Hlavní obsah
Cestování

Září je ideální měsíc pro dovolenou v Albánii. Jak vypadají její letoviska?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

v září je moře v Albánii nejteplejší

Moře je v září v Albánii nejteplejší a pláže klidné. Co nabízí nejlevnější letoviska u města Drač a co jižní Sarande? Proč je v Albánii tolik bunkrů a jak to souvisí s bývalým Československem?

Článek

Letní prázdniny se pomalu chýlí ke konci, období přímořských hotelů plných dětí je pomalu pryč. Právě září a říjen jsou často ideálním časem pro klidnou dovolenou u moře pro páry s malými dětmi, které ještě školu nenavštěvují, bezdětných párů, skupin přátel, ale především babiček a dědečků, kteří si přes léto užili hlídání a teď nastává čas dovolené, kterou budou mít sami pro sebe. Jaká letoviska jsou přitom k mání? Samozřejmě záleží na vkusu samotného cestovatele.

Foto: pixabay

Drač

V září je možné navštívit takřka ještě všechny klasické letní destinace u moře a užít si prodloužené léto. S nadcházejícími měsíci pak přichází v úvahu jen ty jižněji položené. Zatím máme ještě konec léta a výběr opravdu obrovský. Od Chorvatska, Itálie, Španělska až po poměrně nově turisticky objevenou Albánii. Tato poměrně malá země, rozlohou jen o něco větší, než třetina Česka je po právu stále oblíbenějším místem pro dovolenou u moře. Najdete ji ještě kousek pod Chorvatskem, její jižní část, Albánská riviéra s nejkrásnějšími plážemi leží prakticky naproti řeckému ostrovu Korfu.

Foto: pixabay

Saranda v noci

Září je pro dovolenou v Albánii tím nejlepším měsícem z roku. Nejen, že hotely a pláže v oblíbených letoviscích již nejsou tak plné, právě tento měsíc je v Albánii moře krásně teplé a počasí ideální. Večer zde po teplém letním dni přichází dešťové přeháňky, díky kterým se vám bude i hezky spát. Od října se zde již poměrně rychle ochlazuje. Turismus je v Albánii na vzestupu a většina hotelů je nových nebo zrekonstruovaných. Albánie byla socialistickou zemí se vším všudy.

Foto: shutterstock

pláž Ksamilit

Najdete zde spoustu paneláků, často blízko skutečných, historických památek. Zajímavostí jsou jistě všudypřítomné bunkry, kterých je v Albánii prý něco mezi 500 tisíci až jedním milionem. Jejich vznik je spojen s bývalým Československem. Vznikly na příkaz komunistického diktátora Envera Hodži poté, co v roce 1968 vjely do Československa ruské tanky. Hodža se natolik obával stejného osudu, že se rozhodl připravit se na obranu země zevnitř. Zároveň odstoupil od Varšavské smlouvy, což byl v té době velký krok. Je rozhodně zajímavé poznat albánskou kulturu. Albánci jsou velmi pohostinní a milí lidé. Pozor na albánské ano a ne. Podobně jako Bulhaři je nesouhlas spojený s přikývnutím, zatímco souhlas s kroucením hlavou.

Foto: shutterstock

jedna z místních albánských dobrot

Jednou mi můj známý, Bulhar, vyprávěl legendu, která se k tomuto zvyku váže. Bulharsko bylo stejně jako Albánie několik století pod Tureckou nadvládou. Když Turci přišli, přiložili lidem šavli pod krk a zeptali se, jestli přejdou na islám. Pokud souhlasili měli u toho pootočit hlavou a říkat ano. Pokud nesouhlasili, měli si s kývnutím podříznout krk sami. Tolik bulharská verze. Vraťme se k současnosti. Asi nejlevnější letecké zájezdy do Albánie najdete nyní v Last minute nabídkách v ceně už okolo deseti tisíc korun na týden. Většinou se bude jednat o letoviska okolo města Drač, Albánsky Durres.

Foto: pixabay

Butrint

Co vás zde čeká? Let z Prahy do hlavního města Albánie, Tirany netrvá ani dvě hodiny. Z Tirany počítejte ještě asi 40 minut jízdy autobusem do Drače. Drač je druhým největším městem Albánie s přibližně 250tis obyvatel. Je také jejím největším přístavem. Pro svou polohu v zátoce je trvale obydlený již od antiky, což dokazuje římský amfiteátr. Historické centrum je malé a mísí se zde památky s panelovými domy.

Foto: pixabay

Drač je největším albánským přístavem

Původní historické centrum bylo totiž v roce 1926 takřka celé zničené zemětřesením. Na prohlídku památek vám proto bude stačit jen pár hodin. Přesto je městečko pro dovolenou pěkné. Díky táhlým, písečným plážím lemovaným dlouhou promenádou a mnoha hotely s veškerým vybavením vám nabídne jak pohodlí, tak i zábavu.

Foto: jana vesela

výlet do města Durres

A to včetně mnoha restaurací a barů. V létě bývají jeho pláže plné, v září je moře stále krásně teplé, ale pláže jsou klidnější. Moře je tu pro koupání ideální pro koupání. Vstup do vody je postupný, voda mělká a teplá. Možná proto a také díky písku bývá moře u Drače moře kalnější. S odpadky se to v poslední době hodně zlepšilo. Celkově se Albánci v oblasti turismu snaží. Stovky hotelů, restaurací a klubů lemují celé pobřeží Dračského zálivu. Hlavní turistické letovisko zálivu se jmenuje Golem. Tady je moře o něco čistší. Severně od Drače jsou pak letoviska menší a klidnější. Vyhlášená je tu především Generálova pláž, kde je voda krásně čistá. Podle průvodců se jedná o jednu z nejkrásnějších pláží severní a střední Albánie.

Foto: pixabay

Albánská riviéra

Dražší zájezdy najdete do oblasti Albánské riviéry. Pozor, viděla jsem i zájezdy s názvem Albánská riviéra, ale nejbližší město bylo u zájezdu Drač. Albánská riviéra je mnohem níž. Přibližně 240 km od Drače směrem na jih. Najdete ji na pásu pobřeží mezi sedlem Llogara a městem Sarandë. Právě tady jsou nejhezčí albánské pláže. I zde naleznete spoustu betonových bunkrů. Ty už prostě k Albánii patří. K nejlepším plážím v Albánii se řadí pláže na ostrůvcích u městečka Ksamil.

Foto: pixabay

Gjirokastra

Samotná Sarandë zažívá velký rozvoj v oblasti turistických služeb. V průsmyku nad městem se vypíná strážní hrad Lekursi. Z terasy, kde je i restaurace se nabízí nádherný výhled na celou zátoku s městem Sarandë. Pokud pojedete právě sem, nenechte si ujít některý z výletů do okolí například do starobylého města v otomanském stylu Gjirokaster (UNESCO) nebo do přírodního parku s mnoha antickými památkami Butrint (UNESCO).

Ceny jsou v Albánii podobné těm našim nebo lehce nižší. Jídlo je vynikající a zdravé. Najdeme tu kombinaci sýrů, grilovaných dobrot a čerstvé zeleniny a ovoce společně s výborným pečivem.

Foto: pixabay

albanie

Balkánská kuchyně má mlsným jazykům co nabídnout. Nezapomeňme ani na vynikající místní víno! Skutečný folklor a místní kulturu poznáte ve vnitrozemí, v krásných horách, kde létají orli a pasou se stáda ovcí. O těch ale zase třeba někdy příště.

Přeji krásnou dovolenou!

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Alb%C3%A1nie

https://www.albanie-cestovani.cz/drac

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz