Hlavní obsah
Lidé a společnost

Česká cesta: Je facka manželce a výchovný pohlavek dětem budoucností zlatých českých ručiček?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sinitta Leunen (Unsplash)

Česká republika patří v domácím násilí mezi evropské špičky.

Násilí by v civilizované společnosti nemělo mít žádné místo. Přesto se najde v české společnosti řada lidí, kteří jej tolerují. Nebo Vám to přijde normální?

Článek

Zralý muž nemá potřebu ženě ubližovat

Že se slabším neubližuje, to se učí už děti v mateřské škole. Přesto přibývá případů, kdy nejčastěji muž zneužívá své převahy vůči své partnerce. Domácí násilí přitom nemusí ani zdaleka mít podobu fyzických konfliktů. Mnohem rafinovanější, ale o nic méně traumatizující je i psychické, sexuální, ale i ekonomické týrání.

Jak upozorňuje na svém webu přímo Policie České republiky, která s řešením podobných případů má bohaté zkušenosti, násilí samo o sobě jednoduše nezmizí. Naopak má tendenci eskalovat a oběť tak potřebuje okamžitou pomoc.

Násilníka nelze omlouvat náhlým výbuchem emocí, případně mnohem hůře, dokonce „ušlechtilými“ pohnutkami, jako je velká láska a z ní pramenící žárlivost nebo strach o partnerku. Výmluva na tlak vyvěrající z role živitele rodiny je taktéž zcela neopodstatněná, v Česku podle ekonoma Lukáše Kovandy momentálně pracuje nejvíc žen v historii včetně těch, které jsou momentálně na mateřské dovolené, ale zaměstnání měly před nástupem na ni.

Oběť agresora nemůže vyprovokovat a neexistuje ani žádný jiný důvod, který by ospravedlnil podobné zneužití fyzické či jiné převahy. Byť by se mělo jednat o zanedbanou péči o domácnost, či dokonce o děti.

Zcela nepřijatelné je také přikládat část viny samotné oběti proto, že byla pod vlivem alkoholu. Za násilí je vždy zodpovědný primárně ten, kdo se jej dopouští. Pro agresivitu muže tak není omluvou dokonce ani to, že přirozeně je více agresivní pod vlivem testosteronu. Zralá osobnost má nad svými emocemi přiměřenou kontrolu, je schopna komunikace, problémy řeší konstruktivně a nevnímá ženu jako svůj majetek.

Násilí na dětech? V Česku norma, varují psychologové

Ještě mnohem více bezbrannými články rodin jsou mimo žen také děti. Násilí jich zažívá hned 14 %. Přibývá případů dětí týraných. Násilí páchané na dětech je totiž pro českou společnost ve velké míře zcela přijatelné. Fyzické tresty na své potomky uplatňuje plných 63 % Čechů.

Dětští psychiatři přitom bijí na poplach: Dokonce i mírné tresty zanechávají na dětech psychické následky. Dochází u nich k narušování pocitu vlastní hodnoty a k celkovému poškozování optimálního psychického vývoje.

K takovým alarmujícím závěrům dospěl výzkum, který pod vedením profesora Radka Ptáčka vytvořil výzkumný tým z Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN. Plná čtvrtina rodičů dokonce považuje fyzický trest za nejúčinnější nástroj výchovy, tomu ale profesor Ptáček, jež je uznávaným klinickým psychologem a působí mimo jiné i jakožto soudní znalec, oponuje.

Trest podle něj způsobuje bolest, ponížení a z toho plynoucí stres. Coby nejúčinnější nástroj výchovy uvádí především domluvu. Fyzický trest je spíše výsledkem selhání rodiče, který neví, jaks situaci jinak (a mnohem lépe) řešit.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz