Hlavní obsah
Jídlo a pití

Tak trochu kyselý přístup k loupání vajec – díky němu si však podrobíte i ta nejnepoddajnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Nejspíš se vám to už také někdy stalo – chystáte přívětivé pohoštění pro hosty, ale vajíčka ne a ne oloupat. Bílek drží na skořápce jako přibitý.

Článek

Nepomůže jemné naťukání skořápky ani úpěnlivé prosby někam na vyšší místa. A pokud vajíčko přece jen bez újmy oloupete (aniž byste s ním vzteky třískli o podlahu nebo ho rovnou odlifrovali do nejbližšího odpadkového koše), je nehezky ďubkované – a připomíná spíš krajinu po nárazu meteoritu…

Copak něco takového můžete servírovat? Samozřejmě, že ne. Ale chlebíček bez vajíčka je takový – no, řekněme, nekompletní. Jako sekaná bez majoránky nebo špička bez likéru. Rozumíme si. Naštěstí není hned třeba házet flintu do žita. S několika triky se dá sváteční pohoštění ještě zachránit – je však třeba na ně myslet předem.

Citronové řešení aneb když kyselost pomáhá

Vaření vajec se zdá být jednoduché: ponoříte je do vroucí vody, počkáte několik minut a voilà. Skutečná výzva však často začíná až po uvaření, tedy při loupání. Zejména čerstvá vejce jsou proslulá tím, že jejich skořápky ulpívají na bílcích opravdu tvrdošíjně .

Tajemství, jak se této kulinářské nepříjemnosti vyhnout, spočívá v plátku citronu. Přidáním plátku čerstvého citronu nebo několika lžiček citronové šťávy do vařící vody dojde k interakci kyseliny citronové s uhličitanem vápenatým ve vaječné skořápce. Tato reakce jemně uvolní vazbu mezi skořápkou a bílkem, což je zvláště prospěšné při práci s čerstvými vejci. Výsledek? Skořápka snadno sklouzne a zachová hladký, neporušený povrch vařeného vejce. Vyzkoušeno osobně asi na tisíci kusů – funguje to prakticky vždycky (a sem tam nějaký nepodarek si holt dám na svačinu, že jo).

Vědecké poznatky o skořápce: Proč vejce praskají a jak tomu zabránit?

Další častou hádankou v kuchyni je záhada praskající vaječné skořápky. Je to známý a frustrující pohled: dáte vařit vejce a po několika minutách se vrátíte a zjistíte, že jedno, ne-li několik vajec prasklo a jejich bílek vytéká do vody. Nejenže to kazí estetický dojem z dokonalého vařeného vejce, ale znamená to také uklízení nepříjemného nepořádku.

Hlavním viníkem tohoto neštěstí je teplotní šok. Když jsou vejce přenesena z chladničky přímo do vroucí vody, náhlá změna teploty způsobí, že se skořápka rychle rozpíná, což vede k prasknutí. Abyste tomu předešli, můžete si osvojit dva jednoduché postupy:

  • Vejce skladujte při pokojové teplotě: Přestože mnozí lidé uchovávají vejce v lednici, lze je bezpečně skladovat při pokojové teplotě do cca 18 °C. Tím se sníží teplotní gradient při vaření, což snižuje pravděpodobnost prasknutí. Ale pozor – nesmíte přitom porušit chladicí řetězec. Pokud si je sami nasbíráte z kurníku nebo donesete od farmáře, je to v pořádku. A pokud byste chtěli takhle skladovat vejce už jednou zachlazená třeba v obchodě, byli byste nejspíš jejich výdrží velmi nepříjemně překvapeni.
  • Předehřátí vajec: Pokud musíte vejce uchovávat v chladu, vyjměte je přibližně 30 minut před vařením. Vejce tak postupně dosáhnou pokojové teploty, čímž se sníží riziko teplotního šoku.

Pamatujte, že při vaření mohou někdy i ty nejmenší úpravy přinést ty nejúžasnější výsledky, nastudování „kuchařské latiny“ se tak opravdu vyplatí věnovat pár minut navíc.

Zdroj: autorský text s upřesněním informací ze zdrojů:

https://vikend.hn.cz/c1-55323060-jak-uvarit-vejce-aby-nepopraskala-a-dobre-se-loupala

https://magazin.recepty.cz/clanky/jak-skladovat-vajicka-do-dveri-v-lednicce-nepatri-96.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz