Hlavní obsah
Nově na Seznam Médiu

Krize maskulinity: kde selhali tátové?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Siglin - Unsplash

Jak složité může být po desítkách let měnit obraz společnosti? Velmi. Pravěk dávno skončil, avšak skončilo také to, co do našich mozků před tisíci lety zasel? Semínko nyní opět vylézá na povrch a s sebou přináší krizi maskulinity.

Článek

… jak že to bylo v tom pravěku?

Z pravěku jsme převzali něco, co se nám zarylo do mozků, kostí i duší. Nebo nám tento obraz pouze nastrčili, abychom mu věřili?

Pravěký muž lovil mamuty, aby zajistil obživu své rodině, respektive krásné ženě a roztomilým hladovým dětem. Když konečně dorazil do jeskyně a nesl potravu, jeho příbuzní jásali a ženy v noci konaly své povinnosti s plným žaludkem, což dokazuje spokojenost na všech stranách.

Dnes je však doba jiná a celý pravěký scénář se od základů změnil. Žádná žena nečeká doma na muže se zapáleným ohništěm a roztaženýma nohama. Po příchodu z práce domů totiž muž svou ženu pravděpodobně ani nepotká, protože ona má taky svou profesi, za kterou dostává dobře zaplaceno. Co kdyby se však situace změnila?

Muž jako živitel rodiny? Už dávno ne!

Málokterý muž by dnes zvládl samostatně zaopatřit rodinu a nechat se ženou obskakovat. Počítejte s námi!

  1. Průměrná čistá mzda v Česku je necelých 30 000 Kč1.
  2. Cena pronájmu bytu 2+1 v Česku se pohybuje okolo 15 000 Kč2 včetně energií.
  3. Průměrná domácnost v Česku má 2 děti, které chodí do školky, školy, kroužků a potřebují něco jíst (mamutí maso zdarma již tisíce let odmítají). Občas chtějí koupit hračku, 1x ročně mají narozeniny a 1x ročně jsou Vánoce. Během střídání ročních období potřebují také nové oblečení a jejich noha roste rychlostí světla, a proto každé 3 měsíce potřebují nové boty. A co teprve výlety, dovolené a zábava?
  4. Závěr? Zbývajících 15 000 není dostačujících k životu 4 lidí v domácnosti.

Přesto všechno je český muž typický gaučový povaleč, který má v jedné ruce cigaretu a ve druhé pivko, na noze položený ovladač (aby se pro něj nemusel natahovat na stůl) a hodiny dokáže remcat na politiky nebo si stěžovat na aktuální fotbalový zápas.

Už jste někdy viděli chudého člověka, který sprostě nadává miliardářům? My ano – na fotbale.

Není se čemu divit, že se ženy obávají seznamování s muži, protože tento typický gaučový povaleč po své pracující ženě bude chtít nejen teplý oběd a večeři, ale také úklid, obstarání dětí a samozřejmě také práci v manželské lóži… A že ta žena nosí ze své práce stejný plat jako on? Ale no tak, stále přece v českých obydlích přežívá stará dobrá doba mamutí.

Nejhorší noční můra dětí? Toxický rodič

Některé chyby ve výchově mohou v dětech natolik zahnízdit, až se přenesou dokonce také několik let do jejich budoucnosti a ovlivní jejich dospělost. To zní děsivě, že?

Muži mají agresivní sklony, protože jim je předurčila společnost a často své děti kvůli tomu děsí nekontrolovatelným hněvem, odmítají jejich smutek, a dokonce svým potomkům do mysli vštěpují, že emoce jsou pro chudáky! Argumentují tím, že oni to přece v dětství měli mnohem horší, tak se vzchop a už to konečně pochop.zase lžou! Neměli to v dětství totiž horší, pouze měli otce, kteří měli sklony k toxické maskulinitě a jejich chování nyní opakují na vlastních dětech…

… že kluci chtějí být holkami? Možná za to můžou jejich otcové

Typický svalnatý muž v televizní reklamě si cpe do úst hovězí burger a hned poté jde řezat dříví. Obraz společnosti vede mladé muže k tomu, aby jakkoliv nezasahovali do profesí, kterou jsou považovány za ženské. To vede k tomu, že nám chybí mužští učitelé, kteří by předávali své hodnoty, avšak na druhou stranu máme v Česku tisíce ajťáků, kteří doma nedokážou připevnit poličku na zeď.

Muži by se měli více zapojovat do dění v domácnosti, plánovat dovolenou společně se svou manželkou a naučit se přebalit své dítě, protože čím více se něčemu vzpíráme, tím více tomuto našemu problému přidáváme na pohonu. Je potřeba si uvědomit, že být mužem znamená být také šťastný bez ohledu na to, co si myslí naše společnost.

Setkali jste se s krizí maskulinity i u vás doma? Zažili jste toxickou maskulinitu svých otců? A myslíte si, že vás nějakým způsobem ovlivnila i v dospělosti? Poučili jste se a snažíte se vychovávat své děti jinak nebo jste odrazy svých vlastních otců? Poraďte ostatním, jak se snažíte tento problém překonávat.

Zdroje:

1) Pro upřesnění uvádím, že průměrná hrubé mzda dosahuje výše 43.412 Kč, je však třeba odečíst zdravotní a sociální pojištění, současně se čistá mzda může lišit podle slev uplatněných poplatníkem: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/prumerne-mzdy-4-ctvrtleti-2022

2) U cen bytů existuje značná variabilita, za pronájem bytu 2+kk dají zájemci v Brně průměrně 14.000 Kč, v Ostravě 9900 Kč a v Plzni 11.900 Kč měsíčně , u energií do značné míry záleží na okamžiku uzavření smlouvy https://www.seznamzpravy.cz/clanek/regiony-zpravy-praha-studie-najemne-v-praze-u-bytu-2-kk-ve-ctvrtleti-zdrazilo-o-1-500-kc-na-15-500-kc-198079

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz