Hlavní obsah
Psychologie

Prožívání úzkosti není normální: Problémy je třeba zvládnout a nenechat se ovládnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio (Pexels)

Panickou ataku můžete dost i při čtení nevhodných článků na internetu.

Moderní uspěchaná doba, která mnohdy klade na jedince vysoké nároky, přeje rozvoji úzkostných poruch u mužů i žen v kterémkoliv věku. S úzkostmi dokonce často bojují i děti a dospívající.

Článek

Co je to vlastně úzkost, jak ji rozeznám od obyčejného strachu?

Každý z nás prožíval občas strach. Strach ze zkoušky ve škole, z nástupu do nového zaměstnání nebo strach z pavouků. Strach je reakcí na skutečné vnější nebezpečí. Je to stará a užitečná emoce, která připravuje organismus na obranou akci. Tělo je při strachu zaplaveno adrenalinem a noradrenalinem, zrychlí se tep i dech. Tělo je připraveno k obrannému boji nebo útěku. Po odeznění nebezpečí se opět tělo zklidní.

Ačkoliv úzkost se také projevuje strachem, přepadá nás v okamžicích, kdy se neocitáme v žádném nebezpečí. Může být vyvolána konkrétním podnětem, ale také může vzniknout bez jednoznačné příčiny. Úzkost nás může přepadnout ojediněle, může se ovšem stupňovat a také může trvat různě dlouhou dobu. Od několikasekundové úzkostné ataky po dlouhé úzkostné období.

Úzkost se projevuje určitými tělesnými a duševními příznaky

Duševní příznaky:

  • neklid a strach
  • pocity nevysvětlitelného ohrožení
  • únava
  • neschopnost relaxace
  • podráždění
  • problematické soustředění
  • vtíravé myšlenky, kterých se nelze zbavit
  • nespavost, noční můry

Tělesné příznaky:

  • zrychlený pulz a bušení srdce
  • obtížné dýchání a dušnost
  • svalová bolest nebo napětí svalů
  • pocení, návaly horka
  • nevolnost nebo zvracení
  • závratě, motání hlavy, bolest hlavy
  • suchost v ústech

Pokud se úzkosti se svými somatickými projevy hlásí častěji, dolehne strach o zdraví a na základě silných tělesných příznaků část zasažených úzkostmi vyhledá pomoc obvodního lékaře. Je dobré vyloučit somatické onemocnění a správně diagnostikovat úzkostné stavy.

Sžírají mne úzkosti. A co dál?

Pokud zjistíme, že trpíme obtížemi, které se projevují výše uvedenými příznaky, pravděpodobně nás sužují úzkosti. Somatické projevy mohly být tak silné, že jsme i my kvůli bolestem hlavy, svalů nebo nevolnostem navštívili svého praktického lékaře, který vyloučil možnost somatického onemocnění a objasnil nám, o jaký druh problému se u nás jedná. Sám praktický lékař nám ovšem s úzkostmi samotnými nepomůže.

Musíme si uvědomit, že prožívání úzkostí není normální. Úzkosti jsou velice nepříjemné stavy, v různé míře ovlivňují náš život, přičemž jejich četnost i intenzita často plíživě sílí.

Mohu se s úzkostmi sám vypořádat?

V první řadě zkusíme vypátrat příčinu našich úzkostí. Někdy se ovšem žádná konkrétní příčina při nejlepší vůli nenajde a různých situací, které mohou vyvolat stav úzkosti, je mnoho. Pokud spolehlivě určíme konkrétní spouštěč úzkostí, je šance dostat se opět do normálního fungování jeho odstraněním. Může se jednat o situaci, kdy jsme si nesedli s novými kolegy v zaměstnání nebo stresující školní prostředí. Zde se nabízí možnost změny pracoviště, potažmo školy. Ovšem většinou situace nebývá takto jednoznačná a více různých spouštěčů problému ze svého života odstranit prostě nemůžeme.

Musíme s nimi začít bojovat

  • své problémy neskrývat, hovořit o nich ať už se členem rodiny, přáteli nebo psychoterapeutem
  • naplánovat si den a dopřát si hodně spánku
  • trávit dostatek času venku pohybovou aktivitou, která vám bude příjemná. Jízda na kole, turistika…
  • vyzkoušet bylinky, které pomohou bojovat s úzkostnými pocity. Ty nejvhodnější pomůže vybrat magistr v lékárně. Může se jednat o meduňku, chmel, levanduli, kozlík či třezalku, nebo již namíchané čajové směsi.

Zařadit relaxační metody, které nabuzený organismus opět zklidní a přinesou úlevu

  1. Imaginace: představa bezpečného místa, kde své starosti můžete vypustit a ony odplují pryč
  2. Kontrolované dýchání:  koncentrace na vlastní dech dokáže odvést od úzkostných myšlenek a pomůže se zklidněním mysli. Tato metoda je jedním z nejrychlejších způsobů, jak zmírnit náhlý záchvat úzkosti.
  3. Meditace: meditace pomáhá zaměřit se na přítomný okamžik a vnímat vlastní tělo. Může tak pomoci zprostit se různých obav a zklidnit zaneprázdněnou mysl.

Úzkost se ovšem může změnit v poruchu. Jak poznám, že mé úzkosti přerostly do úzkostné poruchy?

  • úzkost trvá příliš dlouho
  • úzkost je příliš intenzivní
  • úzkost se projevuje v situacích, které by za normálních okolností, nebyly stresující
  • úzkostné myšlenky začaly bránit v normálním fungování, nebo nám život opravdu těžce komplikují

K nejčastějším typům úzkostných poruch patří generalizovaná úzkostná poruchaúzkostně depresivní porucha

Generalizovaná úzkostná porucha (GAD)

Přichází plíživě a dostává nás do začarovaného kruhu strachu, obav a úzkostí. Pocit, že něco není v pořádku a že se něco nepovede, něco se stane. Spouštěčem může být stres nebo náročné životní období. I s kritickým rozumem se nedaří reálně vyhodnotit pravděpodobnost, že nastane obávaný nejhorší scénář a pozornost je upřena na stresory.

Úzkostně depresivní porucha

Zatímco u GAD definují spíše myšlenky typu:  „Mám strach, protože to určitě špatně skončí,“ úzkostně depresivní porucha nám přináší myšlenky typu: „Nemá to cenu, stejně to určitě zase nezvládnu.“ Tato porucha je kombinací úzkostí s depresí a přináší přechod do smutné nálady, útlumu, pocitů beznaděje, demotivace, sebeobviňování se, špatného zvládání kritiky a nízkého sebevědomí.

Zřejmě jsem se propadl do úzkostné poruchy. Co mám dělat?

Nastal okamžik, kdy je nutné se obrátit na odbornou pomoc. Můžeme navštívit svého obvodního lékaře, který nás dále nasměruje k psychoterapeutovi, psychologovi, nebo psychiatrovi, nebo se na některého z nich obrátit přímo s žádostí o nastavení odpovídající léčby.

Úzkostná porucha je onemocnění, které je třeba léčit s dopomocí. Jednou z možností jsou psychoterapie, které účinkují relativně rychle, někdy je třeba sáhnout po medicinální léčbě antidepresivy nebo po léčbě kombinované, kde budou probíhat zároveň psychoterapie i léčba vhodným antidepresivem. Vhodné je určitě dále držet režim s vyhýbáním se stresu a dostatkem odpočinku.

Neléčené úzkostné poruchy mohou přerůst až do nezvladatelných depresí. Značná část takto nemocných pomýšlí na sebevraždu a téměř 15% nemocných depresí sebevraždu opravdu spáchá.

Pamatujte, že prožívat úzkosti opravdu není normální. Jedná se o emoce, které nás negativně ovlivňují, plíživě se stupňují, nezdoláme je ani nejpevnější vůlí, ani tím, že bychom je ignorovali. Musíme s nimi bojovat, ať už našimi silami, nebo s odbornou dopomocí. Nenechme si úzkostmi ničit náš život a zatočme s nimi, než ony zatočí s námi.

Zdroj:

1) Jak lépe zvládat stavy úzkosti

2) Úzkostné poruchy: léčba

3) Co o vás prozradí vaše úzkosti a kdy jim začít věnovat pozornost?

4) Úzkostné stavy v krizi: Lékárník poradí, které bylinky či léky bez předpisu pomáhají

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz