jídla v restauracích i obchodech, včetně cen vstupného, je velmi nízká. Pokud se rozhodnete vyrazit na dovolenou místo do stále dražšího Chorvatska sem, počítejte s cca 15h jízdy z Prahy do hlavního města Albánie Tirany.

Foto: pixabay

mapa Albánie

Nejrychlejší cesta do Albánie vede přes Slovensko, Maďarsko a Srbsko. Z hlavního města Tirany je to k moři už jen necelou hodinu jízdy. Zůstat můžete v letovisku Drač (Durres), které je Tiraně asi nejblíž, ale také můžete pokračovat ještě dál na jih, do oblasti Albánské riviery.

Foto: pixabay

Albánská riviéra

Cesta tam zabere ještě asi tři hodiny autem. Ubytování v Albánii seženete lehce přes Airbnb nebo Booking. Vychází levněji než ubytování v Řecku a je pěkné a čisté. Albánská riviéra leží až dole na jihu, na dohled od řeckého ostrova Korfu, který je vzdálen jen 4 km od největšího letoviska Albánské riviéry Sarandy. Během sezony můžete využít trajekt, ten jezdí ze Sarandy na Korfu několikrát denně.

Foto: pixabay

Jónské moře

Pokud hledáte luxusnější ubytování, zůstaňte v Sarandě nebo pokračujte na blízkou Himaru, která je svým luxusem vyhlášená. Nejkrásnější pláže ale naleznete i o pár kilometrů dál, okolo letoviska Ksamil.

Další možností je využít letecké dopravy. Letadlem se do Tirany dostanete cca za dvě hodiny. Auto si můžete půjčit až v Albánii. Půčovné je cca o polovinu levnější než v Řecku. V neposlední řadě můžete samozřejmě využít služeb cestovní kanceláře. Pobyty do Albánie se pohybují v příjemné cenové relaci v poměru služby/cena.

Foto: pixabay

Albánská riviéra

Vraťme se na Albánskou riviéru, a to přímo k těm nejkrásnějším plážím okolo Ksamilu. Ksamil je v albánštině známý jako Ksamili a v řečtině jako Examilio. Tato jména dostalo městečko až po roce 1960. Předtím se zde nacházela jen vesnička Heksamilion. Její obyvatelé se živili především chovem ovcí a koz. Díky atraktivní poloze na pobřeží a překrásným plážím si na přelomu tisíciletí získalo městečko velkou pozornost turistů. Byly vysazeny olivové háje a rozrostla se především zástavba.

Foto: pixabay

kozy se v okolí Ksamilu chovají dodnes

Centrum Ksamilu dnes tvoří celá řada stylových kaváren, obchůdků s potravinami a zbožím denní potřeby, restaurací a cukráren. Jednoduše zde seženete vše, co je třeba pro pohodovou dovolenou. Pojmenování Ksamil nese nejen letovisko, ale také celý poloostrov a čtyři malé ostrůvky v přilehlém zálivu. Celá oblast je napojena na kanál Vivar, který spojuje slanou lagunu Butrintského moře s Jónským mořem.

Foto: shutterstock

Ksamil

Pokud vás láká rušný noční život, bary a živé promenády, vyrazte do 15 km vzdálené Sarandy. Pro romantiky nabízí krásný zážitek v podobě vyhlídky na město a záliv od hradu Lekures nad městem. U vyhlídky je restaurace, kde si můžete dát něco dobrého nebo si vychutnat sklenku albánského vína a pozorovat západ slunce. Krásný výhled je i z majáku v Sarandě. Ten je také oblíbeným fotogenickým objektem tohoto přístavu.

Foto: pixabay

noční saranda výhled od hradu

Jednou z největších atrakcí poblíž letoviska Ksamil je Národní park Butrint. Kromě divoké přírody bohaté na pestrou faunu i floru, včetně želv vroubených, zde najdete i unikátní antické památky.

Foto: pixabay

Butrint

Park byl v roce 1992 zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. Jen pár kilometrů od Sarandy je další zajímavost, kterou byste jistě neměli minout. Výjimečně silný krasový pramen Syri a Kalter o stálé teplotě pouhých 12 stupňů Celsia tu vyvěrá na povrch a napájí řeku Bistricu. Vytváří jezírko, které na pozadí světlého vápence při svitu slunce přechází v dechberoucí paletu barev od modré, přes zelenou až do fialové. Pro jeho podobnost s oční duhovkou se mu říká Modré oko. Jde o jedinečný přírodní úkaz.

Foto: pixabay

moře u Sarandy

Zajímavostí v okolí Ksamilu a Sarandy je mnoho, ale pojďme se konečně podívat na pláže, kterými je Albánská riviéra nejvíc vyhlášená.

Pláže okolo Ksamilu jsou díky své malebnosti a tyrkysově modrému moři vskutku speciální. Během letních měsíců zde bohužel bývá dost plno. Mnoho Albánců o jejich kráse ví, a dovolenou v letních měsících tráví právě zde. Pokud máte raději klid, jeďte na Albánskou riviéru ještě v červnu nebo pak až v září. Teploty se tu i v září pohybují okolo krásných 28 stupňů.

Foto: pixabay

Albánská riviéra

Jedno z nejpozoruhodnějších míst jsou Dvojčata, dva malé ostrůvky naproti Ksamilu. Spojuje je úzká oblázková šíje. Z hlavní ksamilské pláže sem jezdí vodní taxíky, můžete sem dojet i na šlapadle, či jiném plavidle. Vzdálenost od pevniny je něco přes půl kilometru.

Foto: shutterstock

ksamil

Tyrkysově čistá voda, písečné pobřeží a pěkný výhled budete mít i přímo na pláži Ksamilit. Jedná se o několik na sebe navazujících malých pláží na břehu poloostrova. Vybíhá do moře naproti čtveřici Ksamilských ostrovů. Je odtud krásný výhled i na řecký ostrov Korfu. Západy slunce jsou na této pláži svou krásou vyhlášené. Vzhledem k tomu, že se jedná o pláž přímo v letovisku Ksamil, je zde perfektní zázemí včetně barů, restaurací i půjčoven vodních lyží či šlapadel a kajaků. Nevýhoda je samozřejmě plnost pláže, především v letních měsících.

Foto: shutterstock

Ksamil

Velmi populární a dobře udržovaná pláž je i pláž Bora Bora. Najdete zde zlatavý písek, čisté moře a příjemnou, kosmopolitní atmosféru. Z centra letoviska na Bora Bora není daleko a samozřejmostí je i dobrý plážový servis.

Foto: shutterstock

pláž Bora Bora

Rajská pláž leží na jižním okraji Ksamilu. Je o něco klidnější a na rozdíl od ostatních pláží si sem můžete přinést i vlastní slunečník. Vstup do moře je na Rajské pláži velmi mírný a podobně jako na sousední pláž Lori je tak ideální pro rodiny s dětmi.

Další pláže jsou oblíbené především mezi Albánci. Jedná se o pláže mezi skalami. Krásné a fotogenické.

Zrcadlová pláž je jednou z nich. Výhodou je restaurace s grilem na pláži, kde si užijete dokonalé albánské jídlo za dobrou cenu. Vede k ní špatná štolinová cesta, pro větší auta nevhodná. Jižní část pláže je přístupná dokonce jen pěšky, po schodišti. Užijete si tu skoky do vody z přilehlých skalisek i šnorchlování v průzračné vodě.

Foto: shutterstock

pláž Ksamilit

Racčí pláž je jednou z nejpopulárnějších v okolí Ksamilu. Místo obklopené útesy a příkrými svahy působí odlehlým dojmem. I tady najdete příjemnou restauraci s vynikajícími specialitami z ryb a mořských plodů.

Až si dostatečně užijete koupání na pláži, navštivte místní restauce. Místní kuchyně je kombinací balkánské a středomořské kuchyně. Nabízí množství vynikajících specialit. Ochutnejte třeba oblíbený druh pizzy zvaný pete. Kynuté těsto je prokládáno v několika vrstvách různými přísadami. Masem, fazolemi, cibulí, sýrem.

Foto: shutterstock

jedna z místních albánských dobrot

Je to typická pochoutka místního street foodu. Ochutnat můžete i výborné jehněčí maso v husté kořeněné omáčce nazvané Tave Elbasani. Blízkost moře zajišťuje dostatek ryb a mořských plodů. Albánci je připravují podle místních receptů i klasicky grilované. Ze sladkostí ochutnejte například Lokum, vzdáleně připomíná marschmallows s oříšky. V místních cukrárnách můžete objevit vynikající koláče nebo například sladký rýžový nákyp Sultajsh.

Foto: pixabay

ledová káva na pláži v Albánii

Hotely jsou poměrně nové nebo nedávno zrekonstruované. Nabízí vše, co je potřeba ke klidné dovolené. O bezpečnost se v Albánii bát nemusíte. Turisté do rozvojové země přináší peníze a jsou tu proto v bezpečí. Over turismus zde zatím nehrozí a místní si turistů váží.

Přeji vám krásnou dovolenou!

Zdroje:

wikipedia.org/wiki/Butrint

wikipedia.org/wiki/Ksamil

wikipedia.org/wiki/Saranda

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz