Hlavní obsah
Psychologie

Dobrého manipulátora poznáte podle techniky zvané negging: komplimenty před „ale“ nikdy neplatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sander Sammy (Unsplash)

Od psychického násilí není k fyzickému zas až tak daleko.

Škála manipulativních technik je poměrně široká. Jak poznáte, že na vás někdo uplatňuje tzv. negging a jak se vyhnout tomu, aby vám někdo řekl, že „jste úžasní, ale“, a tak způsobil bolest?

Článek

Manipulátor využívající negging svou oběť silně znevažuje

Výraz „negging“ se používá i v češtině, česky bychom ho mohli přeložit jako „negování“. To poměrně dobře nastiňuje podstatu tohoto způsobu manipulace.

Negging si klade za cíl ublížit. Jedná se o urážku, která je ovšem podána dostatečně líbivě, aby vyznívala jako lichotka. Možná tak uslyšíte něco jako: „No, nevypadáš báječně? Já bych nikdy neměla odvahu nosit takový účes.“

Velmi účinná je tato technika zvláště tehdy, pokud jsou kolem vás další lidé. Jednoduše před nimi často nechcete působit jako někdo, kdo je přehnaně citlivý a tak se neohradíte.

Takovéto komentáře se mohou týkat chování, charakteru i vzhledu. Manipulátor se také může zaměřit na vaše koníčky a zájmy. Velmi časté je také záměrné srážení vašich úspěchů, například pracovního charakteru. Ti, kteří vám chtějí ublížit, pronášejí pak soudy typu: „Měl jsi štěstí, že tě povýšili.“ Pozor, jako negging lze vnímat i klasické rodičovské věty typu: „Ale tvůj bratr dostal z matematiky jedničku.“

Manipulátor se stejně tak může vyvolat dojem, že je osobou náročnou a jeho protějšek tak musí být náležitě hoden toho, že mu věnuje svou pozornost. Pronáší tak věty podobné této: „Hledám někoho, kdo stojí za můj čas a jsem náročný.“ I to u protistrany dokáže vyvolat pocity nedostatečnosti.

Čekejte nevhodné žerty i zlehčování vašich pocitů a úspěchů

Stejně tak mohou být zraňující slova a věty jednoduše „zabaleny“ do zdánlivého žertování. Oběť je pak znevážena s tím, že šlo o vtip a ona nerozumí legraci. Typicky tak pronášejí třeba: „Já jsem to tak nemyslel.“

Jako negging lze označit i zdánlivě nevinné otázky. Je tak možné, že od svých příbuzných uslyšíte mimo jiné: „Neber si to špatně, ale opravdu to všechno sníš?“ Kolega nebo šéf se zase může zdánlivě nevinně zeptat: „Překvapuje mě, že jste si s tou zprávou vedl tak dobře. Kdo vám s ní pomáhal?“ I to lze považovat za formu manipulativní negace.

Pokud se k těmto projevům přidá neustálá kritika, která však nikdy nemá konstruktivní charakter, srovnávání s ostatními, z něhož ale nikdy nemůžete vyjít vítězně a zesměšňování, měli byste si už být jisti, že jste se setkali s manipulátorem, který na vás uplatňuje právě negging. Spektrum projevů neggingu je tak poměrně obsáhlé.

Sám manipulátor se také může povyšovat nad ostatní. Velmi často se také snaží mít nad vámi převahu, když máte nějaký problém. Pokud si například stěžujete, že jste nastydlí a necítíte se dobře, manipulátor „vytáhne“ historku, kdy byl v nemocnici a málem zemřel na zápal plic. Vy tak náhle jednoduše nemáte nárok na to si stěžovat, jelikož on je na tom hůře.

Manipulátor se v tomto směru dokonce neštítí lhát nebo minimálně vlastní prožitky krajně zveličovat. V krajním případě i křičí, nadává, nebo dokonce rozbíjí věci, aby vás zastrašil a nedovolil vám vyjádřit svoje pocity.

Co je hlavním cílem neggingu

Negging lze považovat za formu gaslightingu , protože zahrnuje manipulaci s něčími emocemi nebo realitou za účelem získání moci a kontroly. Cílem je podrýt sebedůvěru oběti a vyvolat v ní potřebu s manipulátorem souhlasit. Oběť se cítí zmatená, nejistá a pochybuje o sobě. Typické jsou pocity méněcennosti, ztráta sebevědomí až rozvoj úzkostí.

V krajním případě lze mluvit i o emocionálním zneužívání. To může dokonce přejít i ve zneužívání fyzické. Zvláště zhoubný je negging ve vztazích, jelikož oběť se domnívá, že partner ji přece miluje, současně se ale v jeho přítomnosti necítí ani trochu dobře.

Zásadní problém tkví hlavně v tom, že oběť si zpočátku neuvědomuje, že je něco špatně. Negging začíná poměrně nenápadně a v čase se stupňuje. Oběť si tak v prvních fázích může připadat, že je přehnaně citlivá. Časem si v plné míře sice uvědomí, v jak patové situaci se nachází, ale nevidí z ní východisko. Negging tak nelze podcenit, přestože na rozdíl od fyzického týrání nezanechává viditelné stopy.

Kdo se nejčastěji skrývá za manipulátorem uplatňujícím negging?

Negging však nemusí být podle odborníků pouze určitou mocenskou hrou a snahou získat nad svým protějškem navrch. Velmi často tímto naopak člověk skrývá vlastní nejistotu. Typicky se to týká lidí zvýšeně citlivých anebo těch, kteří si museli projít odmítnutím. Kromě nízkého sebevědomí negging na své okolí mohou uplatňovat i jedinci s narcistickými sklony.

S neggingem se přitom nemusíte setkávat jen v osobním kontaktu. Vzhledem k tomu, že se technologie staly přirozenou součástí našeho života, mnoho lidí se seznamuje online. Dokonce i při psaní mnozí tento typ manipulace uplatňují.

Pokud se tak teprve seznamujete s někým novým, měly by pro vás úvodní drobné náznaky být dostatečně varovným signálem, byť je u osob, které zatím neznáte, může být poměrně těžké odhalit. Dejte tak hlavně na své pocity. Necítíte se komfortně? Zvažte další kontakt.

Je nutné si uvědomit, že negging není ojedinělé selhání, omyl nebo náhoda, ale dochází k němu pravidelně. Manipulativní chování se později ve vztahu jednoznačně nezmění, jelikož ten, kdo se ho dopouští, se nesnaží svoje chování změnit nebo zlepšit. A oprostit se od podobného vlivu bude mnohem složitější než v počátcích seznamování.

Negging však může uplatnit řada lidí kolem vás, často jsou to kromě (potenciálního) partnera ti, kteří jsou vůči vám ve vztahu určitou autoritou, tedy rodiče nebo třeba šéf. Jeho obětí se může stát každý.

Jak se proti neggingu bránit

Nejlepším způsobem, jak se bránit, je jednoznačné a rázné ohrazení se vůči takovýmto slovům. Stanovte si hranice toho, jaké chování a jednání pro vás není přijatelné a nahlas o tom mluvte. Pokud se vám dostane upřímné omluvy, přijměte ji.

Vy sami byste neměli situaci zlehčovat a říkat při přímé konfrontaci, že je vše v pořádku. Necouvejte. Jestliže je pro vás chování vašeho protějšku nepřijatelné, situaci nebagatelizujte. Trvejte na tom, že se vám jeho chování nelíbí a požadujte nápravu.

Manipulátor čeká na slabou a zranitelnou oběť. S přímou konfrontací obvykle nepočítá. Zůstaňte však klidní a nenechte se strhnout emocemi. Neurážejte a nekřičte, nenechte se vyprovokovat k hádce. Pokud je to jen trochu možné, je nutné s takovým člověkem jednoduše přerušit kontakty.

Pakliže se nezvládáte od vlivu manipulátora oprostit sami, vyhledejte odbornou pomoc a obraťte se na terapeuta. Důležité je si především uvědomit, že nikdo nemá právo se k vám takto chovat a žádný jedinec si nezaslouží podobné zacházení.

Zdroje:

1) co je to negging a jak ho poznat

2) Duševní zdraví a negging

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz