Hlavní obsah
Cestování

Vedle tlusťocha sedět nebudu! Co musí řešit letušky u lidí s nadváhou?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

nad oblaky

Strávili jste let vedle extrémně obézního člověka? Nebo máte sami nadváhu a bylo vám trapné vzít si přídavný pás? Jaké je to pro letušku a jak si s takovými situacemi poradit na palubě?

Článek

Tísnili jste se někdy na letu vedle obézního, cizího člověka? Neustálé doteky, uhýbání a nepříjemný pocit narušení vaší komfortní zóny. Věřte mi, že to není příjemné nikomu. V naprosté většině ani tomu člověku s nadváhou. Místa v letadle nejsou široká. Dnešní tlak na cestování za co nejméně peněz dělá z letadel místo luxusního zážitku hromadnou dopravu. V mnoha zemích včetně Česka přibývá lidí s nadváhou. Nehodlám nikoho kritizovat ani moralizovat, o tom tenhle článek není. Každý ať si se svým tělem dělá, co chce. Když máte lehčí nadváhu, a přesto jste jinak naprosto zdraví, nechte si ji a nezkoušejte žádné nesmyslné diety. Jen si rozhodíte vlastní zdraví. V naprosté většině případů je obezita způsobená životosprávou, stylem života. S vyšším věkem se přidávají i problémy s hormony a je čím dál těžší udržet si pěkné tělo. Lehkou nadváhu má dnes velké procento obyvatel. S tou ale v letadle problémy mít nebudete. Obtěžující pro jejího majitele i spolucestujícího je až těžká forma obezity. Jako letuška musím pracovat s emocemi druhých. Kde je hranice korektnosti? Jak někomu neublížit, a přitom se pokusit o to, aby měli cestující příjemný let?

Foto: pixabay

Po tomhle pánovi by nouzovým východem nikdo další neprošel

Problém je v tom, jak se chovat profesionálně, když nechcete nikoho urazit, ale přesto musíte pracovat s lidmi s výraznou nadváhou a tím, jak to jiné cestující obtěžuje. Dnešní korektnost například nedovoluje říci obéznímu člověku, že nemůže sedět u nouzových východů, protože je obézní. U nouzových východů nesmějí sedět cestující, kteří nesplňují takzvané pravidlo „able body“. Tedy někoho, kdo rozumí pokynům k evakuaci, je schopný rychle otevřít ty malá dvířka a dostat se z nich ven. Případně pak pomáhat na křídle dalším lidem. To dost dobře nejde u invalidních lidí, maminek s malými dětmi, dětem do 12 let a mnoha dalším. Logicky vás samo napadne mnoho kategorií, kdy to není vhodné. A patří do nich i obézní lidé. Pro některé letecké společnosti je měřítkem pro ponechání cestujícího u nouzových východů jeho schopnost zapnout bezpečnostní pás.

Foto: pixabay

Vedle koho budete sedět bývá překvapením

Mnohokrát jsem se setkala s tím, že po mě na sedadlech u okenních nouzových východů cestující požadoval přídavný pás. Většině stačí říct: „Je mi líto, ale na těchto místech vám jej dát nemohu, musím vás přesadit.“ Je těžké pak vysvětlovat proč ne, když nemůžete jednoduše říct: „Protože tu tlustí lidé sedět nesmí.“ Jsou země, kdy by po takové větě automaticky přišla žaloba za urážku. Už ani nevím, kolikrát jsem slovně kličkovala. A upřímně je mi líto těch, kterým je trapné si prodlužovací pás vzít, přestože sedí na sedadle, kde je jeho použití naprosto v pořádku. Jsou cestující, kteří se cítí opravdu trapně, když si jej mají vzít. Dokonce jsem slyšela, že pár lidí zhublo jen proto, že nezapnuli pás v letadle a bylo jim to trapné. Pokud to někoho motivovalo ke zdravějšímu tělu, tak je to vlastně dobře. Pokud jej nezapnete, neschovávejte rozepnutý pás pod oblečení ani faldy. Ano, děje se to. Být připoutaný je zásadní věc z důvodu bezpečnosti, jak ukázaly nedávné případy zranění při silných turbulencích. Sama se snažím nabízet přídavný pás i těm, kteří jej zapnou, ale vidím, že jej mají hodně „natěsno“. Pás byste správně měli mít zapnutý po celou dobu letu, pokud sedíte. A mít uskřípnuté břicho, protože jste se cítili trapně, je škoda. Nejste první ani poslední, komu na palubě dáváme pásy navíc. Vaše pohodlí a bezpečnost je pro nás důležitá. Když vám nebude dobře během letu, budeme to řešit my.

Foto: pixabay

sedadla nejsou příliš široká a jsou těsně u sebe

A pak jsou tu ty situace, kdy k obéznímu páru check in posadí cizího člověka, který má ze svého sedadla jen část. když to jde a v letadle je místo, snažíme se jej přesadit. A opět se snažím nikoho neurazit. Párkrát jsem použila větu: „Dobrý den, jestli se chcete přesadit, našla jsem vám volné místo u uličky/okénka, jak jste si přál.“ Nic si samozřejmě nepřál, ale s vděčným pohledem jde se mnou. I onen širší pár je rád, že nikoho neobtěžuje a mají celou trojsedačku pro sebe. Někdy to jde a jindy ne, děláme, co můžeme. Někdo může navrhnout, že řešení pro všechny by byly širší sedačky v letadle. To je určitě pravda. Ale bylo by jich o dost méně a letenky i dovolené s cestovními kancelářemi by podstatně zvedly ceny. Průměrná váha cestujícího v letadle je cca 83 kg pro muže a 65 kg pro ženu. To říkají tabulky. Jak sami uznáte, v poslední době je průměrná váha jinde. Je možné, že letecké společnosti budou muset změnit tabulky. Pak ale zase nejspíš sníží maximální váhu zavazadel. Průměrná spotřeba paliva se totiž počítá podle váhy, kterou letadlo nese.

Uvidíme, jaká nás čeká budoucnost v cestování letadlem. Buďte, prosím, k letuškám shovívaví, děláme, co můžeme. Nechceme, aby se kdokoliv cítil trapně nebo nepohodlně. Pokud se do sedadla nevejdete, není to naše vina.

Přeji vám jen klidné lety!

Vaše letuška

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz