Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hraní si na vojáčky: Mějte rozum, střelné zbraně do slušné společnosti nepatří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Specna Arms (Unsplash)

Stát se strojem na zabíjení je sen mnoha mladých chlapců, většina z nich dospěje a dostane rozum.

Bůh stvořil člověka a Samuel Colt mezi lidmi nastolil rovnost. Třímat v ruce střelnou zbraň přináší pocit moci, pocit bezpečí však může být zdánlivý. I když mě zbraně fascinují, pořídit tu střelnou nechci. Proč byste tak neměli činit ani vy?

Článek

Nejčastější příčina smrti střelců? Sebevražda

Na první pohled by se mohlo zdát, že střelná zbraň ochrání Váš majetek i Váš život. Zdání ale klame. Podle statistik publikovaných Český statistickým úřadem patří sebevražda zastřelením střelnou zbraní mezi druhou nejčastější příčinu sebevraždy u mužů.

Sebevražda střelnou zbraní je rychlá a účinná. Pokud máte střelnou zbraň k dispozici, výrazně roste šance, že již první pokus bude úspěšný. Můžete sami sobě zaručit, že nenastane slabý okamžik, kdy se budete cítit mizerně a budete si chtít vzít život? To nedokáže nikdo a přinést si domů riziko jde přesně proti původnímu úmyslu chránit sám sebe.

Divní lidé kolem zbraní

Střelné zbraně jsou prostředkem moci a po moci touží nejvíce ti slabí a nemocní - sociopaté, psychopaté a různí narcisové. V České republice je to sdružení vlastníků střelných zbraní Lex, nezisková organizace, která se svým lobbingem přicucne na jakékoliv jednání o zpřísnění podmínek pro získání zbrojního průkazu, aby hlasitě hýkala a odmítala vědecky podložené studie.

Od členů tohoto pochybného sdružení také můžeme po občasných smrtelných nehodách častokrát slyšet, že si zemřelý smrt zasloužil a že střelec byl v právu. To, že neproběhlo vyšetřování a střelec za nadměrné užití síly skončí o pár měsíců později ve vězení, už pak členové tohoto spolku rádi opomenou.

Další skupiny, které se na zbraně lepí jako o no pověstné hovno na košili jsou pravicoví nacionalisté, členové SPD, Svobodných i dnes již Václavem Klausem Jr. opuštěné Trikolory, která ráda prosazovala svůj program u těch největších extremistů. A upřímně, chcete někoho takového mezi svými přáteli, pokud se rozhodnete chodit pravidelně na střelnici? Nic jiného Vám možná nezbyde, protože střelnice provozují srdcaři s vyhroceným názorem a liberální partičku tam naleznete těžko. A mimo civilizovaných hovorů o zbraních pak budete poslouchat hoaxy o čistkách Rusů na Donbase, plánech vymýtit lidstvo prostřednictvím očkování, chemtrails i bláboly o tom, že je země placatá.

Zbraně by měly mít jen ozbrojené složky

Dalším důvod, proč si nepořídím zbraň je čistě hodnotový. Čím více zbraní je v běžné populaci, tím více násilí je zbraněmi pácháno. Jasně, považuji se za liberálního člověka, ale znáte někoho kdo by na sebe nahlížel špatně? Vždyť hlupáci o sobě nikdy neřeknou, že jsou hloupí a cesta do pekel je vždy dlážděna dobrými úmysly. Náckové i rudí totalitariáni to vždy myslí dobře.

Zatímco u vojáků a policistů chránících nás všechny se můžeme spolehnout na kontrolu ze strany demokratických institucí, pravidelného přezkoušení i testů psychické odolnosti, běžné střelce nic takového nečeká. Státní kontrola se zajistit nedaří. Jednou střelec, vždycky střelec a opravdu chceme, aby měl ke zbraním přístup každý a opakoval se scénář střelby ve Fakultní nemocnici Ostrava nebo událost podobná střelbě v Uherském Brodě?

Já tedy ne a i když nyní sám za sebe ručím, princip je něco, co zavazuje všechny. Vyšší morální cíl, kvůli kterému se stojí za to, vzdát jednotlivého „práva“ (v uvozovkách, protože na rozdíl od práva volit nebo práva bydlet se bez držení střelné zbraně dokáže člověk v životě snadno obejít). Nezapomínejme, že i mnohé vážené lékaře, advokáty, vědce a další chytré lidi dohnala ve staří mentální deteriorace a současný stát jim nevezme ani řidičské průkazy.

Mám rád demokracii, nechci podporovat zbrojní lobby

Dalším důvodem, proč si nepořídit střelnou zbraň je to, komu jdou zisky z prodeje zbraní. Strnadova Zbrojovka je stroj na násilí, který lobuje u politiků a snaží se prosadit jediné: více a více zbraní. Ani u zahraničních výrobců to není lepší, uplácení členů kongresu je něco, při čemž je mnohokrát chytili američtí novináři.

Nelze také opominout, že zbrojní lobby neřeší uhlíkovou stopu. Ačkoliv je výroba zbraní ekologickou zátěží, kompenzace vypuštěného CO2 se nekonají. Zatímco u osobních i nákladních automobilů EURO normy snížily spotřebu i emise, u vojenského vybavení se spotřeba neřeší: Prostě je třeba, aby válka byla a ekologie půjde stranou.

Počítačové hry jsou stejně lepší

Chce se Vám chodit střílet na střelnici? Mně ne, zastřílet si jde z pohodlí domova a dnešní hry pokročily daleko od legendárního Counter Strike 1.6. Nalezneme hry s futuristickými i historickými zbraněmi, v kombinaci s 3D brýlemi můžete zažít střelbu a dokonce i válku v realistickém detailu a to za zlomek ceny běžné střelné zbraně. Když vás jedna zbraň omrzí, snadno ji vyměníte za jinou.

Na zbraně ve hrách můžete nakoupit i tzv. skiny, grafické adaptace kterými si jedním kliknutím přizpůsobíte textury. Některé jsou zdarma, jiné jsou placené a díky limitovaným sériím, jejichž cena s časem roste, může být nákup skinu i zajímavou investicí. Ty populární se prodávají již za stovky tisíc korun.

Takže opravdu nevidím důvod pořizovat si tu opravdovou střelnou zbraň. A co vy, máte střelnou zbraň?

Zdroje

3) Odpornost zbrojní lobby: https://giffords.org/issues/the-gun-lobby/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz