Hlavní obsah
Cestování

Tajemná místa Česka; údolí Plakánek a hrad Kost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

hrad Kost

Údolí Plakánek patří k jednomu z nejtajemnějším místům Česka. Připomeňme si pár pověstí a pojďme se podívat i na hrad Kost, na jehož nádvoří se každoročně odehrává strašidelné divadlo.

Článek

Přibližně hodinu cesty od Prahy (85 km), v Českém ráji, leží údolní hrad Kost. Údolní proto, že nestojí na vysokém kopci, jako většina jiných hradů, ale v malebném údolí. Díky tomu ho podle legendy přehlédl Jan Žižka a hrad tak zůstal ušetřen nájezdu husitů. Samotný hrad je přibližně stejně starý jako slavný Karlštejn na Berounce, ale na rozdíl od něj si více zachoval svůj původní, gotický vzhled. Nebudu vás nudit popisem střídání majitelů od doby vzniku hradu. Celou historii si každý může jednoduše najít na internetu. Zmíním snad jen zakladatele hradu, kterému hrad vděčí za své jméno a samozřejmě zmíním i současného majitele.

Foto: jana vesela

hrad Kost léto 2023

Zakladatelem hradu, který v té době na hradě i sám pobýval byl Beneš z Vartemberka z nedaleké tvrze v Sobotce, honosící se přepisem jména na Benesius di Costi (v překladu tvrdý, kamenný), tímto připomínal stavební jedinečnost svého nevelkého opevněného sídla, vystavěného z kamene, oproti častěji používanému dřevu. Poslední majitelkou hradu byla Anna Marie dal Borgo Netolická, které byl hrad roku 1948 zabaven. Po roce 1989 byl vrácen v restituci Giovannimu Kinskému dal Borgo, staršímu synovi Norberta Kinského a Anny Marie dal Borgo-Netolické. Giovanni Kinský dal Borgo dal poté přepsat polovinou vlastnictví hradu na svého mladšího bratra Pia Kinského dal Borgo, a hrad v současnosti vlastní prostřednictvím akciové společnosti Kinský dal Borgo. O hrad se starají na výbornou. Hrad je od letošních Velikonoc opět po zimní pauze otevřen veřejnosti. Nabízí hned několik komentovaných prohlídek.

Foto: pixabay

hrad Kost

Od té pro dospělé (mučírna atd.), až po tu pohádkovou, zaměřenou na dětské návštěvníky. Hrad je každým rokem využíván jako kulisa pro divadelní představení. Na nádvoří hradu jste se v rámci každoroční akce Letní Kost mohli minulý rok setkat s představením Pes Baskervillský, letos bude v repertoáru Městského divadla Mladá Boleslav Drákula. Strašidelné představení na nádvoří gotického hradu pod hvězdnou oblohou má nezapomenutelnou atmosféru.

Foto: jana vesela

kulisa divadelního představení na nádvoří hradu

Hrad Kost je velmi vstřícný i čtyřnohým, psím návštěvníkům. Na svých webových stránkách zve hrad na návštěvu i s pejsky, jen je prosím mějte na vodítku. Okolí hradu je překrásné. Od hradu vede stezka údolím Plakánek. Jedním z nejkrásnějších údolí u nás. Naučná stezka údolím je dlouhá 10,5 kilometrů a má 11 zastávek. Stezka vede podél Veseckého a Klenického potoka od hradu Kost kolem rybníku Obora k vesničce Střehom, která je plná starých roubených chaloupek. Po cestě potkáte i vodní mlýn, kde se natáčela jedna ze scén pohádky S čerty nejsou žerty. Údolí je lemované pískovcovými skalami a smíšenými lesy. K tomuto údolí se váže mnoho pověstí. Pojďme se podívat na některé z nich.

Foto: jana vesela

stezka pod hradem Kost

V místech, kde dnes leží vesnice Střehom stával kdysi uprostřed lesů hrad – tvrz. Sídlil v něm statečný rytíř se svou krásnou dcerou. Rytíř netušil, že se jeho dcera zamilovala do místního, chudého mladíka a tajně se s ním schází. Jednoho dne odcestoval, ale asi po hodině cesty si uvědomil, že doma nechal nezbytné listiny. Tryskem se pro ně sám na koni vracel a u hradu spatřil svou dceru s oním mladíkem. Rytíř dceru zavřel a nechal přísně střežit. Odtud prý pochází jméno vesnice Střehom. Dívce se nepodařilo ani jednou poslat mladíkovi zprávu. Ten, nešťastný bloudil lesem a plakal. Z mnohých jeho slz vyrostly skály a v nich sídlí jeho duch. Bolestně lká a za bouří přechází jeho nářek v divoké běsnění.

Další pověst vypráví o jiné bohaté dívce, která se zamilovala do chudého mladíka. Bohužel otěhotněla a propadla zoufalství. Své čerstvě narozené dítě odložila v údolí. Když se vrátila domů, uvědomila si, co provedla a běžela zpět. Dítě už nenašla, údolím se jen rozléhal jeho pláč.

Foto: jana vesela

podhradí

Pláč v údolí může podle jiné legendy patřit i vdově, která i s dítětem skočila do Pilského rybníka. Oba se utopili.

V další legendě vystupuje sám čert, který unesl krásnou dceru hradního pána na jednu z pískovcových skal, které se dnes říká Čertův hrad. Údolím se prý nese jak pláč hradní dcery, tak i jejího milého.

Foto: pixabay

hrad Kost

Údolí Plakánek je dokonce považováno za jedno z nejtajemnějších míst Česka. Snad nezklamu romantické duše, když zmíním, že údolí je ve skutečnosti pojmenováno podle rodiny Plakánků, kteří zde za Heřmana Černína v 17. století pálili dřevěné uhlí. Ať už se vydáte na výlet s pejskem a užijete si naučnou stezku i prohlídku hradu Kost nebo se budete hezky bát v divadle pod širým nebem, tato část naší země rozhodně stojí za návštěvu.

Přeji krásný výlet!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz