Hlavní obsah
Lidé a společnost

Čekání na Godota, tedy na koledníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Zumrová

Velikonoce

Letos jsme netrávili Velikonoce v malebné vesničce jako za mého dětství, ale ve městě. Nicméně jsem byla zvědavá, zda se čekání na koledníky nepromění v čekání na Godota.

Článek

Velikonoční pondělí

Bývá zvykem, že na vesnicích se tradice udržují přeci jenom důkladněji než ve velkých městech. Jak tedy dopadne oslava Velikonočního pondělí ve městě? Přijdou koledníci? Můj odhad je padesát na padesát. Vstáváme poměrně brzy ráno kolem sedmé hodiny, co kdyby opravdu někdo přišel. Se změnou času je to náročné, ale zvládli jsme to.

Čekání na koledníky nebo na Godota

Bezva, slyším kolem osmé hodiny zvonek. Výborně. Kdo je za dveřmi? Skutečně tam stojí tři klučinové ve věku kolem deseti let. Měli s sebou pomlázku a košíky na vajíčka. Pomlázku decentně použili. Odrecitovali koledu a dostali od nás zdobená barvená pomalovaná vajíčka. I když kluci trošku riskovali, protože na přestupný rok mohou dívky a ženy vyšupat chlapce a muže.

Tradice ještě nevymizely

Mám velkou radost, že tradice spojené s Velikonocemi ještě nevymizely ani z měst. Dopoledne jsme si pak šli pohrát ven a i tam se ještě objevili pánové s pomlázkou. Jinak jsme letos celkem tradicím dostáli.

Zasadili jsme osení, pekli jsme beránka i mazance a barvili jsme velikonoční vajíčka a také jsme na ně malovali různé velikonoční nebo jarní motivy. Samozřejmě by výčet mohl být o mnoho bohatší, ale já jsem spokojená.

Kultura

Navštívili jsme také kulturní program města. Divadélko pro děti bylo plné písniček a hádanek na téma zahrádkaření. Pěstování něčeho svého na zahrádce je zkrátka pro Čechy typické. Na trzích si mohli zájemci koupit například domácí kosmetiku, hrnečky z chráněné dílny, domácí med nebo medovinu. Pro děti byl k dispozici řetízkový kolotoč a klasický kolotoč.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz