Hlavní obsah
Cestování

Zážitkové Azory: Lázně a jezero Furnas na ostrově Sao Miguel

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: jana vesela

autorka článku při západu slunce na Sao Miguel

Cesta k Furnas na ostrově Sao Miguel je jako procházka Jurským parkem. Jen místo Rexe se před vámi objeví krásné lázně s horkými vřídly. Ochutnat tu můžete „sopečné“ jídlo. Například kukuřici vařenou v sirném vřídle nebo maso dušené v horké zemi.

Článek

Ostrov Sao Miguel je největším ostrovem v souostroví Azory. Je také ostrovem, na kterém leží hlavní město Azor Ponta Delgada a současně je i nejvíce turistickým ostrovem. Azorské souostroví patří k Portugalsku. Naprosto oprávněně je považované za přírodní perlu. Ostrovům se říká evropská Havaj. Není divu, vzhledem k sopečnému podloží (jedná se o geologicky stále mladé ostrovy) a klimatu Atlantského oceánu s nedalekým Golfským proudem se zde daří rostlinám, které najdete především v Jižní a Střední Americe.

Foto: jana vesela

Sao Miguel

Obklopeni hustým lesem sekvojí, několikametrovými keři modrých hortenzií a podivných přesliček jsme se chvílemi cítili jako v pravěkém pralese. Zvlášť, když cestičkami v hustém porostu dojdete k vyhlídce, kde se před vámi otevře výhled na sopečnou kalderu. Vykoupat se na Sao Miguelu můžete nejen na plážích s černým pískem, ale i v přírodních jezírcích, která vznikla tuhnutím lávy, která stékala do oceánu. Zajímavostí těchto jezírek je to, že do nich stále ještě proudí horké prameny.

Foto: jana vesela

Koupání na Sao Miguel v přírodních lávových jezírcích

Sopečná činnost je tu všudypřítomná. Každý z Azorských ostrovů je jedinečný, ale všechny jsou dokonalé pro milovníky pěších túr. Dlouhé kilometry překrásnou přírodou a fantastické výhledy nejsou zadarmo. Připravte se na pořádná převýšení a často kluzký terén. Na Azorech je vysoká vlhkost vzduchu a velmi často prší. Déšť vydrží málokdy déle než několik desítek minut.

Foto: jana vesela

Jurský park? Ne, Sao Miguel

Většinou je to jen mlha z oblak, které se opřely do sopečných úbočí na své cestě Atlantikem. Ráda se s vámi podívám do různých koutů Azorských ostrovů. Tentokrát si vyhřejeme kosti v horkých pramenech lázeňského města Furnas.

Město, nebo spíš městečko leží asi 40 km od Ponta Delgady, hlavního města, kam přiletíte z Prahy přímým letem s leteckou společností Smartwings. Je to zatím jediná společnost, která operuje přímé lety z Prahy. Další možností je přestup například v Lisabonu nebo Portu. Když už na ostrově Svatého Michala (Sao Miguel) budete, mohu vám jen doporučit ubytovat se přímo v Ponta Delgadě nebo jejím nejbližším okolí.

Foto: jana vesela

Ponta Delgada

Tento přístav je totiž situován přibližně v polovině ostrova. Cesta kamkoliv odtud vám nezabere autem víc než hodinu cesty. Městečko Furnas leží u stejnojmenného jezera Logo das Furnas. Jezero vzniklo na dně sopečné kaldery, která má stále horké podloží. Lago das Furnas má krásnou, tmavě zelenou barvu a je velmi teplé. Aby ne, vždyť sem stále proudí horké prameny. Kolem jezera vede turistická stezka. Celý okruh je 6,5 km dlouhý a je jedním z mála, kde vás nečeká žádné velké převýšení.

Foto: pixabay

kaple Panny Marie Vítězné

Půjdete po dně kaldery, okolo jezera a asi třetinu cesty podél silnice. Ne, cesta kolem silnice zde není nijak nepříjemná. Nejen, že tu není nijak velký provoz, ale podél silnice je pěkná cesta a uchvátí vás rozkvetlé keře hortenzií. Co mě osobně na Azorech zaujalo, je smysl Portugalců pro odpočinek a dobré jídlo. Podél každé cesty, včetně této najdete odpočívadla s připravenými grily. Stačí si jen přinést trochu dřevěného uhlí a koupit si pár steaků dokonalého portugalského hovězího a můžete si výlet zpestřit grilovačkou. Stezka kolem jezera vede nejen po silnici, ale také travnatými loukami a lesem.

Foto: jana vesela

Keře hortenzií

Nezapomeňte se zastavit u nádherné kaple Panny Marie Vítězné z 19. století. Oproti tradičním portugalským kostelům, které jsou více barevné působí na okraji horkého jezera tak nějak jinak, majestátněji. Na okraji jezera najdete i místo, kde místní „vaří“ specialitu Cozido das Furnas. Objednat si ji můžete v restauraci Tony´s, která je tak vyhlášená, že si přes ulici otevřeli pobočku pro větší zájezdy. Neustále zde vidíte postávat na ulici lidi, kteří neměli rezervaci dopředu. Na každého se nakonec dostalo, jen museli počkat.

Foto: jana vesela

restaurace Tony´s ve Furnasu

Cozido jsem ochutnala, a bylo výborné. Jedná se o několik druhů masa a klobás, které se nakrájené na velké kusy vloží do hrnce společně s kusy zeleniny. Brambory, kořenová zelenina, zelí a něco, co byl možná maniok. To vše se náležitě okoření a na okraji jezera Furnas zakope metr pod zem. Tam je teplota okolo 80 stupňů celsia. Po 6-7 hodinách je dobrota hotová. Podává se s vařenou rýží a do nádobky na omáčku dostanete zvlášť ještě vypečenou šťávu. Mňam.

Foto: jana vesela

Cozido, jídlo uvařené sopkou

Samotné městečko Furnas mi trochu připomínalo naše lázeňská města. Nejen proto, že zde opravdu najdete přírodní lázně s horkými vřídly, ale i pro jeho parky a domy, které byly očividně postaveny jako luxusní místa k rekreaci. Do lázní Poca da dona Beija se objednejte předem, najdete zde pět kamenných bazénků se železitou vodou, která díky kaskádám neustále proudí.

Foto: jana vesela

sirné komíny ve Furnasu

Teplota vody dosahuje 39 stupňů a je velmi léčivá pro pokožku. Ačkoliv jsou lázně téměř v centru městečka, jsou v přírodě a jezírka obklopuje typický azorský les plný květů.

Foto: jana vesela

bambusový háj ve Furnasu

Na okraji města se jděte podívat na jiné „furnas“, sirné komíny a jezírka která bublají a čpí jako samo peklo. Sopka pod povrchem tu o sobě dává znát. V těchto jezírcích se rozhodně nekoupejte, jestli se nechcete uvařit jako kukuřičné klasy. Další místní specialitu jsme ochutnali právě zde. Pytel s čerstvými kukuřicemi se ponoří do sirného jezírka a nechá hodinu a půl bublat (ptali jsme se, jak dlouho trvá uvaření). Pak se železným hákem vytáhne, odveze na vozíku ke stánku a rozbalí. U pytle s kukuřicí stojí slánka. Za jeden klas té nejlepší kukuřice, jakou jste kdy jedli, zaplatíte 1,5 eura.

Foto: jana vesela

káva stojí okolo 1 eura a je dobrá nejen u Tonyho

Zlákáni turistickým průvodcem jsme samozřejmě museli navštívit v městečku Furnas park Terra Nostra. Podle toho, co jsme četli, se mělo jednat o jeden z nejkrásnějších přírodních parků upravených člověkem v Evropě.

Foto: jana vesela

park Terra Nostra

Nevím, je rozhodně krásný, ale my, zmlsaní například lednickým parkem na Moravě, jsme to asi nedokázali úplně docenit. Přesto návštěvy nelitujeme, park krásný je. Najdete tu vše, co romantické parky z 19. století nabízí. Jezírka se zlatými rybami. Živý, studený i siřičitý potok, jezero plné leknínů, vyhlídky i umělou jeskyni.

Foto: pixabay

park Terra Nostra

Jako správné lázeňské město má tento park kousek svého vstupu i velký termální bazén. Voda má barvu oranžovo hnědé, moc se vám do ní nechce, je železitá a smrdí sírou. Je ale krásně teplá a léčivá. V téhle velké lidské fontáně, obklopeni starými stromy a kvetoucími keři můžete v klidu relaxovat.

Foto: jana vesela

park Terra Nostra

Voda má teplotu 29 stupňů celsia. Mimochodem, v prosklené budově, ve které si do parku zakoupíte lístek je stálá expozice semen rostlin zalitých do pryskyřice. A je tu zmínka i o českém turistovi, který po návštěvě parku zaslal ze své domoviny několik semen s tím, že se domnívá, že jim bude klima na ostrově vyhovovat. Zahradníci se semen ujali a české stromky jsou nyní součástí parku.

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Furnas_(sopka)

https://green-azores.eu/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz