Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tajemný Tribeč, slovenský bermudský trojúhelník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: dreamstime

pohoří Tribeč, místo kde mizí lidé

U našich sousedů na Slovensku, jen kousek za hranicemi leží pohoří Tribeč. Jedno z nejzáhadnějším míst Evropy. Místo, kde mizí lidé.

Článek

Nejděsivější mystické místo na Slovensku najdete nepříliš daleko od českých hranic na výběžku do Podunajské nížiny. Jedná se o pohoří Tribeč. Ne náhodou se mu říká slovenský bermudský trojúhelník. Nachází se v okresech Nitra, Zlaté Moravce, Topoľčany a Partizánske. Existují dochované záznamy o tom, že se zde doslova ztrácí lidé. Jedná se o horský výběžek, hustě zarostlý bukovými lesy. Na délku má asi 50 km a na šířku přibližně 18 km. Tribeč se stal díky své záhadě námětem k filmu Trhlina, který měl na Slovensku premiéru v roce 2019. Film vznikl podle stejnojmené knihy slovenského autora Jozefa Karika.

Foto: google maps

Tribeč

Není mnoho těch, kteří by se po svém ztracení znovu objevili. Jaký je příběh muže, kerý se vrátil? Velmi podivný, jak je tomuto místu podobné. Walter Fisher, dělník Baťových závodů v dnešním Partizánském, dříve Baťovanech vyrazil jednoho únorového dne roku 1939 na návštěvu za svou rodinou. Tam ovšem nikdy nedorazil. Jeho kolega z práce si vzpomněl, že si chtěl Walter udělat po cestě výlet a Černý hrad. Jde o dnes již zaniklý hrad, který vznikl zřejmě ve 13. století. Právě okolo tohoto magického hradu v pouhém okruhu devíti kilometrů čtvrečních se ztrácí nejvíce lidí. Walter se nedostavil do práce a jeho tělo nemohli místní najít. Nepotvrdila se tak teorie, že se po cestě ztratil a umrzl. Začínalo být pomalu jasné, že se stal další obětí Tribeče. Zaměstnavatel Walterův pracovní poměr ukončil a nikdo již nečekal, že se Walter ještě někdy objeví. Jaké bylo jejich překvapení, když se 8. května objevil v zuboženém stavu 13 km od Černého hradu, ve městě Zlaté Moravce. Byl popálený, šílený a na pokraji smrti. Baťovy závody zaplatily jeho léčbu, tělo se Walterovi uzdravilo, ale mysl už nikdy. Díky jeho narušené psychice nikdo nepřišel na to, co Walter celé tři měsíce dělal a kde byl.

Foto: pexels

kaplička v Tribeči

Poslední zmizení v pohoří Tribeč je zaznamenané v roce 1996. V únoru se pod pohořím našlo auto s bratislavskou poznávací značkou. Po prozkoumání se zjistilo, že se jedná o automobil manželů Belanovičových. Ján Belanovič (40 let) byl zaměstnaný jako úředník na ministerstvu zahraničních věcí. Jeho manželka Alena (37 let) pracovala jako zdravotní sestra v nemocnici. Manželé byli prohlášeni za nezvěstné, a i přes rozsáhlé pátrání se nikdy nenašla ani jejich těla.

Moje maminka v osmdesátých letech přespala pod stanem v oblasti Tribeče na Inovci. Večer zažili v místní hospodě podobnou scénu jako ve filmu Tajemný hrad v Karpatech. Něco ve smyslu: „Čoorný hrad? Tam strašá!“ místní je od spaní v lese s hrůzou v očích odrazovali. Měli štěstí. V noci přišla bouřka, vítr a od poloviny noci prý něco chodilo kolem stanu. Slyšeli dusot, těžký dech. Nespali až do rána. Nepředstavolala si prý nic záhadného, bála se medvědů. Medvědí stopy ráno nenašli. Zabalili stan a co nejrychleji vyrazili dolů do vesnice. Příště už by to neudělala.

Zdroj: časopis Epocha 19/2023

Článek: Klocher.sk Legenda o pohorí Tribeč a záhadných zmiznutiach ľudí opäť ožívá: do kín mieri film Trhlina

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz