Hlavní obsah
Lidé a společnost

Komunikace i zdrženlivost nám letos pomůžou se u vánočního stromečku nepovraždit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Paola Chaaya(Unsplash)

Vánoční pohoda u stromečku, cíl každého člověka.

Vánoce jsou dobou velkých očekávání, ale často i ještě větších zklamání. Pokud se jim chcete vyhnout, je třeba se soustředit na to skutečně důležité. A třeba si i pomoci radami psychologů, tak to alespoň chystám já.

Článek

Vánoční stres je důsledkem přehnaných očekávání

Asi už to zažil každý – stůl je plný pochoutek, nazdobený stromeček svítí, pod ním je hromada dárků a vy se hádáte kvůli nějaké zcela bezvýznamné maličkosti. V některých rodinách se dokonce na tu hádku čeká, protože s ní se vyčistí vzduch a teprve pak začínají ty pravé Vánoce. Někde k tomu může přispívat i snaha dodržovat půst, abyste „viděli zlaté prasátko“, protože na omezování se nejsme zvyklí. Z hladu pak může plynout i přehnaná nervozita. Pak stačí, když večeře není hotová přesně v naplánovaný okamžik a je zle.

Měli bychom si uvědomit, že ani dokonale naaranžované vánoční rodinné selfie nemá s pravou podstatou Vánoc nic společného. Ať už jste věřící, nebo ne, vánoční svátky jsou hlavně o rodině, o setkávání a maličkostech, které udělají někdy větší radost než dárek za tisíce. A také nezapomínat, že naše představa dokonalých Vánoc se může značně lišit od očekávání našich rodinných příslušníků. Nezáleží na tom, kolik druhů cukroví je napečeno, ani na tom, zda je vánočka domácí nebo koupená. Zapomněli jste koupit prskavky? No a co, rozsviťte svíčky na stole.

Rada první: Mluvte s rodinou o tom, co je pro vás všechny na Vánocích nejdůležitější.

V případě, že chcete měnit zaběhnuté rodinné zvyky, mělo by jít o shodu všech nebo alespoň většiny rodiny, ne o diktát jedince. Například, když máte pocit, že dávat si drahé dárky i mezi dospělými, je zbytečné, a stačí jen nějaká drobnost do limitu několika set korun, musí to opravdu všichni dospělí dodržovat. Jinak se při rozbalování dárků dočkáte trapných okamžiků.

Mluvte i s dospívajícími dětmi, proč je pro vás důležité, aby byli doma aspoň na Štědrý den. Že to není vaše snaha je omezovat, ale jen přání mít všechny pohromadě u jednoho stolu. A pokud se vaše představy neshodují, zkuste najít nějaký rozumný kompromis, třeba do deseti večer budete všichni doma a pak může omladina jít za kamarády.

Foto: Karolina Grabowska (Pexels)

Slzy u vánočního stromečku jsou pro některé rodiny typické.

Stejná shoda by měla být také na návštěvách příbuzných, aby ani jeden z partnerů neměl pocit, že jeho část rodiny je nějak upozaďovaná. Zkuste vymyslet nějaký spravedlivý systém střídání, nebo pozvěte oboje prarodiče k vám. Důležité je ale mluvit o tom a nepředpokládat automaticky, že to, co si myslím já, si myslí i ostatní. A navíc – dělejte to, co umíte a co vám poskytuje radost. Vy i rodina se budete cítit lépe ve svém, nemusíte si hrát na americký vánoční film.

Plány jsou plány, ale realita je jinde

„Jestliže jde vše podle plánu, stala se někde chyba,“ říká Murphyho zákon. A platí to i během svátečních dní. Nikdy nic nedopadne přesně tak, jak jste si to naplánovali. Vždycky se něco rozbije, nepovede uvařit podle receptu, červené víno se rozlije na bílý ubrus, případně někdo dostane dva stejné dárky, protože jste se s rodinou předem nedohodli.

Samostatnou kapitolou jsou děti. Chcete si pořídit nádherné fotky z rozbalování dárků, ale vaše roztomilé dítko si ušpiní nové oblečení už polévkou a dalšími chody to dovede k dokonalosti. Tak ho ze svátečního převlečte do něčeho na doma. Na fotkách je stejně nejdůležitější dětská radost, ne oblečení.

Rada druhá: Plánujte, ale dodržovat plány striktně nemusíte.

Jak vyplývá z výše uvedeného, své Vánoce je sice správné mít naplánovány, ale když se něco nedaří, nepodléhejte panice. Užívejte si okamžiky, které jsou jen jednou za rok. Hlavně si nedělejte starosti s harmonogramem, nejde o diplomatickou večeři.

Chtějí se děti dívat na pohádku? Tak jim ji pusťte, i když ostatní ještě nedojedli. Odmítají puberťáci tradiční rodinné zpívání koled? Tak si zazpívejte bez nich. Nechce babička rybu? Tak jí naservírujte jen salát, nebo kuřecí řízek, který jste prozíravě připravili taky. Nejde o život, jde jen o Vánoce. Důležitější je nezapomenout poděkovat tomu, kdo jídlo připravil, a dát najevo, že si toho vážíte. Plány jsou od toho, aby se měnily.

Důvody k hádkám lze omezit

Dalším výbušným okamžikem je, když se u svátečního stolu načne nějaké téma, na které přítomní nemají stejný názor. Nemusí to být jen politika, na které se neshodne asi většina rodin, ale třeba očkování, vegetariánství, ekologie, rozhodnutí nemít děti a mnoho dalšího. Každý má své citlivé téma jinde, ale rodina obvykle ví, nebo aspoň tuší, kde.

Jenže o Vánocích se potkává i širší rodina, která vždy netuší. Zkuste jim tedy decentně naznačit, o čem se nebavit. A pokud na to nereagují, zachraňte situaci třeba taktickou snahou odvézt osobu, která je terčem nepříjemných otázek, jinam, protože „nutně potřebujete s něčím pomoct“. Případně rýpavému strýčkovi zacpěte pusu jeho oblíbeným pokrmem. Ne vždy se to povede, ale aspoň se o to pokuste. Nebo dotčené osobě poraďte, aby nereagovala.

Rada třetí: Určitým tématům se raději vyhněte!

Pokud nechcete skončit totálně rozhádaní, tak se citlivým tématům jednoduše vyhněte. Dcery, která se odmítá vdávat, se neptejte ani na svatbu, ani na děti. Syna vegetariána se neptejte, jestli si nechce dát aspoň kuře a tatínka pravičáka nepopichujte potřebou vyšších sociálních dávek pro samoživitelky.

Věnujte se dětem, to bývá nejméně konfliktní. Dejte jim slovo, nechte je vyprávět, co mají na Vánocích nejraději, vzpomínejte na společné zážitky, a hlavně buďte v klidu a pohodě. Vánoce jsou přece o projevování lásky těm, kteří jsou pro vás nejdůležitější, ne o hádání se o malichernostech.

Závěr

Je jen na vás, jaké Vánoce prožijete. Některým krizím se dá vyhnout a těm, u nichž to nedokážete, se můžete aspoň zasmát. Nic není tak důležité, aby vám to svátky zkazilo. Podělte se s námi o své zkušenosti a triky, jak se u stromečku nepovraždit.

Zdroje

1) Jak přežít Vánoce: 6 rad od psycholožky

2) Top tips for looking after your mental health at Christmas

3) How not to talk about politics and wars. Northeastern psychologist offers advice to survive the holidays

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz