Hlavní obsah
Aktuální dění

Nenávist, kterou Trump zaséval, se obrátila i proti němu samotnému

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Gerd Altmann, CC0, via Wikimedia Commons

Donald Trump byl cílem pokusu o atentát. Sám má přitom zálibu v šíření nenávisti, často mluví o mstě a jeho slovník je plný agrese. Útok ukazuje, že nenávist se nevyhýbá ani těm, kteří ji do společnosti vnášeli.

Článek

V první řadě je samozřejmě nutné útok odsoudit. V demokratické společnosti není pro násilí v politice místo. Pokus o atentát na Donalda Trumpa však vypovídá o tom, že vidíme hluboce rozdělenou americkou společnost. Velkou měrou se na tom podílel podílel sám Trump, ať už svým politickým jazykem nebo rétorikou. Možná proto se mi ihned při zprávách o střelbě vybavil útok na Kapitol. Trumpova rétorika totiž byla potenciálním zdrojem inspirace či útěchy pro kohokoli, kdo jedná na základě dlouholetého přesvědčení o bigotnosti a nenávisti.

Trump svou politikou podporoval nárůst xenofobie

Podle americké stanice ABC News bylo odhaleno nejméně 54 trestních případů, kdy byl Trump zmiňován v přímé souvislosti s násilnými činy, hrozbami násilí nebo obviněními z napadení. K násilí přispíval především svou agresivní protiimigrační politikou, což způsobilo nárůst xenofobie v zemi. Například Mexičany nazval násilníky a zločinci.

Trump se v této své agresivní rétorice zaměřoval také na muslimy, syrské uprchlíky, Afričany, barevné kongresmanky, černošské sportovce protestující proti rasové nerovnosti nebo i bývalého prezidenta Baracka Obamu. Že se tyto projevy odrážely ve společnosti dokazuje i fakt, že za Trumpova prezidentování narostly na intenzitě zločiny z nenávisti. Jedním z případů byl střelec v texaském El Pasu, který zabil přes 20 lidí. Předtím sepsal manifest, jenž mluví o nutnosti reagovat na „hispánskou invazi do Texasu“. Trump se jen pár dní předtím nechal slyšet, že jeho rétorika lidi spojuje.

Foto: TomStar81, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Masakr v El Pasu ukázal, jak nebezpečné může být podněcování nenávisti vůči imigrantům. Na tom se přitom podílel i Trump. Životem zaplatilo 23 lidí.

Běloch v Gainesville na Floridě pro změnu nečekaně udeřil do hlavy latinskoamerickou obsluhu čerpací stanice a na záznamu z kamery bylo slyšet, jak útočník řekl: „Tohle je za Trumpa.“ V dalším případu, když policie vyslýchala muže ze státu Washington kvůli jeho výhrůžkám zabitím místního muže syrského původu, podezřelý policii řekl, že chce, aby oběť „vypadla z mé země“, a dodal: „Proto mám rád Trumpa.“

Burcování davu před útokem na Kapitol

Trump je spojován i s podílem na naprosto bezprecedentním útoku na Kapitol 6. ledna 2021. Tehdy dav Trumpových příznivců narušil schůzi Kongresu k výsledkům prezidentských voleb. Trump své přívržence podněcoval k útoku svým projevem, kdy těsně před vypuknutím chaosu burcoval stoupence a opakoval výmysly o tom, že jeho volební porážka byla důsledkem volebních podvodů. Jak toto davové šílenství skončilo dnes už víme.

Během 3 let po událostech skončilo u soudu 1230 účastníků nepokojů, z nichž asi sto sedmdesát lidí bylo odsouzeno porotami či soudci a přes 700 obviněných uzavřelo dohodu o vině a trestu. Z přibližně 750 trestů šlo téměř ve dvou třetinách o trest vězení, a to od několika dní až po 22 let. Nejhorší je však další bilance, podle které bylo zraněno více než 50 příslušníků policejní ochrany Kongresu a metropolitní policie a jeden z nich dokonce zemřel.

Foto: Tyler Merbler from USA, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Byl to právě Donald Trump, kdo burcoval své příznivce před útokem na Kapitol. Agresivní dav pak nešel zastavit a uchýlil se k násilí.

Kolotoč nenávisti je nutné zastavit

Je potřeba, aby politické elity včetně Donalda Trumpa převzaly odpovědnost za své činy a slova. Jinak hrozí, že si kultura nenávisti a rozdělení, kterou někteří politici vědomě nebo nevědomě podporují, vyžádá další oběti. Sám Trump z atentátu vyvázl téměř bez zranění. Zaplatili však jiní. Zabit byl jeden divák a další dva utrpěli vážná zranění.

Čin atentátníka si zaslouží jen hluboké opovržení. Měl by to však být velký vykřičník také pro Donalda Trumpa, aby si konečně všimnul, že jeho nenávistné projevy se můžou otočit proti jemu samotnému. A tak by i on měl rezignovat na předvolební útoky a naopak podporovat hodnoty jako jsou empatie, porozumění a respekt. Pomůže tím ochránit životy ostatních, tak jako i ten svůj.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz