Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Žijete s násilníkem? Kompetní přehled manipulačních technik, podle kterých ho poznáte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sander Sammy (Unsplash)

Mlčení o tom, co se Vám děje brání opuštění toxického vztahu.

Manipulace je cílené ovlivňování chování jiné osoby. Může být použita k dosahování různých cílů, jako je získání výhody, moci nebo kontroly. Znáte všechny manipulační techniky, které na vás může toxický partner použít?

Článek

Projekce

Projekce je snahou přenést zodpovědnost za svoje osobní chyby na druhého. Manipulátor si projektuje, odborně řečeno projikuje, vlastní chyby do svého protějšku. Nemusí k tomu přitom docházet na straně manipulátora vědomě, jde o ochranu nízkého sebevědomí, o jakousi snahu si nenarušit vlastní ideální obraz.

Nesmyslné blábolení

S manipulátorem často není možné vést rozumnou diskusi založenou na racionálních a logických argumentech. Manipulátoři používají celou řadu praktik, jako je tzv. slovní salát nebo argumentum ad hominem. Cílem diskuse plné slovních odboček je snaha svého partnera maximálně „vykolejit“.

Vyvolávání pocitů viny

Pocit viny je poměrně účinným nástrojem k dosažení manipulátorova cíle. Velmi účinně se takový jedinec umí stylizovat do role oběti. Partner pak, ve snaze zbavit se právě vnuceného pocitu viny, vykoná, co je po něm žádáno. Tím sice nepříjemné pocity mizí, ale pomyslný kruh manipulace se roztáčí.

Gaslighting

Podstatou gaslightingu je snaha zasít v oběti pochybnosti. Ta pak přestává věřit vlastnímu úsudku a zpochybňuje své vnímání reality. Dotyčný je tak zcela zbaven své vůle a nedokáže se manipulaci bránit. Cílem takového jednání je získat nad manipulovaným absolutní kontrolu.

Neúměrné zobecňování

Manipulátor dokáže vaše pocity a názory zcela relativizovat ve jménu nejrůznějších obecných pravd a vágních tezí, které se navíc nemusejí zakládat na pravdě. V partnerovi ale tak lze snadno vybudit potřebu, aby se prezentoval způsobem, který manipulátor pokládá za žádoucí. Ať už z hlediska toho, že je mu takové jednání příjemné, nebo proto, že tak může dál se svým protějškem manipulovat.

Otáčení smyslu

Manipulátor jakýkoli náznak odporu vůči svému nevhodnému chování dokáže překlopit do té míry, že jeho partner je nucen uznat vlastní chybu. Prakticky tak neuznává nárok svého protějšku mít jakékoli negativní myšlenky a emoce vůči sobě samému. Vaše tvrzení dohání do absurdna a zkratkovitě vám podsouvá to, co jste nikdy neřekli.

Hnidopišství a posouvání cílů

Pod touto technikou se skrývá jednání, kdy si na vás váš protějšek takzvaně „vždycky něco najde“. Jeho kritika není konstruktivní a nemá za cíl vás posunout dál. Manipulátor do svého protějšku neustále rýpe a posouvá hranice vlastních požadavků. Prakticky nikdy mu tak není možné vyhovět a získává tím pocit trvalé nadvlády.

Změna tématu a vyhýbání se odpovědnosti

Změna tématu je účinnou manipulativní taktikou. Prakticky jde o to přenést pozornost z klíčového problému na úplně jiný zástupný cíl. Manipulátor se tak pochopitelně snaží odklonit pozornost primárně od sebe samého a s největší pravděpodobností tak poukáže na to, co jste v minulosti způsobili vy. Podobný způsob uvažování se také nazývá technika odklonu a úniku.

Skryté a zjevné hrozby

Manipulátorovi je zcela cizí jakákoli snaha vás respektovat. Vymezit se hodlá libovolnými prostředky a je mu tak poměrně lhostejné, že se uchýlí dokonce i k vyhrožování. Především skryté vyhrůžky lze považovat za rafinovanější formu manipulace. Hlavním záměrem je v takovém případě vybudit strach z důsledků nenaplnění manipulátorových potřeb.

Foto: RDNE Stock project (Pexels)

Hrozby násilí snadno přejdou ve skutečné násilí.

Nálepkování

Urážlivé nebo ponižující hodnocení vaší osoby si klade za cíl znehodnotit jakékoli argumenty, které vznášíte. Ony nálepky jednoduše mají za cíl učinit to, co říkáte, irelevantní. Zároveň ale mohou útočit přímo na vaši vnitřní integritu a podílet se na snížení sebevědomí. Zasažený jednotlivec jednoduše dostatečně často opakovanou nálepku přijme jako součást sebe sama.

Destruktivní podmiňování

Toxičtí jedinci dokáží poměrně mistrně „zadupat“ inteligenci své oběti, veškeré její silné stránky a talenty. Získávají tak postupně maximální kontrolu nad životem svého protějšku a stávají se středem jeho světa. To dotyčnému silně znesnadňuje možnost svého manipulátora opustit.

Pomluvy a stalking

Pakliže nedokáže manipulátor zničit váš náhled na sebe samotné, pokusí se váš obraz poškodit prostřednictvím okolí. Prakticky na vás tak bude útočit, pomlouvat vás a obviňovat před všemi nejbližšími. A to z jednání a chování, které má na svědomí sám. Následovat může i stalking.

Lovebombing a znevažování

Love bombing prakticky zahrnuje nadměrné projevy náklonnosti. Nelze však říci, že by dotyčný skutečně trpěl abnormálními sympatiemi k vaší osobě. Prostřednictvím podobných projevů se vás snaží k sobě připoutat. Následovat bude agresivní znehodnocení všech vašich někdejších předností.

Obcházení hranic

Mnozí manipulátoři rádi okatě dávají najevo svoje kladné vlastnosti. Přehnaně zvýrazňují, že jsou empatičtí a soucitní. Charakteristickým rysem těchto osobností je ovšem to, že toho reálně mnohem více namluví než dokážou. Ostatně není divu, v nitru těchto lidí se skrývají chladné a bezcitné osobnosti.

Triangulace

Triangulace je další manipulativní praktika, v jejímž rámci si manipulátor „vypomáhá“ názorem dalších osob. Manipulátor je v tomto směru pro znehodnocení jakýchkoli postojů oběti ochoten zneužít prakticky kohokoli, ať se jedná o členy rodiny nebo cizí lidi.

Vábení a předstírání nevinnosti

Manipulátor je schopen velmi dobře zacílit na vaše slabá místa. Tím vás účinně vyprovokuje. Následně může přejít do fáze předstírání nevinnosti. On přece „nechtěl“. Snadno tak uvěříte tomu, že manipulátor se vám nechystal ublížit a poměrně dlouhou dobu si paradoxně ubližovat necháte.

Agresivní útoky maskované za vtipkování

Časté jsou také verbální útoky maskované za žerty. Manipulátorovi to umožňuje si zachovat chladnou tvář a „trefit“ se přímo do citlivého místa své oběti. Když se ohradí, jednoduše je označena za jedince, která nemá smysl pro humor.

Povýšený sarkasmus a poučování

Sarkasmus může být akceptovatelný komunikační prostředek, jsou-li na něj shodně naladěny obě strany. V případě manipulace však dochází k jeho zneužívání, kdy je oběť označována jednoduše za příliš citlivou, pokud se jí takový způsob komunikace dotýká. Tuto tezi časem přitom dotyčný jedinec přijme a sám se snaží chovat tak, aby to jeho protějšku vyhovovalo.

Zostuzování

K účinným technikám manipulace se řadí i zostuzování. Jednoduše se vás manipulátor snaží přesvědčit, že jste udělali něco špatně nebo se zachovali způsobem, za který byste se měli stydět. Sám si totiž velmi dobře uvědomuje, jaké chování společnost považuje za zahanbující a kdy se ostatní cítí provinile. Osobně tyto pocity nicméně neprožívá a cítí se dokonce absolutně v právu, že v souladu s tímto vnitřním limitem nejedná.

Kontrolování

Kontrola je typickým nástrojem, jímž manipulátor nad svou obětí udržuje moc. Izoluje ji tak od dalších lidí a zakazuje jí sociální kontakt, ať už naživo nebo online. Postupně ji může odstřihnout od peněz a dostává pod kontrolu každý aspekt jejího života. Cílem je vymazat jakoukoli realitu, která by umožnila srovnání s chováním toxického jedince a která by tak vedla k uvědomění, že stávající stav není v pořádku.

Tichá domácnost (silent treatment)

Tichá domácnost je součástí mnoha vztahů. I tuto metodu ale psychologové označují jako manipulaci. Partner jím může svůj protějšek „trestat“, aby tak dosáhl svého. A to ať už prostřednictvím role oběti, která ublíženě mlčí, anebo v pozici dominantní, kdy mlčíme, dokud protějšek nepřijde a svou chybu neuzná, případně se neomluví.

Závěr

Manipulačních technik je opravdu mnoho, pokud se s nimi pravidelně setkáváte, nebojte se vyhledat pomoc. Přiznání si problému je prvním krokem k jeho vyřešení.

Anketa

Kolik manipulativních technik Váš partner používá?
Žádnou
6,2 %
1 až 5
9,2 %
6 až 10
12,3 %
Více než 10
72,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 130 čtenářů.

Zdroje

1) Manipulativní techniky

2) 17 častých manipulativních technik

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz