Hlavní obsah

Při all inclusive až polovina jídla končí v koši. Turecko má plýtvačů dost, plánuje rázně zakročit

Foto: Pexels

Pro někoho je to nezbytná součást dovolené, jiní se nad tímto přístupem pohoršují. Jak to ale vypadá, trpělivost s hosty, kteří plýtvají jídlem „protože jsou přece na dovolené“, už definitivně přetekla.

Článek

Sami jsme to zažili. Že občas někdo něco nechá na talíři, je asi normální. Ono totiž nevíte, jestli vám všechno bude chutnat. Občas to uděláme třeba i u running sushi. Nikdo mě nemůže donutit, abych snědla extrémně přesolenou kukuřici nebo omáčku, kde někomu ujela ruka s citronem tak, že jsme se s manželem na sebe šklebili ještě půl hodiny. Ale občas jsou to extrémy.

Oni opravdu existují

Znáte takovou tu historku o paní, co si u stolu otevře kabelku a všechno do ní hrne? Dost možná má uvnitř oddělené kapsy nebo všechno vyložené alobalem. Upřímně, i mně to dodnes zůstává záhadou, přestože jedna taková seděla u jedné hotelové snídaně o dva stoly vedle.

Foto: Pexels

Snídala tam celá rodina a nanosili si toho vážně hodně. A když se zvedali k odchodu, tak ona madam opravdu otevřela velkou kabelu, všechno do ní nahrnula (a vážně jsem si nevšimla, že by to nějak třídila – pečivo, ovoce, zákusky, šlo tam všechno – jen ta míchaná vajíčka na talíři zůstala) a pak všichni zmizeli rychleji než pára nad hrncem. Vypadalo to, že už v tom mají praxi. Rodinka se totiž postavila tak, aby zakryla výhled číšníkovi, a oné paní trvala celá operace sotva pár vteřin. A než jsme stihli zavřít pusy otevřené údivem, vážně byli v trapu.

No a pak jsou i lidé, kteří si toho naberou extrémně hodně – a nechají to tak. Asi je v tu chvíli přepadne nějaký démon, který jim velí ochutnat od všeho a v nemožném množství nebo co. A na takové jsou obvykle hotelová pravidla krátká. V jídelnách sice většinou visí cedule, které prosí hosty, aby neplýtvali, ale ty jim bývají většinou ukradené. Jak to ale vypadá, brzo možná takoví plýtvači tvrdě narazí. A to v Turecku.

Turecko chce s plýtváním zatočit

Rozlehlé stoly plné jídla, kde si člověk nabere, co hrdlo ráčí – tak si většina turistů představuje dovolenou all inclusive v Turecku. Pečivo, polévky, masa, těstoviny, hory ovoce a sladkých dezertů – prostě ráj pro milovníky jídla. Jenže tahle pohádka má i svou stinnou stránku. Obrovská část jídla totiž končí v odpadcích. A turecká vláda má dojem, že už toho bylo dost.

Foto: Pexels

Plýtvání jídlem jako národní problém

Podle nevládní organizace TISVA se v Turecku ročně vyhodí skoro 9 milionů tun potravin. A to je při tamní inflaci a hospodářských problémech pořádná rána.

Do hledáčku se díky tomu dostaly i slavné „Serpme Kahvalt“ – bohaté snídaně, kdy každý dostane patnáct dvacet talířků plných sýrů, džemů, uzenin, zeleniny, ovoce či pečiva. Prostě všeho, co by si hotelový mlsoun mohl přát. Zní to skvěle, že? Nicméně realita je taková, že polovina tohoto jídla stejně skončí v koši. Restauratéři proto navrhují, aby si lidé vybírali sami, co chtějí, místo jednotného servírování. Samozřejmě se ale bojí udělat první krok, protože hotel, který přestane Serpme Kahvalt nabízet jako jeden z prvních, samozřejmě přijde i o klientelu (ve chvíli, kdy bude tento jev častější, už to takový problém podle mě nebude).

A turecká vláda plánuje zajít dokonce ještě dál a ráda by prosadila přechod hotelů na nabídku à la carte – tedy klasický jídelní lístek. Host si vybere, zaplatí a sní to, co má opravdu rád. Ničím se nebude plýtvat, nic se nevyhodí. Argumentuje mimo jiné i tím, že nejde jen o jídlo, ale také o plýtvání energií, prací lidí v kuchyni a o zátěž pro životní prostředí.

Foto: Pexels

Polovina toho, co se servíruje, stejně nakonec skončí v koši,“ nechal se v této souvislosti slyšet restauratér a člen Prezidentské rady pro zemědělství a potravinovou politiku Ramazan Bingol. I on mluví o ideálním uspořádání v podobě à la carte. Jak to však nakonec dopadne, ještě není jasné. Vládní poradci by měli prezidentovi Erdoganovi předložit návrh týkající se dalšího směřování hotelových bufetů (a dalších oblastí plýtvání potravinami) do dvou měsíců.

Podle mě by si s tím opravdu měli pospíšit. Už brzy se totiž začnou ve velkém prodávat zájezdy na příští sezónu – a Turecko, závislé na cestovním ruchu, by se určitě nechtělo potýkat s množstvím zrušených zájezdů ze stran naštvaných turistů, kteří si zaplatili za něco, co nakonec nedostanou.

A jak to máte vy, nedáte na bohaté hotelové snídaně dopustit, nebo by vám nedělalo problém vybrat si každý den jen jedno jídlo z jídelníčku?

Zdroj: Autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz