Hlavní obsah

Vejce pomažte olejem, vydrží vám až 3× déle – funguje to i na ta z obchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Prodloužení trvanlivosti vajec je tématem, které zajímá mnoho lidí, zejména proto, že ceny potravin stále rostou.

Článek

Metoda potírání vajec olejem, která prodlužuje jejich čerstvost, je zajímavým a praktickým řešením – jak na ni

Věda o uchovávání vajec

Vaječná skořápka není pevná bariéra, ale porézní struktura, která obsahuje až 7 000 až 17 000 drobných pórů. Tyto póry jsou nezbytné pro přežití embrya a umožňují mu dýchat. Zároveň však činí vajíčko zranitelným vůči vnějším faktorům. Do těchto pórů může pronikat vzduch a bakterie, což vede ke zhoršení kvality a čerstvosti vajíčka.

Když však vejce potřete tenkou vrstvou oleje, tyto póry účinně uzavřete. Tato bariéra napodobuje přirozený ochranný povlak vejce, který se při komerčním čištění často smývá. Umělým obnovením této vrstvy se výrazně omezí přístup vzduchu a bakterií, čímž se zpomalí rychlost kažení a prodlouží se trvanlivost vajec – a to až 3krát (vejce vám tak v lednici vydrží až 3 měsíce, oproti standardní měsíční úložné době). K tomuto účelu poslouží jakýkoli olej rostlinného původu, nanesený v tenké, rovnoměrné vrstvě. Tato vrstva účinně uzavře póry, sníží ztrátu vlhkosti a zabrání přístupu vzduchu a bakterií do vejce.

Osvědčené postupy pro skladování vajec

Přestože mnoho chladniček má ve dveřích speciální přihrádky na vejce, je lepší je umístit na police uvnitř. Teplota na dveřích více kolísá kvůli jejich častému otevírání a zavírání, zatímco vnitřní police nabízejí stabilnější a chladnější prostředí. A podle mých zkušeností – čím dál vejce na poličku umístíte (tedy myšleno hlouběji), tím lepší bude výsledný efekt.

  • Originální skladování v kartonu: Vejce je vhodné skladovat v původním kartonu. Karton je chrání před absorbováním silných pachů a chutí z jiných potravin a zabraňuje ztrátě vlhkosti.
  • Orientace: Vejce skladujte špičatým koncem dolů. Tato poloha udržuje žloutek ve středu a mimo vzduchovou komoru a porézní skořápku, čímž se snižuje riziko kontaminace a ztráty vlhkosti.
  • Zamezení výkyvům teploty: Udržujte v chladničce stálou teplotu. Časté změny mohou vést ke kondenzaci vlhkosti na vejcích, což podporuje růst bakterií.

Zdroj: autorský text s upřesněním informací ze zdrojů:

https://varimedobroty.cz/skladovani-vajec-potrenych-olejem-prodlouzi-jejich-trvanlivost/

https://adbz.cz/hobby/proc-potrit-vejce-olejem/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz