Hlavní obsah
Sport

Fotbalisté Sparty přejeli Baník a titul mají zaslouženě téměř jistý

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bochemian, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Fotbalová Sparta i v této sezóně ukázala, že je nejlepším fotbalovým týmem v české lize a zaslouženě ji vede. Vypadá to, že titul už jí nikdo nevezme. Slavia naopak potvrdila špatnou formu a bodovou ztrátu už nedožene.

Článek

Pražská Sparta po remíze v derby pražských S zvládla i další krok k ligovému titulu. Tentokrát už to ale byla jen formalita. Průměrně hrající Baník bez zaváhání porazila na svém stadionu 2:1. Letenští tak navýšili bodový náskok na druhou Slavii na sedm bodů, která má k dobru středeční zápas s Plzní.

Sparta byla aktivnější a Baník převálcovala

Sparťané vstoupili do utkání s Baníkem velmi aktivně a hned od začátku byla iniciativa na jejich straně. Hostům prakticky nic nedovolili, ale sami se po dlouhou dobu také nedokázali prosadit. Baník už dlouho patří k fotbalovému podprůměru a se Spartou to jen dokázal. Letenští se ani nezapotili a Birmančevič jim po půlhodině hry z dorážky zařídil vedení.

Hostům se z rohového kopu podařilo v 54. minutě vyrovnat. Frydrych nůžkami překonal sparťanského gólmana, který byl proti střele absolutně bezmocný. Tento gól ukázal nejslabší místo Sparty, což je brankář Vindahl. V lize nijak nezáří a Spartu až na výjimky nedokázal podržet. Nejdůležitější moment přišel, když byl za zastavení jasné gólové akce domácích vyloučen Kpozo. Baníku tím podepsal ortel, protože tým jako Sparta takové příležitosti bez zaváhání využívá.

Foto: User:Darwinek, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Baník vždy vynikal zejména fotbalovými chuligány, sportovně ale patří k horšímu průměru. Pro Spartu nebyl ohrožením

Letenští nemají v lize konkurenci

Rozdíl v kvalitě mezi oběma týmy byl obrovský a vyloučením Kpoza se ještě znásobil. Sparťané také trestali hned vzápětí, když se opět prosadil Birmančevič. Sparta v utkání zcela dominovala a tým úrovně, jaké je Baník, ji nemohl ohrozit. Dá se říct, že titul už Sparta téměř s jistotou získá. Žádný lepší fotbalový tým totiž v současné době v Česku není. Stačí se podívat na situaci v tabulce, protože ta mluví sama za sebe.

Zpackaný ročník se tentokrát opakovat nebude

Zoufalí fanoušci Slavie stále naivně doufají, že se ještě situace v čele tabulky změní a na titul dosáhnou sešívaní. To je však v současné situaci a formě Slavie zcela nereálné. Pamětníci z řad slávistů si dodávají naděje ročníkem 2007/2008, kdy Sparta totálně nezvládla rozhodující zápas a titul si nechala utéct. Odstartoval to zkrat tehdejšího kapitána Sparty Tomáše Řepky. Po navazující sérii selhání se nakonec ze zlata radovali v Edenu.

Foto: Вячеслав Евдокимов, CC BY-SA 3.0 GFDL, via Wikimedia Commons

Pražská Slavia bude místo myšlenek na titul muset řešit spíše osud trenéra Trpišovského, který působí dojmem, že už týmu nemá co dát

V letošním ročníku je ale situace v tabulce zcela odlišná a podobný scénář je vyloučený. Trenér Brian Priske sice po sobotní remíze se Slavií odmítal tvrdit, že je hotovo, bylo to však dle mého názoru jen ze slušnosti k soupeři. Neměl zapotřebí Slavii ještě víc ponížit, vždyť stačilo, že si právě prohrála titul a její hráči to moc dobře věděli. Šance, že by Sparta o titul přišla sice existuje, ale pouze hypotetická. Reálná není ani trochu.

Anketa

Přejete Spartě obhajobu titulu ve Fortuna lize?
Ano
77,3 %
Ne
22,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 220 čtenářů.

Zdroje:

https://www.fortunaliga.cz/

https://www.sport.cz/clanek/fotbal-ceska-1-liga-sparta-saha-po-titulu-proti-bude-banik-bojuje-se-i-o-ctvrte-misto-5028222

https://www.sport.cz/clanek/fotbal-ceska-1-liga-memento-blikanec-spartu-strasi-vzpominka-na-sestnact-let-stary-kolaps-5028268#dop_ab_variant=0&dop_id=5028268&dop_req_id=qrBKXtFVTYE-202405142116&dop_source_zone_name=sport.web.nexttoart

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám