Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Jak rozehřát ledovou královnu: Co dělat s emočně nedostupnou ženou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vince Fleming (Unsplash)

Jak může vypadat vztah při rozehřátí ledové královny.

Nedostupná žena je ale pro muže záhadou, která nemá vysvětlení. Máte odvahu se vydat na cestu ke štěstí? Jak na takovou ženu?

Článek

Ne nadarmo se říká, že muži jsou z Marsu a ženy z Venuše. Z psychologického hlediska jsme rozdílní, řada problémů je pak složitá hlavně proto, že si vlastně nerozumíme. Největší a také velmi častá potíž je v komunikaci. Říkat si vzájemně důležité věci, vyprávět si a sdílet svoje pocity je pro prosperující vztah nutností. Lidé s emoční nedostupností city skrývají a dávat je otevřeně najevo nebo o nich dokonce mluvit je pro ně tabu.

Jaká je emočně nedostupná žena?

Uvnitř je nejistá sama sebou, silně pochybuje o sobě jako ženě, která si zaslouží štěstí. Předem počítá s tím, že to nevyjde. Udělat pro ni první krok je téměř nemyslitelné, jelikož má strach z odmítnutí. Vztah nevidí s perspektivou a ví, že je jen další v řadě. Zároveň ale hluboce touží po lásce, spokojenosti a potěšení, které vídá ve filmech nebo i u jiných lidí. Ženy jsou zkrátka plné rozporů.

Tento stav u žen často nastává, pokud prožije problémové dětství nebo jsou z velmi puritánského prostředí, kde se o pocitech prostě nemluví. Nedostatek citů je pak důsledkem toho, že se s emocemi vlastně nezná a neumí je projevit. Také navazování vztahů je složité a neumí si je udržet. Dalším případem jsou ženy, které již prožily zklamání ze vztahu s egoistou či manipulátorem, který jim ublížil.

Svůj k svému

Tyto ženy často jdou do vztahu s mužem, který je také emočně nedostupný. Sbližování je takové jakoby na dálku, samotný „vztah“ také. Oboustranně špatná komunikace pak ani nedovolí tomuto vztahu se rozvinout. Kupodivu si takové páry užijí dostatek sexu. Fyzická blízkost jim zdaleka tolik nevadí, odhalují se jiné věci než duše. Žena ale čeká přívaly lásky a podpory, které jí takový muž nemůže poskytnout. Přichází předvídané zklamání, její dojmy o sobě a okolí se jí potvrdí.

Může vás odradit hned napoprvé

Oslovit emočně nedostupnou ženu sice můžete, nejspíš vás přitáhne jistým tajemnem, které šíří. Paf z vás ale nebude. Její strach z dalšího zklamání je velký, a tak bleskurychle vystaví zeď, kterou nepřekročíte. Již v počátku se tak vyhýbá sblížení, které by mohlo přijít. Opět ale chce, aby jí muž dobýval a zahrnoval city. Odměnou vám bude ledová královna, alespoň zatím.

Někdy se tyto ženy snaží silně upoutat pozornost, a to kohokoliv. Záleží však na tom, jak se to zrovna u ní projevuje. Blýskat se skvělými výsledky při studiích je super, ale častěji volí taktiky, po kterých si přijde žádaná a neohrožená. Může používat sprostá slova, chodit až příliš sexy oblečená nebo se ve společnosti chovat nevhodně až urážlivě.

Ke každému vede cesta, jen k někomu delší…

Vydrželi jste? V tom případě by teď měl přijít čas poznávání se. Pomalu a v klidu, jinak může utéct. Nejspíš se i dozvíte pár dobrých historek, ale vlastně nic moc osobního. Tyto ženy často nerady sdílí, za to vás vyslechnou. Nebude ale nijak aktivní ani v získávání informací o vás. Ačkoli ona to nyní neví, když vytrváte, bude jedno, jaké máte koníčky nebo jíte radši koprovku než rajskou. Čím víc ale budete chtít proniknout pod povrch, tím víc vás bude odhánět. Dopřejte jí čas se srovnat o samotě se svými emocemi, musí si k nim najít pozitivní cestu. Teď teprve přijde fáze tvrdého testu vaší osobnosti.

Je to vážné, není to vážné?

Nějakou dobu jste již spolu strávili a stagnujete na místě? Emočně nedostupné ženy nepotřebují váš vztah nikam posunout, protože až se to stane, bude snazší zmizet, zabouchnout dveře a už se nevrátit. Vaše pocity jsou vždy až na druhém místě, protože sobecky uplatňuje své potřeby bez ohledu na to, že vás to může třeba trápit nebo prostě štvát, protože své vlastní pocity taky neřeší. Přitom nad mnoha věcmi mávne rukou, je pro ni zbytečné se hádat o malichernostech. Nechápete ji? Je totiž zrovna na lovu jako šelma, která číhá na kořist. Čeká na problém, který jistě přijde, vyhlíží ho. Je pro ni jen otázkou času, kdy vše skončí. Budete si připadat, že jste vlastně sami, její snahy končí na hranici udržitelnosti vztahu a ve společnosti si můžete připadat, že se chová, jako by k vám nepatřila. Dopřejte jí hlavně pocit bezpečí ve vztahu. A vydržte!

Motivujte!

Problémem je, že tyto ženy nepotřebují posun, nemají k němu žádnou motivaci. Nedokáže přijít a mluvit o svých obavách nebo radostech, pomoc bude vytrvale odmítat. Nenuťte jí rady a sdílet pocity, jelikož by se mohla uzavřít a už by vás nikdy nepustila zpět. Zahrňte ji láskou, podporou, trpělivě jí dokazujte, že vám za to stojí. Někdy bude trvat na svém teď a hned, někdy budete jak pod drobnohledem. Kontroly či testovací obviňování (co kdybyste se náhodou přiznal) jsou pro ni běžné, chce být šéfem. Být v hierarchii pod vámi by jí vyvolalo pocit bezmoci. Vlastní chybu nepřizná, vše dovede hodit na vás či na druhé, vždy je v roli oběti. Sama odpustit neumí. To vše ji musíte jemně naučit, zatímco vás budou bombardovat její aprílové nálady a neomalenost kvůli emoční absenci.

Dlouhodobý vztah

Emočně nedostupné ženě může pomoci terapie, přesto je nejlepším lékem milující partner. Potřebuje neustále ujišťovat o tom, že je středobodem vašeho vesmíru, že ji milujete a že je vaší pravou a jedinou osudovou ženou. Na jednoho chlapa je toho docela dost, ale jednou budete šťastní oba a pořád. Pomoci takto můžete i jiným emočně nedostupným lidem ve vašem okolí. Jakýkoliv dlouhodobý vztah, který budou schopni navázat jim do budoucna prospěje, i když jde jen o přátelství.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz