Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Hraniční porucha osobnosti: V posteli zábava, ve vztahu peklo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alexander Krivitskiy (Unsplash)

Randění s hraničářkou může být příjemné, připravte se však na ránu do zad.

Hraniční porucha osobnosti představuje mimořádně závažný psychický stav. Může osoba, která jí trpí, žít ve vztazích? Jak náročný takový život vlastně je?

Článek

Co je hraniční porucha osobnosti

Hraniční porucha osobnosti (HPO) se anglicky nazývá borderline personality disorder (BPD). Klasifikována je jako jedna z psychických poruch.

Vyznačuje se nestabilním chováním i prudkými změnami nálad. U zasažených jednotlivců se mohou objevovat epizody typické prožíváním hněvu, úzkosti a deprese. Jejich emoce jsou velmi intenzivní, což platí jak pro prožitky pozitivní, tak i negativní. Jednoduše mají problém se vrátit do základní emocionální roviny.

Nemocný také zmateně prožívá vlastní identitu. Nerozumí prudkým výkyvům ve vlastních náladách, často se tito jedinci nemají rádi. Projevuje se tak u nich i sebepoškozování nebo sebevražedné tendence. Každý desátý postižený hraniční poruchou osobnosti svůj život sebevraždou skutečně zakončí. Pacienti, kteří touto poruchou trpí, označují svůj stav jako život doslova na horské dráze.

Jak se projevují lidé s hraniční poruchou osobnosti ve vztazích

Není tak příliš s podivem, že hraniční porucha osobnosti nejen ovlivňuje nazírání na sebe sama, ale výrazně se propisuje i do vztahů s okolím. Lidé s touto diagnózou běžně prožívají vztahy, které jsou chaotické, intenzivní a plné konfliktů.

Mohou mít na jednu stranu silný a neopodstatněný strach z toho, že je jejich blízcí jednoduše opustí. Sami se ale také často cítí vztahem zahlceni a mohou mít vztah z intimity. Proto ze vztahů odcházejí jako první a vyhýbají se navazování kontaktů.

Objevují se také sklony k riskantnímu sexuálnímu chování, jako je střídání většího počtu sexuálních partnerů nebo sklony k náhodnému sexu. Uvádí se také, že značné procento osob s hraniční poruchou osobnosti se v dětství stalo terčem sexuálního zneužívání. Běžné prožívání intimity tak může být zkomplikováno i tímto traumatem.

Byť se nejedná o primární diagnostické kritérium, uvádí řada lidí, kteří mají ve svém blízkém okolí někoho, kdo trpí hraniční poruchou osobnosti, také to, že se musejí potýkat s častým lhaním. Jedno z možných vysvětlení tohoto rysu chování tkví v tom, že osoby s BPD jednoduše vidí svět zcela odlišně než jiní.

Jaké jsou romantické vztahy lidí s hraniční poruchou osobnosti

Úskalím vztahů, které navazují pacienti s hraniční poruchou osobnosti, je právě vypjaté emoční prožívání. Minimálně zpočátku partneři popisují svoje protějšky jako zábavné, vzrušující a vášnivé. Osoby trpící BPD staví svůj protějšek doslova na piedestal a dávají mu intenzivně najevo svoje city, což je atraktivní.

Dochází však k idealizaci a první problémy zpravidla ve vztazích přicházejí v okamžiku, kdy si partner s hraniční poruchou uvědomí, že jeho protějšek není tak dokonalý, jak si představoval. Svět takto postižených je černobílý a může tak pro ně být mimořádně obtížné přijmout skutečnost, že dělat chyby je běžné.

Dokonce ani tehdy, pokud objektivně uznává, že partnerství nefunguje, však často není člověk s touto poruchou schopen nefunkční vztah ukončit. Je za tím již zmíněný strach z opuštění. Skutečný rozchod může být pro takového jedince zdrcující.

Obecně lze říci, že i pacient, který má diagnostikovánu hraniční poruchu osobnosti, je schopen navázat a udržovat kvalitní vztah. Musí však být adekvátně léčen a je také nezbytné, aby měl podporu svého okolí. Co se týče optimálního terapeutického postupu, používá se především léčba založená na mentalizaci a dialektická behaviorální terapie. Žádné vhodné léky v současné době nejsou indikovány.

Zdroje

1) Sexuální chování v souvislosti s hraniční poruchou osobnosti

2) Symptomy hraniční poruchy osobnosti

3) Co je to hraniční porucha osobnosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz