Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Jak najít lásku v roce 2023 a neskočit nikomu na špek?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Austin Distel (Unsplash)

Cílem krásného muže není oslnit pouze jednu ženu, chce oslnit všechny.

Seznamování přes internet je fenoménem již zasahujícím nejen mladší generaci. Dá se ale tváří v tvář monitoru najít skutečná chemie? Jaká úskalí online seznamování má?

Článek

Máte šanci se seznámit online?

Mladí lidé se seznamují na internetu ve většině případů, výzkumy uvádějí až 76 %. Zbytek partnerských interakcí se odehraje v přirozeném sociálním okolí. Příliš pozadu ovšem v tomto směru nezůstávají ani starší, přes internet se seznamuje 60 % ve věkové kategorii 40 a více.

A kam si pro seznámení zajít? V Česku k nejpopulárnějším projektům tohoto druhu patří třeba Badoo nebo Štěstí.cz. Stále více lidí navíc k seznamování používá i platformy, které k seznámení původně určené nebyly, ale nové lidi na nich potkáte. Seznamujeme se tak i na sociálních sítích, jako je Facebook, ale i při hraní online her nebo na diskusních fórech.

A jak to na podobných seznamovacích platformách chodí? Ti, kdo se poprvé přihlásí na internetové seznamky, si připadají jako malé děti v cukrárně. Jednoduše neví, co si z dostupné „nabídky“ vybrat dřív.

Kyberprostor nabízí ohromující možnosti pro každého z nás. Sami přitom s kůží na trh jít nikterak nemusíme. Původně „nouzová“ možnost pro lidi, kteří měli ztížené šance v reálném životě, se tak proměnila v primární způsob, jak najít partnera či partnerku.

Jakmile se naučíte v seznamovacích vodách poněkud více pohybovat, zjistíte nicméně, že realita není tak růžová, jak se zdá. Řada lidí jednoduše není tím, kým se na internetu prezentuje. I odborníci proto doporučují být při seznamování lehce paranoidní a jednoduše s podobným scénářem předem počítat.

V lepším případě budete mít z internetové seznamky humorný zážitek v podobě setkání s půvabnou vílou, která ovšem na seznamce měla fotku před dvaceti lety i kilogramy. V tom horším pod vlivem hormonů nakonec ztratíte nejen iluze, ale i podstatnou část financí.

Seznamky nabízejí podvodníky i pisálky

Podle odborníků si v tomto směru obě pohlaví nemají příliš co vyčítat. Podvodných profilů, ať už mužů nebo žen, se na internetových seznamkách vyskytuje nepočítaně.

Mediálně známým se například stal případ Vladimíra Lokaje. Ten se se svými oběťmi seznamoval na seznamkách, ale i na sociálních sítích. V součtu svoje partnerky okradl 11 milionů. Případ ale nakonec měl dohru u soudu a podvodník se nevyhnul trestu, dostal 6 let vězení.

Tím výčet seznamkových potížistů ani zdaleka nekončí. Samostatnou kapitolu představují chroničtí „vypisovači“. Tedy ti, kteří si virtuálním flirtováním zvedají sebevědomí a o reálné seznámení nestojí. A to nakonec často i proto, že jsou ve vztahu, který je dlouhodobý a poměrně spokojený. Ztráta času se však v kontextu sňatkových podvodníků (a podvodnic), kteří ostatně nejsou novodobou záležitostí, ale svoje „působiště“ jednoduše časem pouze přesunuli na internet, jeví jako menší problém.

Chyby však dělají i ti, kteří se seznámit chtějí. Online seznamování vytváří podle odborníků „obchodnickou“ mentalitu. K partnerům máme sklony přistupovat jako k pověstným houskám v obchodě. Příliš tak nevybírejte, abyste nepřebrali. Profilům tak nevěnujte příliš velkou váhu a raději co nejrychleji přikročte ke vzájemnému poznávání naživo.

zdroje:

1) Podvodník z Tinderu

2) 29 tipů na nalezení vztahu on-line

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz