Hlavní obsah
Psychologie

Temná stránka empatie: Když péče o druhé může ublížit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio (Pexels)

Empatie může být skvělým darem, ale i prokletím. Cizí pocity vás mohou zahltit a vaše dobře míněné rady nemusí být žádané, ale naopak obtěžující. Vy můžete být i terčem manipulace.

Článek

Co je to empatie

Empatie, tedy schopnost vcítit se do pocitů jiného člověka a případně je i sdílet, pomáhá získat nový pohled a díky tomu také chápat jednání lidí, na kterých vám záleží. Jedná se o skutečně široké spektrum emocionálních stavů, které souvisejí se snahou starat se o druhé a pomáhat jim. Mohou to být rodinní příslušníci, blízcí přátelé, ale třeba i kolegové v práci, sousedé a další osoby, s nimiž se pravidelně vídáte. Ale ani s empatií se to nesmí přehánět. Empatický člověk se může snažit také zmenšovat rozdíly mezi sebou a jiným člověkem, což může v důsledku vést až k potlačování vlastních přirozených vlastností a popírání sebe sama.

Rozlišují se tři základní typy empatie – kognitivní, afektivní a soucitná. Kognitivní empatie je schopnost vcítit se do situace druhého člověka, tedy dokázat pochopit jeho emoce, vcítit se do nich a zároveň porozumět jeho pohledu a reakcím na určitou situaci. Tato schopnost nám umožňuje reagovat vhodným a ohleduplným způsobem.

Afektivní empatie (jinak známá také jako emoční empatie) se projevuje, pokud emocionálně sdílíte pocity, které prožívá druhá osoba. Můžete se nechat ovlivnit emocemi druhého člověka a tím se s ním propojit. Soucitná empatie zahrnuje prvky jak kognitivní, tak i afektivní empatie, s jejichž pomocí se snažíte někomu pomoci od jeho strádání.

Jak může empatie ublížit

Příliš empatie může ublížit jak osobě, která tuto schopnost má, tak i lidem, kterým se snaží pomáhat.

Jak se ubránit zneužití empatie

Temná stránka empatie je faktem, i když o ní mnoho lidí neví. Ten, kdo ji zneužívá, je schopen vyhledávat, co objekt jeho zájmu cítí, a zneužít to proti němu. Může se snažit dostat ho do kompromitující situace, nebo ho ovládnout prostřednictvím falešných slibů, vylhaných informací o svých zkušenostech a charakteru. Základem chování osoby, která empatii zneužívá, je snaha vést druhé špatným směrem a dosahovat tak svých sobeckých cílů.

Jak poznáte, že něčí empatie pro vás není pomocí, ale manipulací? Po většině setkání s takovým člověkem se budete cítit vyhořelí, zatímco on od vás bude odcházet plný energie. Někdy se tak můžete setkat i s termínem „emoční upír“. Nenechte se jím nutit do věcí, které jsou vám osobně nepříjemné, i když toho druhého mohou uspokojovat, ani se nechat vmanipulovat do situací, které se mohou otočit proti vám. Braňte se manipulacím.

Syndrom hyperempatie

Hyper-empatie je vrozená schopnost být zcela propojen a naladěn na emoce druhého člověka a velmi citlivě vnímat negativní pocity. Hyper-empatie se může projevit i u osob s hraničními poruchami osobnosti. Jde zejména o jedince, kteří mají problém s regulací emocí a jejich emoce se tak mohou vymykat kontrole. To může mít za následek chronický pocit prázdnoty i impulzivní chování, které vede k uklidnění sebe sama. Lidé s vysokou empatií emoce u druhých lépe rozpoznávají. Zároveň jsou však také citlivější a ostražitější vůči negativním pocitům druhých. To může vést až k empatické krizi.

Vyhoření jako důsledek empatie

Také schopnost vcítit se do druhých může vést k pocitům vyhoření, zvlášť, pokud se vciťujete do osob v komplikovaných situacích. Samozřejmě, i na toto téma se mezi odborníky vede řada debat a ti se ve všem neshodnou. Empatie může naopak i pomáhat zvládat komplikované stavy a zmírňovat míru jejich vyhoření. Vždy závisí na konkrétních jednotlivcích a specifických situacích. Empatie může pomáhat porozumět lidem a zanechávat pozitivní pocity. Ale pokud jste neustále ve stresu a máte pocit, že vás někdo k péči o jiné a pochopení jejich problémů nutí, může být empatie svazující a vyčerpávající. Pokud se nedokážete postarat o svá vlastní přání nebo potřeby, případně máte tendenci dostávat se do obtížných situací, abyste potěšili ostatní, něco je špatně. Budete sami a příliš unavení, takže nebudete moci pokračovat v pomoci. V takovém případě může jít o vyhoření v důsledku přílišné empatie.

Temný empat - když citlivý člověk ubližuje

I když je schopnost empatie obecně vnímána pozitivně, v určitých situacích může přerůst až v projevy specifického sobectví. Stejně jako ne každý je schopen empatie, neplatí, že každý empatický člověk ji zneužívá pro své osobní zájmy, ale i takové empatické osoby existují. Ten pocit, že druhého dokonale chápete, se totiž pro někoho může stát až opojným, takže místo snahy o pochopení a pomoc druhým své schopnosti zneužívá jako nástroj vlastního uspokojení. Taková empatie se někdy označuje jako upírská.

Obvykle se nejedná od prvního okamžiku o sobecký zájem, původní úmysl může být zcela nezištný, ale pokud je takové empatie příliš, přestanete respektovat přání a postoje člověka, kterému se snažíte pomoci. Naopak začnete protlačovat svou vlastní představu nejlepšího řešení dané situace, a to bez ohledu na to, jak to působí na objekt vašeho zájmu. Můžete pak začít obtěžovat své okolí nevyžádanými radami nebo vyprávěním o svých vlastních úspěších. Přestáváte tak být pomocníkem, ale stáváte se přítěží.

Jak jste na tom s empatií vy?

Pokud vás zajímá, jak jste na tom s empatií vy sami, zkuste si odpovědět na následující otázky:

1.       Dělá vám potíže vnímat emoce lidí kolem sebe?

2.       Je pro vás těžké představit si své pocity v situaci někoho jiného?

3.       Nechávají vás těžkosti jiných v klidu?

4.       Pokud s někým nesouhlasíte, přestanete mu naslouchat?

5.       Když se setkáte s někým, kdo je rozrušený, zraněný nebo nějak handicapovaný, snažíte se vyhnout tomu, jak mu pomoci?

V případě, že jste většinou odpověděli ano, empatii máte pravděpodobně jen malou. Ale empatické chování se do jisté míry dá i natrénovat, protože nedostatek empatie může negativně ovlivňovat mezilidské vztahy, vzájemnou komunikaci, ale i chování, které zasahuje velké skupiny lidí. To platí zejména, pokud empatie chybí politikům a dalším lidem, kteří mají zásadní vliv na společnost.

Empatie může být skvělým pomocníkem pro ty, kteří s ní umí pracovat, tedy pomáhat tak, aniž by je samé taková pomoc vyčerpávala. Nesmí ale podlehnout touze dirigovat jiné, aby přestali žít vlastní život, a stali se jen loutkami, které jsou manipulovány k chování, které jim není vlastní. I s darem empatie je proto nakládat obezřetně. Empatii berte jako dobrého pomocníka, ale nikdy ji nezneužívejte, ani se nenechávejte emociálně vysávat. Jak jste na tom vy? Podělte se s námi o své zkušenosti.

Zdroje

1)  The Dark Side of Having Empathy

2) What is empathy disorder?

3) What to Do If You or a Loved One Lack Empathy

4) Empatie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz