Hlavní obsah
Cestování

Valencie, město na Pobřeží pomerančového květu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: AG pics pixabay

Město umění a věd, park Turia

Valencie, město s jedním z největších městských parků, město moderního umění i historie. Katedrála se svatým grálem i městská pláž. Hlavní město paelly, město na Pobřeží pomerančových květů.

Článek

Valencie je jedno z nejkrásnějších měst Evropy. Pokud máte rádi středomořské podnebí, španělskou kulturu včetně skvělého jídla je tato kombinace Barcelony a Madridu ideální destinací. Já se do Valencie dostala vlakem z Malagy. Pokud chcete po Španělsku cestovat, je vlak ideální řešení. Španělé si na tomto způsobu dopravy zakládají a vlaky jsou pohodlné a čisté. Vlakem se po Španělsku dostanete skoro všude. Při sledování cesty z okna vlaku můžete vidět, jak se typická hornatá krajina Andalusie odkud jsem vyjela mění na úrodný kraj plný citrusových hájů. Valencie leží na Costa del Azahar, česky Pobřeží pomerančového květu.

Foto: pixabay

zahrada Turia

Pojďte si se mnou udělat výlet do města zalitého sluncem a vůní citrusů. Nemusíte cestovat vlakem jako já, z Prahy sem létá pravidelný linkový spoj české letecké společnosti. Cesta trvá asi dvě a půl hodiny. Abychom pochopili styl a architekturu tohoto města i jeho zvyky, pojďme se nejdřív podívat do historie.

Valencie byla založená už v roce 138 před naším letopočtem Římany pod názvem Valentia Edetanorum. Po osmi stoletích, v roce 711, obsadili město Arabové, kteří sem přinesli také svůj jazyk, zvyky a islámské náboženství. Trvalo dalších pět století než v roce 1238 král Jakub I Aragonský město dobyl a půdu rozdělil mezi šlechtu, která se účastnila jeho tažení. Ve městě se podobně jako třeba v Malaze snoubí arabská a křesťanská kultura, ale naleznete tu i pozůstatky kultury římské.

Foto: pixabay

Valencie, náměstí s katedrálou

Město leží na řece Turia a je třetím největším ve Španělsku, co do počtu obyvatel. Nicméně právě díky řece Turia nečekejte přelidněné město plné paneláků, ale rozlehlé místo plné zeleně. Řeka Turia se totiž v roce 1957 rozvodnila a během tragických záplav přišlo o život na 1000 obyvatel. Tím Turia rozhodla o svém osudu a o podobě celého města. Její tok byl odkloněn na jih a v bývalém korytu řeky, kde je také centrum města vznikl na devět kilometrů dlouhý městský park Jardí del Turia. Je jedním z největších a nejkrásnějších v Evropě a jako rarita v něm zůstalo téměř dvacet mostů po bývalé řece. Oba konce parku jsou vyhrazené zvířatům. Na východním konci stojí Oceanográfico („oceanárium“), největší veřejné akvárium v Evropě a Město umění a věd. Na západním konci Zahrady Turia se rozkládá Bioparc Valencia – zoologická zahrada nové generace. Je zcela bez mříží, jen v nejnutnějších případech jsou nainstalovány skleněné stěny.

Foto: themil pixabay

park Turia

Cílem je umožnit návštěvníkovi, aby se procházka parkem co nejvíce podobala pozorování zvířat ve volné přírodě. Po dlouhé procházce parkem (doporučuji půjčit si kolo, půjčoven je zde hodně) si můžete odpočinout v některé z mnoha tapas barů v centru města. Valencie je hlavním městem paelly, byl by hřích si ji zde nedat. Až se trochu osvěžíte výborným španělským vínem nebo čerstvým džusem z místních pomerančů, běžte si prohlédnout historickou část města. Kromě nádherných uliček zdobených spoustou zavěšených květináčů plných květin nebo domů s typickými barevnými kachlíky byste rozhodně měli vidět slavnou katedrálu Panny Marie, lidově le Seu. Stojí na místě původní mešity. Je slavná především tím, že v ní můžete najít velmi vzácnou relikvii. Svatý grál. Je to pohár vyrobený z červeného achátu. Podle legendy z ní pil Ježíš Kristus při poslední večeři. Do země ji přivezl sv. Vavřinec.

Foto: darektop69 / pixabay

katedrála

V roce 2015 udělil papež František Valencii právo slavit jednou za pět let Svatý rok, který začíná vždy poslední čtvrtek v říjnu, kdy se každoročně slaví svátek svatého kalichu. Poblíž katedrály stojí věž Miguelete, za malý poplatek můžete vystoupat nahoru a pokochat se nádherným výhledem přes město, park až na pobřeží. Jedinou památku Valencie zapsanou v seznamu dědictví UNESCO si také nenechte ujít. Je jí budova tzv. Hedvábné burzy La Ljotja de la Seda. Stavba je z let 1482 až 1548 a jedná se o jednu z mála dochovaných gotických památek ve městě. Jděte se podívat dovnitř, je zde krásná zahrada s kašnou a pomerančovníky.

Foto: pixabay

Hedvábná burza

Z centra města je to k moři asi pět kilometrů. Můžete jít pěšky promenádou lemovanou tapas bary a palmami nebo si půjčit kolo. Městská pláž je obrovská, proto tu nikdy není přeplněno. Pokud necestujete v létě a nejdete sem kvůli koupání v moři, nechte si promenádu podél pláže na večer.

Foto: pixabay

pobřeží

Vůně pomerančovníků, moře, palmy a místní bary vytváří ideální atmosféru k procházce . Pokud už Valencii znáte, asi si říkáte, kolik krásných míst jsem ještě vynechala, ale nechám jejich objevování na těch, kteří se sem teprve chystají. Věřte mi, že jeden víkend nestačí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz