Článek
Pro bylinky do přírody
Estonci od nepaměti využívají k jídlu a léčení místní rostliny. Zejména na jaře ze země vykukuje spousta rostlin bohatých na vitamíny. Například kopřiva, kterou známe i z českých luhů a hájů, je výborná proti únavě, má však také vysoký obsah vitamínu C, vápníku a draslíku. Čerstvý list prvosenky, která tu roste v hojném množství, obsahuje vitamín C. Takže až vám budou v kavárně do limonády nabízet kopřivový sirup nebo ho uvidíte v obchůdku jako suvenýr, jděte do toho. Jen máloco je tradičnější než právě tohle
I marcipán je prý odtud
Tallinn je známý také jako rodiště marcipánu, i když si toto pojmenování přisvojuje i německý Lübeck. Historie říká, že se prodával již v roce 1695. Ovšem nikoli v obchodě, ale v lékárně. Původně se vyráběl jako lék, ale dodnes je jeho receptura identická, i když už slouží jen na mlsání.
Černý chléb jako žádný jiný
Chléb byl vždy běžnou součástí estonského stolu. Ve středověku pak bylo Estonsko dokonce proslulé exportem žita. Není tajemstvím, že Estoncům žijícím v exilu dnes většinou chybí pravý estonský černý chléb – a často ho dostávají alespoň poštou od příbuzných.

Vypít se dá i vánoční strom
Jde tak trochu o kuriozitu, ale začátkem roku 2019 použila palírna Lahhentagge v Saaremaa 17metrový vánoční strom z městečka Kuressaare pro neočekávaný účel. Doslova ho totiž přepálila a proměnila v tonik z borovice a kardamomu. A ten má dodnes úspěch.
Jako český Míša – ale jmenuje se Kohuke
Máte rádi sladké? A ještě lépe zmražené? Pak si přijdete na své. Každý Estonec miluje tvaroh, a to nejlépe ještě zmražený, takže není divu, že tu mají i místní obdobu tvarohového Míši. Obvykle je jeho tvarohové jádro obklopeno čokoládovou nebo karamelovou polevou. Nanuk se jmenuje Kohuke a narodil se asi před 70 lety. V Muzeu mléčných výrobků v Imavere si ho můžete vlastníma rukama také zkusit vyrobit.
Zdroje info: Autorský text







