Hlavní obsah
Cestování

Azory; velryby, koupání v termální vodě a překrásná příroda

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

výhled na ostrov Pico s nejvyšší horou Portugalska Ponta do Pico

Nejlepší místo na pozorování velryb, plavání s delfíny ve volné přírodě, koupání v termálních jezerech. Překrásná příroda, milí lidé a skvělé jídlo. Azory jsou divokou perlou v oceánu.

Článek

Azory nebo také Azorské ostrovy jsou autonomním územím Portugalska, které je jako neobydlené, ale nikoliv neznámé obsadilo v roce 1453. Leží asi 1500 km od jeho hlavního města Lisabonu. Skládají se z devíti obydlených ostrovů. Jsou součástí Středoatlantského hřbetu a jelikož jsou z části na Euroasijské a zčásti na Severoamerické litosférické desce, můžete se zde setkat se zemětřesením a silnou vulkanickou činností.

Foto: pexels

Modrý ostrov

Panuje tu subtropické podnebí a najdete zde mnoho sopečných jezer a termálních pramenů. Hned dvě azorské lokality jsou zapsané na seznamu UNESCO, město Angra do Heroísmo a viniční krajina na ostrově Pico. Díky Golfskému proudu je na ostrovech velmi vyvážená celoroční teplota. V létě je na Azorských ostrovech okolo 24 stupňů a v zimě okolo 16 stupňů. Teplota oceánu se pohybuje mezi 17 – 24 stupni celoročně.

Foto: pixabay

klidná krajina

Proč Azorské ostrovy navštívit? Představte si kombinaci Islandu a Madeiry. Ostrovy jsou jednoduše nádherné svou přírodou, žijí zde velmi otevření a usměvaví lidé a skvěle tu vaří! Navíc mají na ostrově vynikající víno které v přepočtu na naše koruny vyjde velice levně . Od jara příštího roku bude nově létat český Smartwings přímou linkou na Azory. To nebylo dosud možné. Dříve bylo třeba přestupovat v Portugalsku. Přímý let trvá přibližně pět hodin.

Foto: pixabay

nádherné výhledy, vlevo nahoře sopka na ostrově Pico

Pokud chcete z ostrovů vidět co nejvíc, a že je opravdu co vidět, doporučuji využít místní trajekty mezi ostrovy. Cesta lodí trvá maximálně 45 min. Využít můžete i místní leteckou linku mezi ostrovy. Ceny letenek se pohybují mezi 100 a 180 eury. Trajekt vychází levněji. A můžete na něm pozorovat delfíny doprovázející loď nebo dokonce velryby, které často v okolí ostrovů proplouvají. Ostrovy jsou vyhlášené svou možností pozorování těchto nádherných tvorů. Jsou dokonce nejlepším místem pro pozorování velryb na světě. S jistotou je zde můžete potkat od května do začátku léta, kdy kolem ostrovů migrují na sever.

Foto: pixabay

velryba

Ale nemusíte pozorovat jen velké mořské tvory. Okolí ostrovů je stejně jako například Egypt vyhlášené svým podmořským životem a i při „pouhém“ šnorchlování si každý milovník moře užije své. Pojdme ale zpět na pevninu. Ostrovy jsou velmi klidné a zároveň divoké svou přírodou. Rozhodně si zabalte plavky. Doporučuji takové, které vám pak nebude líto vyhodit. Ostrovy totiž nabízí mnoho možností koupání v termálních jezírcích. Minerální voda může látku plavek poškodit.

Foto: pixabay

potápění na Azorech

A nezapomeňte si zabalit dobré trekové boty a nepromokavou bundu. Počasí, se totiž na ostrovech neustále mění. Pokud vám bude ráno pršet, ještě svůj výlet neodepisujte, za hodinu může svítit slunce! A která místa nesmíte minout? Co třeba překrásný ostrov Faial. Říká se mu také Modrý ostrov nebo Království hortenzií. Díky sopečné půdě jsou hortezie výrazně modré. Doplňuje je množství zázvorových lilií. Jinak jsou ostrovy především zelené, s černými lemy sopečných pláží a skal. Potkáte tu na stráních stáda volně se pasoucích krav.

Foto: pixabay

nádherná zákoutí, koupání v termálních pramenech

Ostrované z jejich mléka vyrábějí sýry srovnatelné s těmi švýcarskými. Návštěva sýrárny včetně ochutnávky a poutavého výkladu stojí jen 2 eura. Jídlo je zde kapitola sama o sobě. Za cenu podobnou cenám u nás nebo menší, dostanete chutné, kvalitní a hlavně čerstvé jídlo. Třeba skvělé hovězí steaky, ale hlavní nabídka je především z oblasti moře. Oceán je tu plný života a tak můžete mít na talíři úžasné tuňákové steaky, krevety, čerstvé grilované ryby nebo třeba chobotnici na portugalský způsob.

Foto: pixabay

a skvělá portugalská kuchyni

Ovšem místní specialitu je třeba objednat 24 h dopředu. Jmenuje se Cozido nas caldeiras. V překladu „vařené v kotli“. Do hrnce, který místní kuchař vyloží kapustovými listy, se přidá na kousky hovězí, vepřové a drůbeží maso, potom kousky klobásy, jelítek a nakonec se vše zasype kořenovou zeleninou a kořením. Hrnec se pak vloží do metr hluboké jámy, zasype hlínou a nechá sedm hodin zakopaný. Díky sopečnému základu ostrovů je metr pod zemí 60 stupňů celsia. Jídlo se tak dokonale tepelně upraví a rozhodně stojí za ochutnání.

Foto: pixabay

Ostrovy jsou doslova magické

Další ostrov, který byste měli navštívit je ostrov Pico. Jeho dominantou je nejvyšší hora Portugalska, sopka Ponta do Pico. Měří 2351 m, můžete jít i na její vrchol. Není to po sopečném písku jednoduché nahoru a už vůbec ne dolů, ale výhled z ní je překrásný. Na úpatí sopky jsou již zmiňované vinice zapsané na seznamu UNESCO. Místní po celé generace stavěli černé, kamenné zídky, aby víno chránili před větrem. Vypadají jako bludiště plné vinné révy.

Foto: pixabay

vinná oblast na ostrově Pico

Ostrovy jsou překrásným místem k relaxaci, vyčištění hlavy od ruchu civilizace, pozorování velryb, plavání s delfíny, koupání v termálních jezírcích i popíjení vína a zobání místního sýru po vynikající večeři.

Foto: pixabay

klid a pohoda

zdroj: wikipedie: azorske ostrovy

rady na cestu: 10 důvodů proč vyrazit na Azorské ostrovy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz