Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Dodržte pravidla dvoření a najdete pravou lásku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Maria Orlova (Pexels)

Pravá láska se buduje správnými rituály.

Slova jako dvoření nebo namlouvání známe spíše z přírodovědeckých dokumentů o ptactvu, i lidé se namlouvají. Jak takové lidské námluvy mají vypadat a proč je pro vztah dobré si projít dvořící fází? Jsou zárukou úspěchu.

Článek

Historie rodin a párů

Abychom pochopili současnost, musíme se nejdříve podívat do minulosti. Pokud vám něco říká Gaussova křivka, která znázorňuje procentuální zastoupení skupin společnosti, můžeme si lidské vnímání vztahů v historii ukázat právě na ní. Osu x označíme jako časovou osu a osa y bude pro míru „nezájmu“ o romantický vztah. jednoduše řečeno křivka tvoří jakýsi oblouk od nižších hodnot, pak stoupá a s ní roste nezájem o romantiku a pak začne opět klesat a nízká křivka bude značit touhu po romantice.

Začínáme v historii před 6 tisíci lety. Římská říše se probouzí a lidé jsou povětšinou rozdělení do dvou skupin. Na bohaté a chudé. Bohatí měli výhodu, že si měli možnost vybrat partnery podle svého vkusu a přání, jelikož si sami chtěli udržet svou dobrou úroveň, svůj hledáček zaměřili do vyšších vrstev. To však neznamená, že se nejednalo o romantiku. Pořádaly se bohaté večírky, kde byl prostor přímo určený pro namlouvání. Tance, hudba, dobré jídlo a pití. To vše utváří vztahy a pouto mezi lidmi. Nebudeme si nalhávat, že by Římané byli věrní až za hrob, naopak. Nicméně uměli si užívat života a tam láska a s ním spojené namlouvání patří.

Pokud se přesuneme do středověku, jistě se všem vybaví domluvené sňatky. Zde již byly tři vrstvy obyvatelstva, což umožnilo mít tendence se posunout ve společenském žebříčku výše. Proto rodiče domlouvali sňatky ihned po narození, jen aby byl jejich statek spojen s dalším. Manželé se kolikrát viděli poprvé až na svatbě a prostor na vybudování pevného vztahu nebyl možný.

A konečně současnost. Dnes domluvené sňatky převážně nejsou, alespoň ne v civilizovaných zemích. Máme možnost se seznamovat a vybrat si partnera, se kterým si rozumíme. Přes tuto výhodu jako by se ale zdálo, že se lidé sami sobě oddalují. Přibývá rozvodů, rozchody nepočítaje. Co za to ale může?

Intimita

Lidé jsou tvorové senzitivní. Líbí se nám, když je někdo na pohled hezký, což není nic proti ničemu. Základ dobrého vztahu je, aby nás partner přitahoval. Musíme ale rozeznat povrchní intimitu, která jednou zmizí, od zalíbení. Na první pohled můžeme určit, že nás nějaký člověk přitahuje, jestli se nám ale skutečně líbí se dá zjistit jen společně stráveným časem. Pokud tedy toužíte po dlouhodobém a kvalitním vztahu, který bude šťastný, investujte do hledání svůj čas a trpělivost.

Další stránkou věci je fakt, že nejdříve musíme poznat sami sebe, abychom se mohli zaměřit na to, jaká by měla být naše polovička. Dalo by se říci, že i z tohoto důvodu často nedopadají první lásky ze škol. V mladším věku se stále vytváří osobnost a preference a je samozřejmostí, že se i mění. Zároveň s tím jde ruku v ruce i fakt, že se interakcí s druhým člověkem učíme, jak s ním komunikovat a učíme se pečovat o vztah. Mládí ale také často chybí potřebná trpělivost pro to překonat potíže a často tak dojde k odloučení.

Vše chce svůj čas

Z výše uvedeného vyplývá jedna zásadní skutečnost, čas. Zde přichází na scénu namlouvání. V mnoha lidech toto slovo může probouzet asociace spojené s neupřímností, falešností, apod. To ale zdaleka není pravda. Namlouvání je proces poznávání osoby o kterou máme zájem. Zahrnuje to zjišťování informací typu jakým způsobem člověk přemýšlí, jaké má životní hodnoty. Dále zda se tyto vlastností shodují s vašimi. Pokud projdete touto fází a najdete si někoho, se který jste na jedné notě, dá se hovořit o hluboké intimitě, která je oním receptem na štěstí.

Stejně jako má člověk vrozené hodnoty, které se zas tak moc nemění, stejně tak, pokud se vám vnitřně bude líbit, jaká daná osoba je, je nepravděpodobné, že se to někdy v budoucnu změní. Ano, mohou nastat vyostřené situace i mezi lidmi, kteří se mají skutečně rádi, ale právě v těchto chvílích je důležité pouto, které si z části často vybudujete ještě před začátkem vztahu.

Foto: Vjapratama (Pexels)

Dávání květin je rituálem namlouvání a dvoření

Průběh namlouvání

Ve velké skupině je šance na to, že naleznete spřízněnou duši. Zde se právě proto hodí princip minutového rande. Jistě jste o tom již slyšeli, nebo to znáte z filmů. Jde o to, že během večera máte možnost poznat třeba i 15 nových lidí. Zde je akorát nevýhoda času. Čas je jako sůl, proto je možná nejlepší jít jako velká skupina přátel třeba na večeři. Každý přivede někoho a rázem máte spoustu nových lidí k poznávání. Bonusem je příjemná atmosféra, protože nebudete pod stresem, kdy naproti sobě sedí dva nervózní lidé.

Povídejte si, ptejte se, naslouchejte a nebojte se i mluvit o sobě. Pokud se vám někdo zalíbí a druhá strana svolí k zopakování, tentokrát ve dvou, naznačte, že hledáte někoho pro vážný vztah, ale že nespěcháte. Tím odfiltrujete lidi, kteří mají jiný cíl než vy. Jestli vám vaše potencionální polovička kývne, máte před sebou někoho, kdo touží po poznávání, oťukávání a bude mi imponovat váš upřímný zájem.

Dalším bodem namlouvání je snaha předejít umělému chování. Jistě si dovedete představit, že po nějaké době zjistíte, že člověk, se kterým jste je vlastně jiný, než jste si mysleli. Toto zjištění bývá bolestivé, nicméně existuje řešení. Čas. Pokud s někým trávíte volné chvíle, zákonitě se jeden druhému otevíráte a čím déle se znáte, tím více je pravděpodobné, že se nepřetvařuje. Jednoduše je obtížné a vyčerpávající ukazovat někoho jiného, než sebe.

Spokojený vztah

Tímto se pomalu a jistě dostáváme ke konci. Není to nic těžkého, že? Namlouvání je v podstatě velmi jednoduchá věc. Stačí nad budoucím vztahem přemýšlet jako nad něčím, co vám ovlivní život. S partnerem mohou přijít děti a rázem jste ze samotáře členem rodiny. Vztah by měla být dlouhodobá záležitost. Proč tedy neinvestovat sám do sebe.

Závěrem

Pokud potřebujete vizuální vjem, představte si dům. Vaším plánem je mít bezpečný krásný domov. Ten ale nejde postavit za týden. Je třeba mu věnovat péči. Pokud tak učiníte, vydrží vám na desetiletí. A pro odlehčení mám ještě jedno přirovnání. Stárneme a čím je člověk starší, tím menší má chuť k budování vztahu. Pokud se pravidelně po pů roce nebo po roce rozpadá, není lepší tento čas investovat do někoho, kdo za to stojí a vrátí vám to?

Zdroje:

1) What is courting? Why every relatio ship needs courtship:

2) Strategie namlouvání:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz