Hlavní obsah
Finance

Platba kartou by měla být samozřejmostí. Hotovost je přežitek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor/ka fotografie: Ivan Samkov, Pexels

Snaha ukotvit ústavně právo platit hotově je stejně absurdní, jako když konzervativci do Ústavy protlačili právo bránit se zbraní. Naše ústava opravdu nemusí řešit úplně všechno. Placení v hotovosti je navíc za zenitem a časem zmizí úplně.

Článek

Určitě jste to už zažili. Spěcháte, chcete si koupit jen něco k pití, kávu nebo sendvič, máte připravenou kartu, abyste mohli zaplatit co nejrychleji a před vámi někdo platí hotově. Buď má moc velké bankovky a obsluha nemá zpět, nebo naopak platí drobnými a obsluha se nemůže dopočítat. V obou případech to zdržuje obsluhu a vás taky. V ještě horším případě daný podnik vůbec karty nepřijímá, a tak místo s kávou odcházíte s prázdnou.

Povinné přijímání hotovosti by bylo návratem do minulosti

V současnosti u náš platí právní úprava, že „každý je povinen přijmout tuzemské mince a bankovky bez omezení…“ (zákon č. 136/2011 Sb., o oběhu bankovek a mincí a o změně zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů). Jedinou výjimkou jsou bankovky a mince neplatné a pakliže je v jedné platbě použito více než 50 tuzemských mincí.

V praxi se ale běžně setkáváme s tím, že třeba na hudebních festivalech lze platit jen nabitým náramkem či kartou. Je to z praktických důvodů – ve frontách na akci s desítkami tisíc lidí to hotově nejde, to by se svého jídla a pití většina lidí nedočkala. Návštěvníci jsou na to upozorněni předem, takže si nikdo nemůže stěžovat.

Foto: Pexels

Kdo má zkušenost s kapsáři na koncertech, ten hotovost nemůže obhajovat. Konzervativní myšlení ale u některých převažuje nad rozumem.

Obchodníci, kteří neberou karty, škodí nejvíce sami sobě

Někteří obchodníci karty odmítají s tím, že banky chtějí příliš vysoké poplatky. Člen představenstva Hospodářské komory Luboš Kastner k tomu pro Český rozhlas Plus uvedl: „Když se podívám na data, obchodník, který akceptuje bezhotovostní platby, má v českém průměru v gastronomii o 15 procent vyšší tržby. To znamená, že možnost akceptace karty mi přináší vyšší tržbu, potažmo když odpočtu procenta, tak mi přináší i vyšší zisk. Ve městech to je samozřejmě citelnější než někde na periferii nebo v horách.“

Platby v hotovosti znamenají práci navíc. A svým způsobem i riziko. S tržbou musí každý den někdo dojet do banky, ráno naopak je zase třeba zajistit dostatek různých bankovek a mincí, aby bylo co vracet. A pokud lidé platí jen velkými bankovkami, jezdí se do banky i několikrát za den. Existuje také možnost, že se někdo pokusí zaplatit bankovkou falešnou. Zejména brigádníci v turistické sezóně je nemusí vždy poznat. Tohle všechno při platbách kartou odpadá. Stačí terminál a naprostá většina plateb už dnes probíhá bezkontaktně a velmi rychle.

Foto: Pexels

Platba kartou může obchodníkům přinést vyšší zisk a odstranit rizika spojená s hotovostí. Oběma stranám navíc ušetří čas.

Placení kartou je lepší i pro zákazníky

Vedle rychlosti mají platby kartou ještě celou řadu dalších výhod. Kartu si lze nahrát do mobilu, který je zabezpečený otiskem prstu, takže ani při ztrátě nebo odcizení ji nelze zneužít. V internetovém bankovnictví si každý může nastavit limity plateb podle svých potřeb a tím opět kartu zabezpečit proti zneužití. V případě okradení lze kartu zablokovat nonstop telefonicky a většina bank nabízí i možnost jejich pojištění.

Nejen u kreditních, ale také u řady debetních karet lze využívat různé výhody, například cashback, tedy že se část peněz při nákupu u vybraných obchodníků vrátí zákazníkovi zpět na účet, nebo na některý spořící produkt, například na penzijní spoření. Ročně to mohou být až tisíce korun. Jiné karty zase nabízejí třeba prodloužené záruky zboží, které kartou zaplatíte, pozáruční servis spotřebičů, cestovní pojištění a další služby související s cestováním.

Foto: Autor/ka fotografie: Tima Miroshnichenko: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/ruka-ipad-tablet-tableta-4841739/

Platební karta už dávno není jen prostředek k placení. Její kritici však výhody nechtějí vidět a slepě obhajují hotovost.

Hotovost je za zenitem

Doby, kdy musel mít člověk u pasu značně naditý měšec, aby byl brán vážně, jsou dávno pryč. Dnes může mít dost peněz i ten, který na to nevypadá. Zatímco tisícovky v peněžence dříve nebo později přilákají zloděje, jedna karta v mobilu o stavu vašich financí nikomu nic neřekne. Samozřejmě, pokud se sami nebudete svými penězi chlubit.

Nucení hotovosti jako povinnosti je absurdní. Teď sice ještě existují lidé, kteří s kartami neumí pracovat, ale ti postupně odcházejí. Mít kartu je prostě normální a platit s ní snadné. Politici, kteří si berou hotovost jako štít proti modernímu světu, nechtějí prospěch svých voličů. Chtějí jen nalákat hlasy těch, kteří se brání jakémukoli pokroku a nechají si namluvit kdejaký nesmysl. Proč tím ale chtějí otravovat život i těm ostatním? Pokrok nejde zastavit ani kvůli populistům.

Zdroje:

Weby bank vydávajících karty

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz