Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Jak na dokonalé fotky z dovolené aneb co je očividná faleš?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ryan Christodoulou (Unsplash)

Nádherná letní fotka je často výsledkem usilovné práce. Mnohokrát zabere její vyfocení hodinu a další hodinu strávíte hraním si s Photoshopem. Jak poznat, že už to přeháníte a budou se vám lidé smát?

Žasnete, jak krásné fotografie přidávají vaši přátelé nebo známé osobnosti na sociální sítě? Pojďte se podívat na několik tipů, jak můžete fotky z dovolené vylepšit i vy.

Článek

Nevěřte všemu, co vidíte

Fascinují vás okouzlující západy slunce, liduprázdná náměstí, široké úsměvy a dokonalé postavy v plavkách, zatímco na vašich fotkách jsou rozčilující se děti, jednobarevné moře a na žádné fotce nejste všichni? Čtěte dál a zjistíte, že ne všechno, co si prohlížíte na sítích, muselo být ve skutečnosti tak dokonalé.

Pár rad na začátek

Začněte několika jednoduchými kroky:

  • Na šířku nebo na výšku? Soustřeďte se na to, aby byl fotografovaný objekt na fotce celý, nechyběl kousek hlavy nebo třeba špička věže.
  • Pokud svítí slunce, fotografujte ve stínu. Vyhnete se přesvětleným fotkám i rušivým stínům.
  • Fotografovaný objekt nemusí být nutně uprostřed fotografie. Osoby či předměty mohou být na jedné straně obrázku, vedle nich může zůstat volný prostor.
  • Při fotografování  osob se snažte mít fotoaparát na úrovni jejich očí. Vyhnete se tak deformování tvaru těla na fotkách.
  • Jste společně na dovolené, buďte společně i na fotkách. Využívejte samospoušť nebo požádejte o vyfotografování někoho jiného.

A co nějaké triky?

Existuje celá řada způsobů, jak fotografie vylepšit. Na některé musíte pomyslet už při jejich pořizování, leccos se ale dá zachránit až doma u telefonu či počítače.

Správně se nastavit

Správná pozice a dynamika může udělat na fotce skvělý dojem. Nedívejte se přímo do objektivu, ale natočte se trochu bokem. Chůzi pouze nepředstírejte, ale skutečně udělejte několik kroků. Nehrbte se, nekrčte kolena k bradě v sedě a dodržujte pravidlo fotoaparátu v úrovni očí fotografovaného. A nezapomeňte - snad žádná fotka na sociálních sítích nevznikla napoprvé. Nebojte se tedy vyrobit celou sérii fotografií, z níž následně vyberete tu nejlepší.

Liduprázdné ulice. Opravdu?

Možná máte štěstí a za dovolenkovou destinaci jste si vybrali místo, kde nejsou turisté, procházíte se po panenských plážích a liduprázdnými historickými ulicemi. V takovém případě gratulujeme. V opačném případě nejspíš budete muset přikročit k jednomu z následujících kroků.

Pro ranní ptáčata

Pokud vám nedělá problém brzké ranní vstávání, pak k procházce do města či na jiné atraktivní místo využijte časné ráno, kdy ostatní ještě dospávají večerní poznávání kultury nebo si užívají dlouhé hotelové snídaně. Výhodou je i ranní světlo, které (pokud tedy svítí z té správné strany) dokáže často vytvořit opravdu kouzelnou atmosféru.

A pro noční sovy

Ranní vstávání není pro vás, ale nějaký čas klidně strávíte zpětnou úpravou fotografií u počítače či v telefonu? Pak můžete použít celou řadu aplikací a programů, které Vám pomohou nežádoucí osoby nebo další předměty z fotografií vyretušovat. Tento způsob ale není samospásný. Vykukuje-li na fotce z davu lidí jen špička vzdálené Eiffelovky, ani nejlepší počítačový program to nezachrání.

Alespoň nějaký ten filtr

Vypadá fotka obyčejně? Přidejte filtr. Zvládne to i běžný telefon a obrázek bude rázem vypadat barevnější, světlejší nebo romantičtější. Nedokonalosti pomůže schovat černobílý filtr a kosmetické detaily upravíte pomocí nástroje zkrášlení.

Stále si myslíte, že všichni okolo vás mají bezchybné a dokonalé dovolené? Za romantickými fotkami z liduprázdného města se nejspíš skrývají hodiny hledání vhodnému filtru a vymazávání cizích lidí. Influencerka v plavkách má nejspíš kromě téhle jedné fotky ještě deset dalších, které by nikdy nikomu neukázala a ta krásná rozkvetlá květina na fotce vaší kamarádky tam ve skutečnosti možná vůbec nerostla. Na to nezapomeňte!

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz