Hlavní obsah
Cestování

Stručné rady letušky, jak zvládnout let i se zdravotním omezením

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Klidný let.

Po jak dlouhé době od infarktu můžete letět? Co se stane, když po potápění v Egyptě nastoupíte do letadla a proč nás nenechají letět s drobným zraněním na hlavě?

Článek

Toužíte po odpočinku moře, ale nevíte, jestli po prodělané nemoci nebo úrazu můžete letět letadlem? Ze zkušenosti vím, že se lidé často vzdají dovolené ze zbytečných obav. Zažila jsem tvrzení, že se bojí, že nemohou letět, protože měli před několika lety infarkt a bojí se, že je teď do letadla nepustí. Letecké společnosti mají lehce odlišné přepravní podmínky, ohledně bezpečnosti a požadavků na lékařský souhlas k letu se ale docela shodují. Samozřejmě, každý z nás je jiný a stejná diagnóza může u každého znamenat jiné zdravotní omezení v životě. Pokud si nejste jistí, určitě se poraďte s vaším ošetřujícím lékařem. Můžete mu sdělit, jakým podmínkám bude vaše tělo v letadle vystaveno. V tom vám mohu poradit. Především počítejte s jiným tlakem a tím i řidším kyslíkem. Není to nějak zásadní, ale pokud máte zdravotní problémy, může se vám o něco hůře dýchat. Tlak v kabině letadla odpovídá přibližně výšce Lomnického štítu. Tedy přibližně 2600 m n. m. Počítejte i s hlukem a mírnými otřesy. To může dělat problémy spíše psychicky labilním osobám. Během pár hodin letu to není pro tělo škodlivé. Nečekají vás žádné sportovní výkony. Vzhledem k tomu, že většinu letu v klidu sedíte, příliš se v té výšce neunavíte.

Foto: pixabay

Své léky mějte u sebe, ne v odbaveném zavazadle

Jako letuška bych vás chtěla poprosit, abyste si vzali na palubu své léky. Sprej na astma, injekci inzulinu, tablety nebo injekci proti těžké alergické reakci. To vše vám přes letištní kontrolu projde. Hlavně budete mít vše včas u sebe. Problém s tlakem mohou mít v letadle potápěči. Profesionálové vědí, že nesmí dva dny po ponoru do letadla, protože jejich krev obsahuje zbytky dusíku. Některé potápěčské školy na plážích to ovšem jaksi zapomenou připomenout. Co se s vaším tělem potom děje? Představte si bublinky v sifonu, které se v této výšce začnou zvětšovat, a doslova vám začne bublat krev. Cítíte to především u velkých kloubů, jako jsou kolena a ramena. Někdy můžete dokonce vidět drobné bublinky pod kůží. Co s tím?

Foto: pixabay

Mezi letem a posledním ponorem musí být dostatečný odstup, jinak budete bublat i v letadle

Ihned zavolejte letušku a řekněte jí, že jste se potápěli a jaké máte problémy. Situace se dá jednoduše vyřešit tím, že pilot sklesá do nižší letové hladiny. Tlak se změní a vám se okamžitě uleví. Po přistání pak půjdete na několik hodin do přetlakové komory, dokud se vaše krev zcela nevyčistí.

Dalším rizikem je dlouhé sezení. Pokud letíte někam po Evropě a nemáte vyloženě problémy se srážlivostí krve a trombózou, nemusíte to řešit. Dvě nebo tři hodiny zvládne sedět skoro každý bez větších obtíží. U delších letů je dobré procvičovat nohy. Cviky jsou často uvedeny v magazínech v kapsách sedadel. Občas se projděte po kabině, nestyďte se zacvičit si, udělat pár dřepů. A hodně pít.

Foto: pixabay

o své nohy se během letu starejte

S čím se ještě můžete setkat? Představte si situaci, kdy na konci dovolené vaše dítě narazí na hranu bazénu a lehce si rozrazí hlavu. Nic závažného. Pláč utišíte zmrzlinou a lékař ránu zašije jedním stehem. Slíbí vám, že z toho nebude ani jizva. Druhý den přijdete k letadlu, ale nepustí vás dovnitř. I když před sebou máte jen pár hodin letu, letuška je přísná. Jedná se totiž o úraz hlavy a tady hrozí při rychlé změně tlaku krevní sraženina v mozku. Celých 14 dní od úrazu hlavy budete potřebovat písemný souhlas lékaře, že můžete letět. V tomto případě by mělo fungovat cestovní pojištění a vy si prodloužíte o 14 dní dovolenou. Netlučte své děti před koncem dovolené, tohle není návod!

Podobně fungují neštovice nebo spalničky. Nepokoušejte se prosím tvrdit v letadle, že dítě poštípal komár. V letadle je jedna klimatizace a virus neštovic může zničit život mnoha lidem. To, kdyby v letadle seděla těhotná žena. Nikdy nevíte, komu malou lží můžete nesmírně ublížit. A jak je to s tím zmiňovaným infarktem?

Foto: pixabay

myslete i na cestovní pojištění

Letět můžete, od 21 dní od události dokonce nebudete potřebovat ani lékařské povolení k letu. Neznám ovšem nikoho, kdo by sám chtěl letět tak brzy po infarktu. Podobně je to i s mrtvicí. Letecká společnost na základě zkušeností a doporučení sice po delší době svolení lékaře nevyžaduje, ale vy sami víte, jak se cítíte. Už zmíním asi jen zlomeniny. Opět z důvodu možné sraženiny počkejte alespoň tři dny od úrazu. Celý seznam zdravotních problémů a kdy a za jakých podmínek vyžaduje let lékařské potvrzení, najdete vždy na stránkách letecké společnosti. V angličtině se tomuto povolení říká Medical clearance a formulář pro lékaře mají letecké společnosti na svých stránkách ke stažení. Pozor, mohou být rozdílné. Raději si připravte ten správný.

Přeji bezpečný let a šťastnou dovolenou.

zdroj: https://www.smartwings.com/images/predpisy-formulare/en/travelservice-medical-clearance-form.pdf

https://www.smartwings.com/zdravotni-omezeni/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz