Hlavní obsah
Aktuální dění

Co odhalí pramínek vlasů: Trapnost kolem drogového skandálu brněnské ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ČTK

JUDr. Markéta Vaňková - Brněnská primátorka

Nuda v Brně? Ta se současným vedením zaručeně nehrozí. Primátorka Markéta Vaňková má „na krku“ pořádný problém s bílým práškem.

Článek

Brněnským magistrátem otřásá drogový skandál

Na internet unikl kontroverzní snímek. Hlavní roli na něm hraje brněnská primátorka Markéta Vaňková se svým náměstkem Robertem Kerndlem. Zdatně jim na snímku „sekundují“ srolovaná bankovka a podezřele vyhlížející bílý prášek.

Fotografie se začala šířit na sociálních sítích, ale kauza nemohla nechat v klidu ani celostátní média. A to včetně těch takzvaně seriózních. Je to, co jsme viděli, skutečně tím, co si myslíme, že jsme viděli? O tom, že v české politice „jede“ kokain se tak teď mluví zcela otevřeně.

A konkrétně v brněnských kuloárech se to jen hemží zvěstmi o  mimořádně divokých párty, na kterých se vyskytují špičky ODS. O tom, že na večírcích pro polickou smetánku vydatně „sněží“, si vypráví celé město.

Vaňková, mimochodem taktéž ze stáje ODS, nejprve inkriminovaný snímek označila za fotomontáž. Když to ale začalo vypadat, že veřejnost dění na brněnském magistrátu jen tak zajímat nepřestane, raději připustila, že fotografie by být pravá mohla.

Co umí zjistit testy na drogy

Vaňková společně se svým náměstkem také absolvovali testy na přítomnost drog. Háček tkví v tom, co tímto gestem vlastně veřejnosti chtěli dokázat. Ani testy nejsou vysloveně průkazné. Konkrétně přítomnost kokainu se dá z moči vyčíst v průměru cca 3 až 5 dní, zatímco z krve maximálně po dobu cca 5 hodin. Takzvané metabolity mohou být kromě krve a moči přítomny i ve vlasech.

Jak dlouho je možné z testu přítomnost drog rozeznat, to je samozřejmě individuální. A závisí to mimo jiné do značné míry i na rychlosti metabolismu. Platí však, že většina návykových látek zůstává v těle několik dní po posledním užití.

Lze tak čekat, že jedinec, který se podobné testy chystá podstoupit, návykovou látku jednoduše neužije. Alespoň pokud si tedy nepřeje být přichycen přímo při činu.

Jistým řešením by mohl být odlišný typ testů, a to ty prováděné právě z vlasů. V takovém případě je možné zjistit užívání drog i zpětně, a to za delší dobu. Detekovat a rozlišit lze tímto způsobem uživatele pravidelné i ty příležitostné nebo jednorázové. Problém spočívá hlavně v tom, že se podobné testování běžně neprovádí. Na tyto specifické testy přichází řada pouze v v případě, kdy je výsledek testování zapotřebí při vyšetřování závažných trestných činů.

Dokáže Vaňková své selhání přiznat?

K ničemu podobnému zde nejspíše nedošlo. Jako veřejný činitel by však Markéta Vaňková měla jednoznačně jít příkladem. Její chování lze označit za morálně nepřijatelné. Pokud už se takového činu dopustí, jednoznačně lze říci, že je z tohoto hlediska nutné se ke kauze postavit čelem.

V takovém případě je nutné, aby se ke svému selhání primátorka postavila otevřeně a také se za něj veřejně omluvila. K tomu však zatím nedošlo. Vaňková i Kerndl se kromě podstoupeného testu zatím obklopili hradbou mlčení.

Snímek se řešil i na společném zastupitelském klubu ODS a TOP 09 a  poté mezi spolustraníky na oblastní radě Brno-město. Političtí souputníci, však, světe div se, Kerndla i Vaňkovou rovněž podrželi. Jak upozornil server Novinky, vysvětlení je považováno za dostatečné a od obou drogových provinilců se nečeká ani rezignace. Jediná věc, kterou však použité testy dokazují je, že daní politici zvládli pět dnů bez drog, tak proč paní Vaňková neposkytne pramínek vlasů, který by odhalil, zda v posledních třech měsících fungovala na drogách? Bez něj si opravdu nemyslím, že je k čemu gratulovat, a co vy?

Zdroje

2) Jak funguje drogový test z vlasů: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325013

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz