Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Bojíte se říct si o vyšší mzdu? Tak si ji asi nezasloužíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tom Pumford (Unsplash)

Pro některé lidi je jednodušší brečet místo toho, aby si začali vážit sami sebe.

Máte pocit, že si vás zaměstnavatel vůbec necení, jelikož vám ne a ne přidat? Proč by taky měl. Člověk bez sebevědomí pro firmy není přínosem.

Článek

Václav Klaus měl občas i pravdu

Náš bývalý prezident se zálibou v drahých perech toho v posledních deseti letech navykládal hodně, jednu perlu za druhou. V něčem se tak úplně ale nesekl, a to, když v roce 2018 reagoval na nízké mzdy českých pracovníků. Tehdy řekl, že jsou vyšší mzdy nesmysl a Češi si je nezaslouží.

A je to tak. Dnešní zaměstnavatele už nezajímá jen to, jestli zvládnete hákovat 8 hodin denně 5 dní v týdnu. Zvlášť (ale nejen) u bílých límečků se dneska cení hlavně lidský kapitál. Ten zahrnuje zdravé sebevědomí, schopnost vést tým lidí, prosazovat dobré nápady. Přijde vám jako dobrý nápad to, že byste měli víc peněz? Tak si to, sakra, prosaďte!

Chce to sebereflexi

Práce vám jde od ruky, za poslední měsíce jste se toho spoustu naučili a při rozpravě s nadřízeným se vám dostane poděkování. Co vám v tuto chvílí brání v tom, říct si o víc peněz? To, že si sami nevěříte, díváte se na sebe jen kriticky a neumíte se sami ohodnotit. Přesně to je ale to, co od vás zaměstnavatel chce.

Chcete snad do konce života dělat ty samé úkoly pořád dokola? Jak má nadřízený vědět, že byste časem povýšili na jinou pozici, když si teď neumíte říct ani o pár korun navíc?

Co se honí v hlavě manažera

Možná máte pocit, že odvádíte dobrou práci a jste přínosem pro byznys. A možná je to skutečně tak. Pokud ale váš nadřízený nedostane popud k tomu, že byste chtěli víc peněz, pomyslí si, že jste člověk bez ambicí. Tichá puťka poslušně dřepící za svým počítačem. Na takového člena týmu se může obrátit při rutinních úkolech. Jakmile se ale bude rozhodovat koho povýší nebo komu zvýší mzdu, rozhodne se pro Marušku, která sedí vedle. Ta je sice ve firmě kratší dobu a neumí toho tolik, každopádně otevřeně komunikuje a ukazuje, že má sebevědomí a drive.

Naopak, když si o víc peněz řeknete, manažer si začne klást otázky typu „co když dostal nabídku jinde?“

Zaměstnavatel ví, že vám může dát víc

Neexistuje žádná pozice, na kterou byste nastupovali s tím, že současná mzda je to maximum, na které můžete dosáhnout. Firmy určují mzdy podle situace na trhu. Kolik za danou pozici zaplatí ostatní firmy v oblasti, tolik nabídnou bez ohledu na to, že sami mají budget vyšší.

Počítají s tím, že kvalitní zaměstnanec s kapitálem takovým, jaký nemůžou postrádat prostě přijde a řekne si o víc. Proto mají rezervu. Tak si přestaňte stěžovat na to, jak je váš šéf zlý a ozvěte se. Nebo snad peníze nepotřebujete?

Zdroje

1) Vyšší mzdy jsou nesmysl, Češi si je nezaslouží, řekl exprezident Klaus, https://www.e15.cz/domaci/vyssi-mzdy-jsou-nesmysl-cesi-si-je-nezaslouzi-rekl-exprezident-klaus-1347868

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz