Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ekologický úděl a snížení uhlíkové stopy: Divné důvody pro menstruační kalíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Monika Kozub (Unsplash)

Menstruační kalíšek snadno vyměníte ve sprše.

Nepřesvědčily vás k vyzkoušení menstruačního kalíšku normální důvody? Pojďme se podívat na pět divných důvodů.

Článek

Tradičním menstruačním pomůckám jako jsou tampóny nebo vložky už dávno odzvonilo. Na scénu přichází moderní menstruační pomůcka, která ve všech bodech zastíní všechny ostatní hygienické potřeby – menstruační kalíšek. Pro používání menstruačního kalíšku existuje mnoho důvodů, ať už je to ušetření peněz, chránění matky přírody nepoužíváním těžko recyklovatelných materiálů nebo důvody hygienické. Jaké jsou ale ty divné důvody pro používání menstruačního kalíšku a proč je vhodný i pro vás?

Co to kalíšek je a proč je lepší než vložka a tampon dohromady?

Menstruační kalíšek je znovupoužitelná silikonová menstruační pomůcka ve tvaru malého zvonečku, která funguje na bázi podtlaku-kalíšek přeložíte, umístíte a on se sám přisaje a sbírá tak menstruační krev. Velkou výhodou kalíšku je, že ho můžete používat mnohem déle než ostatní hygienické pomůcky-až 12 hodin. To není jedinou výhodou a důvodem pro jeho používání. Jak již bylo zmíněno, znovupoužíváním jedné pomůcky šetříte přírodu, protože použité vložky a tampony jsou jen těžko recyklovatelné.

Navíc jsou mnohem hygieničtější než ostatní pomůcky. Ze zkušenosti zprostředkované ženami kolem vím, že používáním vložek se oblast rozkroku lehce zapotí a po delší době může vznikat i nepříjemný zápach. Pro citlivější ženy navíc může způsobovat chemie obsažená v těchto pomůckách i nepříjemné svědění, či může porušováním sliznice vést až k zánětu močového měchýře, který často přechází v zánět ledvin. Což nejsou opomenutelné potíže. Každá žena se během svého života minimálně jednou setká s kvasinkovou infekcí. Většina z nás tedy ví, že to není záležitost zrovna příjemná, málokterá žena ale ví, že infekci může způsobit právě používání vložek nebo tampónu. Ze začátku je možná zavádění složitější (asi stejně jako když jsem se snažila si zavést tampón) ale jako se vším-je to jen o cviku. Nyní ani nevím (na rozdíl od vložky nebo tampónu), že kalíšek mám a mohu s ním tak pohodlně sportovat bez strachu z protečení nebo ze zápachu.

Pojďme se podívat na ty divnější důvody:

Je vždy po ruce

Pokud nepoužíváte menstruační kalíšek, musíte tahat ne zrovna malou taštičku, ve které máte nejrůznější menstruační pomůcky, jako jsou tampóny nebo vložky. Navíc v ní často máte i vlhčené ubrousky (vložka může protéct), náhradní kalhotky a dezinfekci. Často se mi stává, že taštička zabírá místo v batohu nebo kabelce.

Někdy naopak došlo k domu, že jsem si pomůcky zapomenete, když je samozřejmě nejvíce potřebujete. U menstruačního kalíšku se to nestane. Kalíšek máte v malém pytlíčku nebo v malé krabičce a obojí se pohodlně vleze i do menší kabelky. Nemusíte se tak stresovat s tím, že snad něco zapomenete doma, protože máte kalíšek pořád po ruce.

Stačí ho vyměnit pouze jednou za 12 hodin

Během menstruace žena běžně spotřebuje 3-5 vložek denně, často i celé balení. U kvalitnějších vložek tak šplhají náklady a vy se musíte stresovat s tím, jestli už si tedy vložky vyměnit, nebo si ji vyměnit zapomenete a dojde k úniku a nepříjemným situacím. Velkou výhodou menstruačního kalíšku je, že ho stačí vyměnit 2× za 24 hodin. Určitě vás napadlo: Jak si ho budu měnit? Co když mi ta krev vyteče a krev se dostane na oblečení? To je ale velký omyl. Kalíšek si jednoduše ráno nasadíte a jak přijdete z práce nebo ze školy zase v pohodlí domova vyměníte.

Je šetrný k vašemu tělu

Tampón je sice pohodlnější než vložka, ale zaváděním do těla porušuje a vysušuje sliznici. Dokonce na ní vytváří drobné trhlinky a kousky tampónu se zachytávají na sliznici a dál ji dráždí a porušují. Což může způsobovat další zdravotní problémy. Menstruační kalíšek je vlastně vytvořený z obdobného materiálu jako je dětský dudlík, takže je k vašemu tělu šetrný a vy se nemusíte ničeho bát.

S kalíškem se nemusíte bát úniku

Jak již bylo řečeno, kalíšek uvnitř vytvoří menší podtlak a krev se sbírá do něj. Navíc je dostatečně hluboký i pro ženy, které krvácejí silněji. Nehrozí tedy, že byste protekla, jako se může stát u nacucaného tampónu nebo vložky. Není potřeba se tedy s ničím stresovat a vy se můžete věnovat aktivitám, které vás opravdu baví.

Žádné obavy při intimnostech

Žádný zápach, žádná nečistota ani nepříjemné svědění-to u kalíšku rozhodně nehrozí. Nemusíte se tak stresovat a v klidu si užívat intimnosti s vaším partnerem. Partner sám ani nepozná, že menstruaci máte.

Nevypadává při návštěvě toalety

Určitě vás napadlo: Co když půjdu na záchod a kalíšek mi vypadne? To je ale opravdu málo pravděpodobné. Kalíšek správně nasazený vytvoří takový podtlak, že k jeho vypadnutí nebo úniku krve nemůže dojít, pokud sama nebude chtít-pokud jej nestlačíte, přerušíte podtlak a sama vytáhnete.

Návštěva toalety s vložkou navíc příjemná není. Nestresuje Vás, že Vás někdo uslyší, jak si vložku měníte? A co s takovou vložkou, pokud na toaletě zrovna není koš? To všechno u kalíšku odpadá.

Právě jsem vám popsal klasické, i trochu divné důvody pro používání kalíšku. Na co tedy ještě čekáte? S menstruačním kalíškem můžete snížit svoji uhlíkovou stopu i vy!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz