Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Život s manipulátorem: Připadáte si jako blázen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Austin Wade (Unsplash)

Jednou z možností jak poznat manipulátora je upřený výraz očí.

Vztahy nejsou bez mráčků. Pokud je ale partner manipulátor, je všechno o moc těžší. Veškeré vaše snahy a rozhodnutí mohou být hrachem házeným o zeď, a to s tím rozdílem, že si pak připadáte jako obalení hrachovou kaší.

Článek

Manipulace je ovlivňování mysli a chování někoho jiného pro vlastní, často velmi sobecké důvody. Skrývá se v každém z nás, ostatně ne nadarmo se říká o malých dětech, že dobře vědí, jak na koho. Většina lidí z toho ale vyroste a naučí se respektovat hranice, které mají ostatní. Někteří ale léty své manipulační techniky vybrousí k dokonalosti, a když se někomu takovému dostanete do spárů, často pak nestačíte koukat, co se děje.

Je to ta pravá láska!

Po seznámení je ve vašich očích manipulátor často prakticky dokonalý. Je pozorný, milý, poslouchá vás, chápe a také vás naprosto miluje. Nemá problém to dát veřejně najevo a před rodinou, přáteli a známými vás vychvaluje. Bere vás jako svou druhou polovinu a každý vám přeje, ať to klape. Jste v sedmém nebi, je to láska jako trám, všechno kolem vás kvete štěstím…

Každý má své meze

Začátek vztahu je z velké části o tom, kdo máte jaké hodnoty, priority a cíle. Už zde se může začít projevovat to, že pro manipulátora není vůbec důležité, co chcete vy. Láska je ale mnohdy slepá a vám může přijít, že cíle manipulátora jsou vlastně krásné a ušlechtilé. Je to ale tím, že umí zabalit své potřeby do milých slov plných srdečnosti, kdy nikdy nezapomene připomenout, že po jeho by to pro vás bylo lepší. Vaše vyhraněná zóna postupně mizí a vy přistoupíte na manipulátorovi řečičky, plníte vlastně jen jeho potřeby a sny.

Kompromis? Co to je?

Slovo kompromis manipulátor sice nejspíš zná, ale rozhodně ho neuznává. Přitom zdravý vztah se bez toho prostě neobejde. Jakýkoliv váš postřeh, možnost či nabídka je podle něj nesmysl, nezvládnete to a hlavně byste pro své vlastní dobro měli poslechnout jeho tvrzení. A to samozřejmě okamžitě a bez řečí. Pokud se vzepřete, většinou to nedopadá dobře. Manipulátor vás může obviňovat ze sobeckosti, vydírat svou nehynoucí láskou a výjimkou není ani nějaká ta facka. Postěžovat si někomu z blízkého okolí je v té chvíli jednou z možností, bohužel se můžete setkat s názorem, že to příliš hrotíte, přeci vás partner očividně miluje. Ve společnosti jiných lidí se totiž bude stále chovat jako čerstvě zamilovaný.

Na rovinu to nejde

Názor okolí vás může shazovat stejně jako samotný manipulátor. Může to pak vypadat, že se vám nelíbí mít skvělého partnera a jste nespokojení, protože jste hloupí a nevážíte si toho, co máte. Problémy a neshody, které přicházejí jsou podle manipulátora vždy vaše chyba, můžete pomalu i za to, že venku prší… Nikdy vám ale neřekne na rovinu, že mu něco vadí. Pokud se něco takového stane, uslyšíte, že všem by to vadilo, každý by nesouhlasil a podobně. Manipulátor nikdy nemluví přímo a nikdy vás nepodpoří. Vždy vám bude podsouvat svůj názor, který je svatý proti vašemu, který je špatný a nemožný.

Divné lži

Nejen mezi vámi, ale i v kontaktu s jinými lidmi si můžete všimnout lží. Bývají malé i větší, ale povětšinou zbytečné a pro vás nepochopitelné. Manipulátor tím ale vykresluje určitý obrázek o sobě jako o člověku dokonalém a čestném. Podraz v této chvíli snese jen velmi těžko, odejít od vás ale chtít nebude, jelikož už jste zaháčkovaná oběť a je přece hloupost hledat znovu a znovu se muset snažit. Schytáte to ale pořádně, bude to celé vaše chyba a jen vy jste vinni.

Hysterie

Z klidného a rozumného člověka jako jste se během relativně krátké doby povede manipulátorovi udělat osobu bez názoru a sebevědomí, pokud ho necháte. Každý pokus něco změnit je marný, naopak budete mít pocit, že jste stále víc pod nadvládou jeho pochybné mysli. Neustálé obviňování a ponižování pak snadno vede k tomu, že i nekonfliktní člověk vyletí jak čertík z krabičky a chová se hystericky. Je to zoufalství, které prohlubuje nedůvěra okolí. To totiž nevidí, co se mezi vámi ve skutečnosti děje. Manipulátor navíc umí zachovat navenek klid i před lidmi, zatímco vy ztratíte nervy, protože už je přes čáru.

Bludný kruh

Sami budete pochybovat o své hodnotě a schopnostech, až z vás zbyde jen loutka, která plní přání partnera a nedokáže se sama rozhodnout. Ztratíte nejen své plány a sny, ale také svoji duši a zůstanete v tom sami jako blázni. Řada lidí, kteří žijí s manipulátorem již někoho takového zažili. Mohla to být matka nebo otec nebo někdo další, kdo byl v jejich životě důležitý. Takový člověk pak cestuje život od jednoho manipulátora ke druhému a nedokáže se vymanit. Manipulátoři umí lidi dobře přečíst a poznají, pokud jste pro ně vhodnou obětí.

Existuje obrana?

Máte strach, že propadnete někomu takovému? Nemusí to tak být. Manipulátor od počátku hodlá převzít ve vztahu dominantní roli, a to naprosto a hned. Pokud se ukážete jako člověk, který si své názory nenechá vymluvit a své pevně stanovené hranice neposunete ani o píď, manipulátor to vzdá sám a začne hledat jinde. Rozhodně si však dávejte pozor, partnera prověřte na znalost a umění ustoupit a nepodvolte se rovnou submisivní roli. To je šance, jak se z toho nezbláznit. A pokud jste obětí domácího násilí, nebojte se obrátit na policii.

Zdroje

2) Varovné znaky - jak poznat manipulativního partnera: https://upjourney.com/signs-of-a-manipulative-partner

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz