Hlavní obsah
Móda a trendy

Česká olympijská kolekce je povedená. Nelíbí se jen zapšklým kritikům

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ibex73, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Česká olympijská kolekce budí pozornost. Zatímco v zahraničí kolekci českých sportovců chválí, doma autor schytává těžkou kritiku. Je smutné, že množství Čechů zaspalo dobu a nedokáží ocenit progresivní módu odpovídající 21. století.

Článek

Pochod při zahájení olympiády je každoročně velkou událostí. Letos je však speciální a ještě důležitější než kdy dříve. Olympijské hry se totiž konají v samotné mekce módy, tedy v Paříži. Kromě sportovních výkonů tak budou chtít Češi zaujmout svět i svým outfitem. A mají k tomu nakročeno velmi slibně. Za českou kolekcí totiž stojí mladý a svěží návrhář Jan Černý, který se nebál experimentovat. Kolekce je inovativní, výrazná a má šmrnc. Jednoduše odpovídá nejmodernější současné móde.

Kritika je český národní sport

Češi mají pocit, že všemu rozumí nejlépe, a i když o daném tématu nic neví, potřebují se alespoň vyjádřit. Ať už je to sport, politika nebo cokoliv jiného. Aktuálně je to móda. Kolekci návrháře Černého tak zkritizovali do poslední nitky. Na sítích se ozývalo, že budeme za kašpary, posměšky o hastroších v županu nebo že pláště vypadají, jako kdyby je děti pomalovaly na výtvarce. Vůbec bych se přitom nedivil, kdyby sami kritici nosili ponožky v sandálech a vytahané tepláky.

Módní návrháři však s podobnými reakcemi v české společnosti bohužel musí počítat. Tvrdá vlna kritiky se totiž rozezněla i v roce 2012, kdy u veřejnosti vyvolaly pobouření pro změnu zářivě modré gumáky na olympiádě v Londýně. Co na tom, že světoví módní kritici tento set naopak chválili. Češi v hospodě u piva mají pocit, že se vyznají lépe.

Foto: 2010_Olympic_Winter_Games_Tabercil, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Nadávání na olympijskou kolekci je už pravidelným zvykem. Český národ je prostě jako brouk Pytlík - má pocit, že rozumí všemu.

I letos je ze zahraničí slyšet uznání

Tak jako v Londýně, i letos domácí kritika kontrastuje se zahraniční chválou. Na instagramovém účtu olympiády se dokonce česká kolekce dostala mezi 7 nejzajímavějších. Zahraniční komentátoři vyzdvihují spojení národní hrdosti, inovativního designu a špičkové módy. Jde o obrovský úspěch, protože Česko dokázalo uspět v konkurenci 200 zemí z celého světa.

Je proto dobře, že se módní návrháři nebojí improvizovat, i když zřejmě čekají, co bude doma následovat. I Jan Černý mohl jít jednodušší cestou. On ale učinil opak a nebál se experimentovat. Na kritiku tak musel být připravený, protože obzvláště v tak odvážných projektech se konzervativním zpátečníkům prostě nejde zavděčit. Reakce ze zahraničí ale dokazují, že svůj úkol splnil na jedničku.

Nejdůležitější je pohled sportovců

Podle ohlasů v médiích jsou z nové kolekce převážně nadšení i sami sportovci. A to je nejdůležitější, když oni sami budou tyto outfity oblékat. Právě jejich názor spolu se zahraničními ohlasy dokazuje, že se kolekce povedla.

Názor pivních kritiků je naopak jen bezvýznamným výkřikem do tmy. Tito věčně nespokojení Češi by se však mohli naučit také chválit, nejen vše ničit negativními reakcemi. Že něco není můj styl totiž ještě neznamená, že se nejedná o kvalitní designérský kousek.

Zdroje:

https://www.denik.cz/ostatni_sport/olympijske-hry-pariz-2024-kolekce-moda-kritika.html

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/sport-olympiada-casti-cechu-vadi-olympijska-kolekce-navrharka-pockejme-si-na-kamery-255871

https://www.iglanc.cz/modni-trendy/olympijska-kolekce-jan-cerny-koupit-obleceni-galerie/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz